form Opublikowano 2 Listopada 2017 #2601 Opublikowano 2 Listopada 2017 Otóż z kawałka blachy aluminiowej zrobiłem rant na obwodzie retorty. Coś mi się wydaje, że to może nie być najlepszy pomysł. Widzę to tak, że popiół zamiast spadać z talerza będzie przysypywać warstwę żaru i tam się smażyć. A potem te kalafiory wypiętrzane przez opał zrzucą Władcę Pierścieni do popielnika zabierając przy okazji część opału. To je amelinium, tego się nie da. Coś jakbyś chciał jechać 40 km/h na 6 biegu i zakładać na dach spojlery, żeby auto nie skakało. Tyle moich teorii, daj znać jak w praktyce ;) Na moje oko problem, z którym trzeba tutaj sobie poradzić to za niska dynamika spalania i temperatura na palniku. Przyjmuję przy tym, że w kanałach powietrznych ani pyłka kurzu, a dysze dyszą.
czp01 Opublikowano 2 Listopada 2017 #2602 Opublikowano 2 Listopada 2017 Dyszą i dmuchają - z tymi niedopałkami to na tych zwykłych fajkach pancerpola zawsze problem.(może przeciwzwój by był lepszy) Owszem gdyby palić pełną mocą z dużym nadmuchem to by się spaliły ale wtedy zero płynnej pracy a tylko skaczący mocno tryb dwustanowy. Zobaczymy co tam do rana z retorty spadnie.
Kijasr Opublikowano 2 Listopada 2017 #2603 Opublikowano 2 Listopada 2017 Też mam pancerpola i na chwalowicach ciężko było też niedopałka zmieniłem na retopala i bez żadnych problemów Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
staryk Opublikowano 2 Listopada 2017 #2604 Opublikowano 2 Listopada 2017 Mi spala się ok tylko te spieki się robią l. Niedopalu nie mam, ale po jakimś czasie się jakby zapycha palnik i więcej powietrza potrzebuje Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
czp01 Opublikowano 3 Listopada 2017 #2605 Opublikowano 3 Listopada 2017 Raport spalania: - aktualne zużycie 14,0 kg na dobę Poza opisanymi wcześniej zmianami czyli wywaleniem bocznych szamotek, założeniem obręczy no i korektami Romana na dzisiejszą noc wyłączyłem temperaturę obniżoną kotła po to aby palnik szedł cały czas równo czyli na zadanych 50 st C. Fotki w załączeniu:
Gość vmilo Opublikowano 3 Listopada 2017 #2606 Opublikowano 3 Listopada 2017 Na razie Ci się sprawdza ta opaska. Coś czuję, że w niejednej kotłowni będzie dziś blacharka robiona :)
staryk Opublikowano 3 Listopada 2017 #2607 Opublikowano 3 Listopada 2017 Skąd wiedziałeś :) ja już się właśnie zastanawiam choć w kotłowni nie byłem, choć u mnie bardziej problem spieku popiołu niż niedopalu, Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
czp01 Opublikowano 3 Listopada 2017 #2608 Opublikowano 3 Listopada 2017 Spoko kociołek fajny - niech se dalej pracuje. :) Zdjęcia palnika z lampą i tak nie oddają tak jak jest bo bardzo przejaskrawiają a w "realu" wygląda jakoś lepiej.
staryk Opublikowano 3 Listopada 2017 #2609 Opublikowano 3 Listopada 2017 u mnie powrot do ustawien dmuchawy z wczoraj bo sadza sie pojawila i zmniejszenie przerwy. czas na obserwacje
Gość vmilo Opublikowano 3 Listopada 2017 #2610 Opublikowano 3 Listopada 2017 Skąd wiedziałeś :) Sam bym pewnie rzeźbił, gdybym miał taki palnik :) Z ciekawości... Nie napisałeś, po co aż z taką mocą prowadzisz palnik.
staryk Opublikowano 3 Listopada 2017 #2611 Opublikowano 3 Listopada 2017 a myslisz ze nizej mi sie da, powiedzieli mi ze palnik jest od 30 do 50kW to szukam, a obecnie potrzebuje pewnie kolo 10 albo mnie to jak mam to zrobic ? :(
Gość vmilo Opublikowano 3 Listopada 2017 #2612 Opublikowano 3 Listopada 2017 Nie wiem, pytam. Skoro 25kW da się poprowadzić z niska mocą całkiem dobrze, to może i Twój mógłby ?
