czp01 Opublikowano 25 Stycznia 2017 #801 Opublikowano 25 Stycznia 2017 60 ale mam dwa obiegi CO i na drugim też mam pompę osobną - tak, że dopiero po sezonie tą drugą wyrzucę ( mała przeróbka - uprościmy to) i pojadę na tej jednej Alpha2.
Gość vmilo Opublikowano 25 Stycznia 2017 #802 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Baniak też zepnij do kupy :) Jak pozakładasz termostaty, to zobaczysz co ta pompka potrafi. U mnie obecnie powrót 43st, przy zasilaniu 60st. Fajnie nie ? :)
Animus Opublikowano 25 Stycznia 2017 #803 Opublikowano 25 Stycznia 2017 60 ale mam dwa obiegi CO i na drugim też mam pompę osobną - tak, że dopiero po sezonie tą drugą wyrzucę ( mała przeróbka - uprościmy to) i pojadę na tej jednej Alpha2. To dlatego. Alpha2 ma 7 biegów na każdym co innego wyświetla i Auto.... więc możesz przełączać, patrz na wyświetlacz i zmniejszaj Waty nie patrz na nic innego.
sambor Opublikowano 25 Stycznia 2017 #804 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Przejrzyjcie ofertę Insbudu na pompy sterowane zdalnie http://www.insbud.org/PL/product-1658878561337674496/IB-Pump-25-60-130A---Pompa-obiegowa-c-o--z-automatyczna-zmiana-predkosci-obrotow.html Nie wiem czy każda, ale stare pompy CO na regulatorze dmuchawy zmieniały swoje obroty
czp01 Opublikowano 25 Stycznia 2017 #805 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Baniak też zepnij do kupy :) Jak pozakładasz termostaty, to zobaczysz co ta pompka potrafi. U mnie obecnie powrót 43st, przy zasilaniu 60st. Fajnie nie ? :) Najpierw połączymy te dwie w jedną bo to będzie najprościej. :)
Pieklorz Opublikowano 25 Stycznia 2017 #806 Opublikowano 25 Stycznia 2017 to ten dedykowany panel, co Leszek stosuje nie pasuje do Twojego modelu? do IE-40 tego co ma wskaźnik paliwa jest dedykowany panel IE-50, podobne klawisze i taki sam wyświetlacz 2x16znaków http://sterownikikotlow.strefa.pl/PANEL%20IE50/IE50_instrukcja%281%29.pdf
Gość vmilo Opublikowano 25 Stycznia 2017 #807 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Pasuje. Jarek, masz może jakiś silnik pasujący do Norda, tylko mniej żrący ?
Gość vmilo Opublikowano 25 Stycznia 2017 #808 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Przejrzyjcie ofertę Insbudu na pompy sterowane zdalnie http://www.insbud.org/PL/product-1658878561337674496/IB-Pump-25-60-130A---Pompa-obiegowa-c-o--z-automatyczna-zmiana-predkosci-obrotow.html Ciekawe, ale biorą do 55 do 100W... nawet te 55 vs moje 6W trochę zniechęca :rolleyes:
Gość vmilo Opublikowano 25 Stycznia 2017 #809 Opublikowano 25 Stycznia 2017 ... patrz na wyświetlacz i zmniejszaj Waty nie patrz na nic innego. Mogę zapytać czemu ustawiać wg Watów ? Jeśli na AA bierze dużo, to znaczy że nie "wykryła" oporu instalacji, a to nie dziwne w instalacji bez termostatów. Co prawda, można ręcznie zmniejszać przepływ, ale nie po to stworzono te dość inteligentne pompy ;)
Animus Opublikowano 26 Stycznia 2017 #810 Opublikowano 26 Stycznia 2017 AA bardziej idzie po linii komfortu, dlatego nieźle pędzi, w instalacjach prawidłowo wykonanych, sporo roboty robi grawitacja, nawet w cienkich rurach i w podłogówce, więc najlepiej przetestować ile ta pompa musi kręcić żeby grzejniki działały prawidłowo, a przy grzaniu przepływem to wystarczy że są ledwo cieple. U mnie grawitacja przez zawór 4D + 3D i pompę, rurki miedziane, pcha na 2 pięterko. :)
Gość vmilo Opublikowano 27 Stycznia 2017 #811 Opublikowano 27 Stycznia 2017 Chyba dobrze, że "idzie po linii komfortu" ? Się ochłodziło, to sobie podniosła moc o 1W, czyli działa jak należy. Grawitacja super sprawa... co nie znaczy, że instalacje budowane z założeniem obiegu wymuszonego są wykonane nieprawidłowo. Najczęstszy błąd, to przeładowanie elementami sterującymi.
