Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Verbomat- Nowe Podejście Do Procesu Spalania. Testy

energotop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No ograniczam sake- no niedopałki:)

broda1301 - no wiem, że można i tak robiłem ale to tylko połowiczne rozwiązanie :

Opublikowano

hee -gdybanie, nie macie palników z jajami i nie ma w obiegu takich 

mam ja

jak można konia robić w bambuko w ustawieniach  hee :P

wiem wiem nikt nie odpisze co do mojego wpisu :D

Opublikowano

Ale co Ci odpisać ? Przyjdziesz, pochwalisz się czymś, i nie wiadomo tak naprawdę o co chodzi.

Zamówienia będziesz zbierał na obrót kapy ?

Opublikowano

Vmilo. Nie wiem co napisać. Klapka owszem jest ale ustawienia wiatru na nowo trzeba bo jak się okazało te *** odwrotnie zamontowaly dmuchawe. Teraz ja przelozylem ale żeby otworzyć klapkę musi przeslona być max otwarta i min 30% żeby podniosła klapke (już reguluje odwaznikami) pytanie ile odsłonić przeslone?

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

tak- taki palnik nie kosztował by tysiaka jak te co są w obiegu badziewia pierd- :lol: ważące około 100 kg no ale klient zapłaci za wage razem z piecem i myśli że jest wart bo ciężki

a druga sprawa jest naprawde dobry sterownik oprogramowanie - alle-- przyznaję się jestem zbyt tępy aby go ustawić na wszystkie moce

dwie moce mi wystarczą i to mi pasi superowo :D

Opublikowano

Vmilo. Nie wiem co napisać. Klapka owszem jest ale ustawienia wiatru na nowo trzeba bo jak się okazało te sk... odwrotnie zamontowaly dmuchawe. Teraz ja przelozylem ale żeby otworzyć klapkę musi przeslona być max otwarta i min 30% żeby podniosła klapke (już reguluje odwaznikami) pytanie ile odsłonić przeslone?

Ale jak odwrotnie ? :)

Przesłonę możesz otworzyć, a wiatru dodać tak, by się wypalało porządnie, czyli prawie tak jak na ustawieniach z popołudnia. Rozumiemy się ?

Po pracy klapka ma się zatrzasnąć.

Opublikowano

Z własnego doświadczenia co do klapki to używałem taka klapkę i owszem nawet się sprawdza jak się ją doreguluje http://czp.pl/kociol/nastawy/klapka/index.html ale trzeba tak zrobić, że jak dmuchawa przestaje dmuchać to klapka zamyka sie ale nie do końca - trzeba zostawić gdzieś minimum 0,5 cmi "niedomknięcia" a to po to aby kocioł nie zarósł czarną sadzą z braku tlenu.

Przynajmniej tak u mnie było - jak klapka zamknęła się całkowicie to zaraz w kotle było czarno.

Opublikowano

przyznaję się jestem zbyt tępy aby go ustawić na wszystkie moce

Nie możesz sobie wejść na mój i skopiować ustawienia ?

Dwie moce - no super, naprawdę super.

Opublikowano

trzeba zostawić gdzieś minimum 0,5 cmi "niedomknięcia" a to po to aby kocioł nie zarósł czarną sadzą z braku tlenu.

To już chyba nieaktualne z tym sterem, prowda ?

Opublikowano

Ale ja mówiłem o dwustanie - tak miałem na ST37

A z tym sterem ( tu nie mam klapek)  - przed chwilą zaglądnąłem no i wygląda jeszcze lepiej - czyli 43 to dobry kierunek - no najwyżej się czasem odstawi - ha ha :)

Opublikowano

Normalnie odwrotnie tak że mimo że klapka była to wcale jej nie zamykało bo siła grawitacji klapkę otwieraly obciążniki zamiast zamykać otwieraly. Nie powiem ile przez to straciłem ale jakbym dorwal tego fachowca to... Ustawienia takie jakby czyli lecę