staryk Opublikowano 3 Listopada 2017 #2613 Opublikowano 3 Listopada 2017 moge probowac ale w takim razie obnizyc mu jeszcze podawanie i zmniejszyc wiatr? obecnie wypalanie jest ok. Wiadomo ze chcialoby sie mnie palic szczegolnie patrzac na innych wyniki ale chyba za bardzo nie mam sie porownywac z moim metrazem i instalacja do innych uzytkownikow tutaj piszacycch
Gość vmilo Opublikowano 3 Listopada 2017 #2614 Opublikowano 3 Listopada 2017 Zawsze można próbować. Nie chodzi o to by zamieszkać w kotłowni, ale jak masz czas, to próbuj różnych ustawień. Daj 1:4, dobierz wiatr i zobaczysz co i jak.
staryk Opublikowano 3 Listopada 2017 #2615 Opublikowano 3 Listopada 2017 ok sprobuje, dzis pracuje z domu to moge troche poobserwowac. Bedzie ciezko bo rzadko sie załącza ale zawsze cos tam pokombinowac mozna :)
Gość vmilo Opublikowano 3 Listopada 2017 #2616 Opublikowano 3 Listopada 2017 OK. Działaj :) andy nam się gdzieś zapodział.. hmm
staryk Opublikowano 3 Listopada 2017 #2617 Opublikowano 3 Listopada 2017 ok ustawianne 15/45 czyli 1:3 narazie tak sprobujemy zeby za duzego skoku nie bylo
Gość vmilo Opublikowano 3 Listopada 2017 #2618 Opublikowano 3 Listopada 2017 Okej. Spróbuj się dowiedzieć, czy do Twojego palnika nie mają mniejszych koron. Czesław zmienił na mniejszą, i zadowolony.
staryk Opublikowano 3 Listopada 2017 #2619 Opublikowano 3 Listopada 2017 Powiedzieli mi że cały palnik można wymienić na mniejszy i tyle. Ogólnie przy tej mocy jakby nie ten wiszący popiół to byłoby ok Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 3 Listopada 2017 #2620 Opublikowano 3 Listopada 2017 Może warto też spróbować innego paliwa. Wyżej kolega pisał, że zmienił i taki właśnie problem ustąpił :)
staryk Opublikowano 3 Listopada 2017 #2621 Opublikowano 3 Listopada 2017 Jakby było inne to z chęcią bym wziął ale niestety tylko taki w okolicy. Najlepszy Kazimierz Juliusz i problemu żadnego nie ma. Ogólnie nie przeszkadza mi to poza tym że muszę raz na 1-2 dni to zrzucac bo zapycha dopływ powietrza. Pokombinuje popatrzę. Jak pójdzie na większej mocy efekty będzie szybciej znać. Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
czp01 Opublikowano 3 Listopada 2017 #2622 Opublikowano 3 Listopada 2017 Okej. Spróbuj się dowiedzieć, czy do Twojego palnika nie mają mniejszych koron. Czesław zmienił na mniejszą, i zadowolony. Zmieniłem akurat cały kompletny palnik z Pancerpola PPS-50 kw na PPS-25 KW - nie zmieniony pozostał ślimak i rura podajnika. http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/pps-25/index.html
Kijasr Opublikowano 3 Listopada 2017 #2623 Opublikowano 3 Listopada 2017 Spróbuj z retopala albo z Czechem jak masz kocioł za duży to po co ci taki mocny opał Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
staryk Opublikowano 3 Listopada 2017 #2624 Opublikowano 3 Listopada 2017 wyglada prawie jak moj. Jedyna roznice jaka widze to ze talerz ja mam caly okragly. Ile takie " cudo" kosztuje i czy zmniejsza zuzycie opalu? Nie moge znalezc co grzejesz.
staryk Opublikowano 3 Listopada 2017 #2625 Opublikowano 3 Listopada 2017 jak gdzies dorwe czecha to sprobuje troche. Zakupionego mam krzesimira bo 2 lata temu b dobrze mi sie spalal i nie bylo problemu ( fakt ze bylo to przed ociepleniem domu, wg luznych wyliczen zapotrzebowanie na cieplo spadlo o polowe)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.