Animus Opublikowano 27 Stycznia 2017 #812 Opublikowano 27 Stycznia 2017 No nie do końca bo ten komfort nie idzie w parze z ekonomią. Instalacje budowane z założeniem obiegu wymuszonego, powinno się budować w miarę możliwości do obiegu grawitacyjnego, a w większości przypadków buduje się jak leci. Elementy sterujące nie przeszkadzają, ale trzeba je dobierać według współczynnika przepływu Kvs do instalacji.
kobra64 Opublikowano 27 Stycznia 2017 #813 Opublikowano 27 Stycznia 2017 ..... Zależało mi na teście na aredeo.... Ardeo też mam. Oprócz tej rynny o której wcześniej gadka była. No ale mój opał nie spełnia kryteriów Bernarda ( tych o jednakowej granulacji ) - to jest miał 0-30 ze sporym udziałem zerówki, niewielkim udziałem ziarna około 5 - 10 mm i kamykami 20 - 30 mm. Pewnie się nie nada....
Gość vmilo Opublikowano 27 Stycznia 2017 #814 Opublikowano 27 Stycznia 2017 No nie do końca bo ten komfort nie idzie w parze z ekonomią. Naprawdę ? Co jest nieekonomicznego np. w mojej instalacji, w której mam pompę "Zosię samosię", która opędza wszystko z mocą 5-8W ?
Gość vmilo Opublikowano 27 Stycznia 2017 #815 Opublikowano 27 Stycznia 2017 Ardeo też mam. Oprócz tej rynny o której wcześniej gadka była. No ale mój opał nie spełnia kryteriów Bernarda ( tych o jednakowej granulacji ) - to jest miał 0-30 ze sporym udziałem zerówki, niewielkim udziałem ziarna około 5 - 10 mm i kamykami 20 - 30 mm. Pewnie się nie nada.... Nada się, ale Rajmund ma - przyznasz - trochę racji. Obecnie jest inny problem... programista gdzieś popełnił błąd, ster się nie nadaje do użytku.
kobra64 Opublikowano 27 Stycznia 2017 #816 Opublikowano 27 Stycznia 2017 Czy ma rację - hmm. Na równym, idealnym opale to chyba testy pewnego kotła robione były. I klasę miał z nich 5, i moc nominalną osiągał, i wszystko cacy. No tyle że jak poszedł na instalację z opałem typowym dla tamtej części kraju, to doopa okazała się. Po co w ogóle robić założenie że ster i palnik dostanie coś spoza zasięgu przeciętnego klienta? Jak sobie z trudniejszym poradzi, to łatwy łyknąć musi. A na odwrót jakby to nie działa.
Animus Opublikowano 27 Stycznia 2017 #817 Opublikowano 27 Stycznia 2017 No ale mój opał nie spełnia kryteriów Bernarda ( tych o jednakowej granulacji ) - to jest miał 0-30 ze sporym udziałem zerówki, niewielkim udziałem ziarna około 5 - 10 mm i kamykami 20 - 30 mm. I jeszcze w trakcie przejścia przez podajnik następuje, selekcja ziaren, jadąc z czujnikiem żaru nie ma problemu z mieszanką. Naprawdę ? Co jest nieekonomicznego np. w mojej instalacji, w której mam pompę "Zosię samosię", która opędza wszystko z mocą 5-8W ? Ale raczej 8 czy bardziej 5, na pewno nie siedzisz w kotłowni, nie wychwycisz wszystkiego co robi "Zosia". Ja mam 6 takich pomp w instalacji. ;)
Gość vmilo Opublikowano 27 Stycznia 2017 #818 Opublikowano 27 Stycznia 2017 Po co w ogóle robić założenie że ster i palnik dostanie coś spoza zasięgu przeciętnego klienta? Jak sobie z trudniejszym poradzi, to łatwy łyknąć musi. Nie ma takiego założenia, ale faktem jest, że na "malowanym" groszku będzie pracował lepiej. Tylko tyle.