8:40 40 nadmuch

A przeslona otwarta. Z obserwacji to będzie dmuchać za mocno

Opublikowano

klapka w dmuchawce to w lato- w zimie  ją ***jak w piec w automacie ma pracować

Opublikowano

Rajmund, on ma ster tak prosty jak budowa cepa. Nie ma IE, ani żadnego innego "na wypasie"

Opublikowano

Normalnie odwrotnie tak że mimo że klapka była to wcale jej nie zamykało bo siła grawitacji klapkę otwieraly obciążniki zamiast zamykać otwieraly. Nie powiem ile przez to straciłem ale jakbym dorwal tego fachowca to... Ustawienia takie jakby czyli lecę

8:40 40 nadmuch

A przeslona otwarta. Z obserwacji to będzie dmuchać za mocno

Po co zmieniłeś zaś nastawy ? Miało być 6:36. Albo robisz co mówię, albo radzisz sobie sam. Ja nie mam czasu na przekonywanie kogoś, że błądzi.

Opublikowano

Ale ja mówiłem o dwustanie - tak miałem na ST37

A z tym sterem ( tu nie mam klapek)  - przed chwilą zaglądnąłem no i wygląda jeszcze lepiej - czyli 43 to dobry kierunek - no najwyżej się czasem odstawi - ha ha :)

No tak, to pisz że to już nieaktualne, nawet jak się odstawia.Całymi zdaniami proszę ;)

Zostawiamy jak jest do rana. Niech się układa. Potem się zobaczy co dalej.

Opublikowano

No napisałeś że wracamy do tego co było po południu. To jeśli wracamy to wróciłem do 1szych ustawień jakie podales. Po prostu zle Cię zrozumiałem. Bo ustawienia jakie podales teraz to miałem dlatego myślałem że chcesz wrócic do tamtych czyli pierwszych jakie mi podales tj stosunek 1:4 Po prostu nieporozumienie

Ustawiam

Zatem

6:36

Dmuchawa 37%

Poprzedniego posta mimo że zedytowalem to nie wysłało.

Opublikowano

Płomień jest b jasny bo przeslona max otwarta. Narazie jej nie ruszam. Nic samemu nie robie. Wyłączył, klapka zamknęła się bo słyszałem jak zapadła :)

Opublikowano

2 stopnie.

Opublikowano

Raport. No więc tak. Od ostatniego postu kocioł cały czas pracował. Wzięte było cwu. Bojler spadł do 33 stopni (ustawienie 41 stopni, przy 200l cieczy). Kocioł temperatura spadła do 49 stopni na kotle mimo ciąglej pracy(pompy cwu i co działaja równolegle). Wyłączył cwu temp baaaardzo powoli zaczęła iść do góry włącznie z tym że dopiero teraz tj prawie po godzinie dobił do temp zadanej. W załączeniu zdjęcia z procesu spalania. Początkowa środkowa i końcowa faza spalania oraz po wyłączniu kotła na skutek dojścia do zadanej temp7168014013a9900d857f20572b4bcf88.jpg44c409138b418f242e00eed3b7455ecd.jpgc3145f1bd8f2bd9a0ef6eff73d04e385.jpgb083552a1bce2865a8f53d3039b3011b.jpg

Opublikowano

Uhmm. Czyli mocy za mało.

W takim razie, teraz wróć do ustawień popołudniowych, ale ciut inaczej.

6:24/40

Potem dmuchawy nie ruszasz. W razie potrzeby przerwa +/- 1, i zostawiasz na kilka godzin.

Jak będziesz zbyt szybko zmieniał nastawy, to nigdy nie dojdziesz do ładu z palnikiem.

Opublikowano

Ok potwierdzam 6:24 dmuchawa 40% przeslona otwarta i tak zostaje do rana, chyba żeby nie mógł dobić temp to przerwę zmniejszyć o 1

Opublikowano

Tak, gdyby nie mógł dobić skracasz przerwę, gdyby na palniku było za dużo, wydłużasz.

Jeszcze trochę posiedzę, to daj foto za pół godziny, i zobaczymy co i jak.

Być może przy otwartej przesłonie trzeba będzie ruszyć dmuchawę.

W każdym razie trzeba dążyć do tego co pokazywałeś na ostatnich fotach - wg. mnie, prawie idealnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.