Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Verbomat- Nowe Podejście Do Procesu Spalania. Testy

energotop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niop.

Pomału trzeba kończyć zabawę, temat musi wrócić na właściwe tory.

Opublikowano

wczoraj odkryłem poważną wadę tego sterownika ponieważ 

piec tak pali że nie muszę do niego zaglądać

zapomniałem o nim, zaglądam a tam popiołu pod sufit

przedtem nigdy się to nie zdarzyło bo konieczność zmuszała do zaglądania

do piwnicy jak z tym żyć

:D  :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D

Opublikowano

To jesteśmy w domu. Możesz zabrać uprawnienia, nie będę już nic kręcił.

Ustawienia zapisuje na razie jako wzorcowe nr 1 i nic nie ruszam i nic Ci nie zabieram ha ha - :)

Po niedzieli zajrzę do Piotrka bo na tej (nowej) retorcie PPS50 ma ten sam problem ze spiekami to może coś wymyślimy :)

Opublikowano

Albo automatyczne odpopielnianie. Będę robił coś takiego

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Update, uzyskano efekt chyba jak chciałes tzn sterownik gdy grzeje cwu powoduje że chodzi cały czas kocioł mimo osiągniętej zadanej CO dopiero po osiągnięć CO +2 stopnie wylaczyl(dopiero teraz od zmiany). W załączeniu jak wyglądała praca pod koniec. I jak stoi kocioł

Rozumiem że koniec ustawiania teraz mojego kotła? dzieki za te sugestie które już do tej pory poczyniles. Do tej pory trochę nie mieściło się w moim wyobrazeniu że może pracować na 1:4. Zobaczymy czy spowoduje to że będzie czysciej spalal a może i mniej :) może odwrocenie dmuchawy (ze względu na początkowy zły montaż) pozwoli kociołkowi lepiej pracować (ciepło w podtrzymaniu nie będzie uciekać z cugiem). Jak to mówią pozyjom uwidim. I zbieraju diengi na ster odpowiedni

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka

a9b9a0f2bc890f02d929def8ec7cbeff.jpg1ad01437b77d08da817e72e07fb287b3.jpg

Opublikowano

Dobra. Wieczorem jeszcze daj znać co i jak.

W tym temacie gadamy o IE.

Nie będę tu pomagał ogarniać palników, bo zasadniczo powinny robić to serwisy producentów.

Ale oni byle sprzedać kocioł, a Ty użytkowniku sobie radź.

Opublikowano

Neta mu załóż, to to ogarnę :rolleyes:

Heh konto mu już ostatnio założyłem jak próbowałem u niego mój moduł internetowy na jego sterowniku no aby wykluczyć co mi walnęło. Niestety ma tam swoje Wifi tak słabe, że nie chciało nawiązać połączenia.

No ale go podgadam to może jakiś kabelek by sobie podciągnął  (jak zechce) to mu pożyczę mój moduł na jakiś czas :)

Opublikowano

Witam ja poddałem sie z verbomatem  nie potrafie ustawić go żeby nie spiekał tego miału 

Wylądował w piecu nadmuchowym w warsztacie  ładnie spala na palniku rynnowym

w kotle  wylądował inny ster 

Verbomat powruci jak bede palił groszkiem na razie trzeba zutylizować ten ziemowit

Natomiast w piecu z rynna spala sie dobrze    bez wiekszych spieków pracuje na slimak auto

post-73222-0-64976100-1509882603_thumb.jpg

Opublikowano

to ja Damian jakoś tak sie stało ze mam dwa konta nie wiem jak to zrobiłem tamto mi sie loguje jako damian lup....

zostanye przy tym koncie tamto usune

spiekało sie na retorcie fajka

Opublikowano

6aeedaf6db5c2909cc44ee3b22439734.jpg

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

9463b658dba8f1488c74b9dca750290a.jpg

Opublikowano

staryk, miałeś dać znać co i jak.

Panowie, jest propozycja dla fajek:

1 - ster miałby mieć możliwość zaprogramowania ostrego przedmuchu co określony czas, w celu przeczyszczenia dysz.

2 - kontrolowany postój, połączony z oczyszczaniem palnika.

Propozycja czp01. Proszę o opinie, i ew. za i przeciw.

Opublikowano

Noo - zarówno 1 jak i 2 rozwiązanie przeciwdziałałoby ostatecznie powstawaniu niedopałków. Sprawdziłem fizycznie, że taki przedmuch co jakiś czas likwiduje niedopałki całkowicie. Jeżeli na innych palnikach niż fajki powstają niedopałki to też takie rozwiązanie by pomogło.:)

Opublikowano

Taki Sadzo *** w niektórych sytuacjach na pewno się przyda.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jak by to miało działać

Opcja 1, przedmuch 100% co zadany czas - wg mnie do kitu ;)

Opcja 2, coś jak czyszczenie w pelleciaku, czyli stop palnika, dmuchanie itd. Wg mojej wiedzy, zysk w postaci braku kilku niedopałków, zostanie przekonwertowany w zabrudzenie wymiennika, wiadomo dlaczego.

Mnie się to nie przyda.

Czekam na Wasze przemyślenia.

Opublikowano

Vmilo nie pisze bo, napisałes że powrót do głównego tematu, a głównym tematem jest verbomat. Pytałem czy o to chodzi nie było odpowiedzi to nie chciałem przeszkadzać.

Ogólnie wczoraj wyczyscilem cała komorę spalania przy okazji wyrzucenia popiołu. Jest zostawione 6:24 nadmuch 38% i chodzi ok. Jedyne co zmieniłem to Cwu. Zmieniłem dlatego że efekt był taki ze piec spadał do 48 (wyłączal pompę cwu bo cwu było wyższe niż co) i czekał podbił do CO>Cwu o jeden stopień załączal pompę cwu i zalewal kocioł zimna woda i spadała temp co poniżej cwu więc wyłączal pompę cwu itd itd. Dlatego też zmieniłem cwu bez pytania że względu na to co na początku napisałem na 48 stopni żeby chodził sobie ok. Odnoszę wrażenie że teraz spaliny (nie mam termometru) pomiar reka na rurze są dużo cieplejsze, ale może to kwestia tego że duże pracuje i rura się nagrzewa. Odczuwalne na pewno jest to że dużo chłodniej w piwnicy tj że mniej ciepła kocioł oddaje na zewnątrz. Czy da się oszacowac z jaką mniej więcej moca teraz pracuje? Jeśli potrzebne foty to zaraz dostarczę.

Ps cały czas czytam i obserwuje ten temat by być na bieżąco :)

Jeśli mogę coś odnosnie pytania o przedmuch na max co jakiś czas to w mojej sytuacji (mój palnik) dobry pomysł a czas to myślę raz na 8-12 h

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Szkoda, że to CWU tak pracuje. Coś chyba z czujnikami jest nie tego, skoro osiąga większą temp niż kocioł.

Nie idzie oszacować z jaką mocą pracuje, chyba że podasz ile paliwa spala na godzinę, czy dobę..

Foty niepotrzebne, umiesz przecież ocenić jak wygląda palnik i kocioł.

Jeśli spaliny są wysokie, to może być nadmiar powierza, spróbuj ciut zabrać.

Z tym czyszczeniem.. zaznaczam, że nie będzie żadnej zapalarki czy jakichś cudów ;)

Przypomnę też, że ster potrafi dopalać, a w dopalaniu moc dmuchawy idzie ustawić na max.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.