Gość vmilo Opublikowano 27 Stycznia 2017 #819 Opublikowano 27 Stycznia 2017 Ale raczej 8 czy bardziej 5, na pewno nie siedzisz w kotłowni, nie wychwycisz wszystkiego co robi "Zosia". Ja mam 6 takich pomp w instalacji. ;) Raczej mniej niż więcej. Jestem w kotłowni bardzo często, kilkanaście razy w ciągu dnia, bo mam tam swój "kącik fajczarza".. czy jak to zwał.
Pieklorz Opublikowano 27 Stycznia 2017 #820 Opublikowano 27 Stycznia 2017 milo silnik do brucka czy burnera, bo nie pamiętam co masz... tam żaden energooszczędny nie podejdzie, bo nie ukręci oporów przekładni klasycznej ani tez tego zwalistego ślimaka minimum co możesz założyć to 90W, tyle,że nie koniecznie bajzela a poptrz sobie na ofertę silników przymierze. Musisz zobaczyć jeszcze kołniez, bo jak masz nord-a, to jest tam inna końcówka na silniku, taka bardziej "prosta" a do ewmarów czy innych klasyków końcówka lekko się zwęża najlepiej do klasycznej przekładni i palnika żeliwnego podchodzą silniki 120W, jest siła aby ruszyć, nie żre mega prądu a jest pewnośc,że zetnie zawleczkę a nie stanie na zwarciu jak 90-ka. W trybie letnim taki silnik w skali doby pracuje może 10-15minut, zima góra 1,5h w gorzej ocieplonym domu, tutaj ciężko oszczędzić. Patrz na pompy i dmuchawy.
Gość vmilo Opublikowano 27 Stycznia 2017 #821 Opublikowano 27 Stycznia 2017 Ori mam 90W, ale to moc na wyjściu na nie pobierana. Mam watomierz, i ta gadzina bierze około 170W. Wiem że krótko, ale to nie wszystkie jego wady. Głośny jest. A u górala przy ardeo napęd jest cichutki.. spodobał mi się.
kobra64 Opublikowano 27 Stycznia 2017 #822 Opublikowano 27 Stycznia 2017 I jeszcze w trakcie przejścia przez podajnik następuje, selekcja ziaren, jadąc z czujnikiem żaru nie ma problemu z mieszanką. A kto mówi że ja bez czujnika żaru mam problem? Się pali, się grzeje, niedopału brak.
Pieklorz Opublikowano 27 Stycznia 2017 #823 Opublikowano 27 Stycznia 2017 Ori mam 90W, ale to moc na wyjściu na nie pobierana. Mam watomierz, i ta gadzina bierze około 170W. Wiem że krótko, ale to nie wszystkie jego wady. Głośny jest. A u górala przy ardeo napęd jest cichutki.. spodobał mi się. to normalne, tak jest w momencie startu, taki 120W ma podobny pik u kolegi był silnik przymierze z innym reduktorem stąd ciszej pracował
Animus Opublikowano 27 Stycznia 2017 #824 Opublikowano 27 Stycznia 2017 Raczej mniej niż więcej. Jestem w kotłowni bardzo często, kilkanaście razy w ciągu dnia, bo mam tam swój "kącik fajczarza".. czy jak to zwał. Przekonałeś mnie. ;) A u górala przy ardeo napęd jest cichutki.. spodobał mi się. A, który to palnik z Ardeo. A kto mówi że ja bez czujnika żaru mam problem? Się pali, się grzeje, niedopału brak. O niedopał nawet Ciebie nie podejrzewam. :)
Pieklorz Opublikowano 27 Stycznia 2017 #825 Opublikowano 27 Stycznia 2017 Kolega ma jeszcze obrotowego eco-burna azp-rt, tyle,że póki mogłem zamawiałem to na innym typie motoreduktora i koniecznie na silniku przymierze Teraz irony są dla mnie też na przymierzu a typowo idzie klasyk ewmara.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.