Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,pytanie dla wszystkich użytkowników Linga Combi 23kw sterownik Recalart 3000d ,jakie macie ustawienia serwisowe co zmienialiście dla polepszenia pracy naszych kotłów i mój mały problem związany z c.w.u. O co chodzi a więc dla przykładu kocioł wchodzi w tryb pracy pracuje około 15minut po uzyskaniu swojej temperatury wyłącza się i wtedy.... np któryś z domowników bierze prysznic lub myję po obiedzie naczynia i znowu automatycznie temperatura c.w.u spada kocioł po paru minutach znów wchodzi w tryb pracy aby podgrzać c.w.u itp.Pytanie czy zmiana któregoś z ustawień serwisowych mi pomoże ?? jeśli tak to którego?? Chodzi mi o uzyskanie jakiegoś ''buforu'' dla kotła żeby w takiej sytuacji nie włączał się co chwilę.Ustawienia 7/27/40 spalanie ok krzywa 6 w mrozy 7 ,zawór 4 drogowy plus siłownik,dwie pompy jedna c.o druga c.w.u ,dom 160-180mkw ocieplony itp.pozdrawiam Michał

Opublikowano

Poszukaj w swoim sterowniku, jaka jest histereza dla CWU - tzn. o ile °C musi spaść temperatura wody aby kocioł zaczął znowu ją podgrzewać. Ja u siebie mam ustawione 5°C.

Opublikowano (edytowane)

No bo kurde to juz antyk jest.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

No to najlepiej zadzwoń do producenta i być może podpowie jak ustawić histereze cwu.Po za tym to normalne ze jak zostanie zuzyta woda z bojlera to pompka cwu wychlodzi trochę kocioł a ten podejmie pracę.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Do fax sprawdź na stronie klimosza w zakładce pliki do pobrania, instrukcje obsługi do pobrania archiwalne, jest tam instrukcja A3000D może to jest to :rolleyes:

Opublikowano

Witam,niestety opisywany sterownik nie posiada czegoś takiego jak histereza c.w.u pytanie wysłane do producenta sterownika odpowiedź taka sama.Zwiększyłem trochę krzywą grzania i chyba jest lepiej.Instrukcję normalną i serwisową mam wydrukowaną,za wszystkie Wasze sugestię i opisy ustawień dziękuje. pozdrawiam Michał

• 4 lata później...
Opublikowano
W dniu 20.12.2016 o 14:22, fax napisał:

Proszę,Ling combi po tygodniu palenia.

post-2197-0-61555400-1482240041_thumb.jpg

post-2197-0-56462800-1482240054_thumb.jpg

post-2197-0-97214200-1482240075_thumb.jpg

post-2197-0-72730100-1482240107_thumb.jpg

post-2197-0-44280300-1482240118_thumb.jpg

post-2197-0-01784100-1482240146_thumb.jpg

Czesc,

fax możesz podzielić się jakie masz ustawienia pieca? Palisz pelletem? Piec odziedziczyłem z domem i zaczynam go dopiero ogarniać. Przez jakiś miesiąc wszystko było ok ale od kilku dni mam smole i problem z odprowadzaniem spalin, kumulują się pod kielichem. Pellet jest ten sam, ustawienia takie same jak mil poprzedni właściciel.

u1 7s

u2 12s

u3 12 min

dmuchawa ok w połowie otwarta

sterownik recalart 

z góry dzięki za podpiwedz