Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Verbomat- Nowe Podejście Do Procesu Spalania. Testy

energotop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja tez jakimś wirtuozem nie jestem i jeszcze nie mam komfortu bycia przy piecu kiedy chcę i mogę

Wymiana wiadomości i spostrzeżeń to tez dobra droga do zdrowego spalania i oszczędności na opale i sprzęcie a trzeba cenić każda na plus poprawę lub ustawienie, nawet jak się nie dojdzie do perfekcji to i tak lepiej niż nic więc zachęcam do rozmowy wymiany doświadczeń i pytań

Opublikowano

Ja bym nie liczył na nowy temat pod tytułem: jak spalać poprawnie.

Tu sympatycy próbują dopracować ster, i większość doskonale wie czego chce, czyli wie CO i JAK spalać.

Opublikowano

U mnie okazuje się że dmuchawa
Pada chyba kondensator dlatego nie można tego poutawiac albo za mało powietrza albo za duzo

na niskich  buczy raz sie kreci raz jakby wcale dopiero dmuchawa wtaje na większych  obrotach

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

werbomat powstał aby sprostać nie za bardzo sprawdzonym konstrukcyjnie rozwiązaniem palników dedykowanych przez doktorów i jakoś tam jeszcze typu Zawijan1 czy Z 2 szczególnie typu brucer- burner oraz coraz gorszym opałem .

na podajnikach typu fajka to miód w spalaniu poprawnym na prowadzeniu spalania nie mniej operator ma do dyspozycji szereg ustawień nie spotykanych na rynku

czekam na ochłodzenie -to będzie się działo a -ie 42 ma być i musi być na rynku nr 1. :)

a firma es ma czego żałować obecnie mogło być tak pięknie już dawno -na dzień dzisiejszy z fajnego ekranu na piecu się nie naćpie operator  ma ręce związane złym oprogramowaniem sterownika- w piecu kominie otoczeniu domu czarny -syf

Opublikowano

U mnie okazuje się że dmuchawa

Wg mnie dmuchawa OK, szukasz czegoś, czego nie znajdziesz.

Opublikowano

Zaczęła buczeć na niskich obrotach wstaje na wysokich podłączyłem inny ster na chwilę i na ustawieniach co miałem na innym kotle z tą samą dmuchawa ta buczy na niskich a powinna wstawać jutro zmienię dmuchawe i zabawa na nowo

Podłączyłem też ster ie do innej wpa 120 i się kręci spokojnie nie buczy nic więc problem musi być w dmuchawie do tego padła pompa co zakładam nową właśnie

Opublikowano

No tam pali się ok i spalanie w normie- niedopałków jakby nie widać ale popiołu specjalnie nie badałem ha ha :)

post-25873-0-16734600-1507834860_thumb.jpg

Opublikowano

Ale mnie się teraz bardziej podoba  :rolleyes:

Aaa..i zapisz w kalendarzu, że obecnie palisz mniej niż ja... :P

Opublikowano

Ja zauważyłem drobniejszy pył, zero skwarow w popiele niż na 2 stanie a w dzień prawie 15stopni na plusie wiec warunki dla palnika skrajnie ciężkie i chyba przegiolem z temperatura na piecu 42stC zadana i lekki dymek z komina

Co do wiatraków to trzeba sprawdzać jaki kondensator powinien być od producenta bo spotkałem inne wartości pojemności a i z czasem potrafią zmniejszać swoją pojemność

Wentylatorek z zapylonymi łopatki lub gozej z łozyskami ma duży opór zwłaszcza na starcie

Opublikowano

Nie powinno być żadnego dymu, musisz nad nim popracować.

Do WPA120 przychodzi elektrolit 2uF, polecam Miflex.

Opublikowano

Ale mnie się teraz bardziej podoba  :rolleyes:

Aaa..i zapisz w kalendarzu, że obecnie palisz mniej niż ja... :P

Fakt zapisuję, że dzisiaj spalam mniej od Ciebie o 0,5 kg na dobę :) - normalnie sukces - chyba się upije :)

Opublikowano

Nie powinno być żadnego dymu, musisz nad nim popracować.

Do WPA120 przychodzi elektrolit 2uF, polecam Miflex.

Wie ktoś gdzie kupie na terenie pszczyny 

moja dmuchawa już sie nie kreci na min jutro muszę kupić 2uF

albo nowa dmuchawe 

Jaka najlepiej kupić ??

Opublikowano

Elektrolit to nazwa potoczna kondensatora elektrolitycznego o ustalonej polaryzacji (biegunowosci plus i minus )i taki nie może być używany do silnika

Pasujący kondensator to bez polaryzacji (styrofleksowy,polipropylenowy) i o odpowiednim napieciu pracy

ten w linku jest dobry

Opublikowano

Będę pamiętał.

andy, jakieś kłopoty z netem masz ? Od wczoraj nie idzie wejść.

Opublikowano

Rano tzn. wcześniej nie umiałem też na Twój wejść a teraz już  działa no i na andy dalej nie wchodzi się :)

Opublikowano

Ano, też wyleciał.

W menu głównym, w zaawansowanych, bramkę zrobiłem OFF/ON i załapała. Coś mi się to nie podoba, hmm...

Opublikowano

Dzisiaj przeszedłem bez zmiany parametrów z Czecha na Carbon R (mokry jak diabli). Było ok, teraz jest siwo.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Podobno 24

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam nie znalazłem tu na miejscu wpa kupiłem odpowiednik

Jak teraz ustawić przedmuchy ma ktoś taka dmuchawe

Postanowiłem nie bawić się z kondensatorem moja wpa jest stara rano już stała na min miała ustawione 13 i nie ruszyła 3f52659724172f06935eec8a5098c960.jpg84cd86c6949a4b4b4c9ced44d7f47cea.jpg

I czy wywalic klapka czy zostawić??

Opublikowano

80W, powinna gadać. Klapkę zablokować w pozycji otwarta.

Ustaw niżej, 8 - 42 na początek, bo tak te dmuchawy ustawiamy i dają radę.

Opublikowano

z netem u mnie  w porządku moduł nie chciał współpracować musiałem go zrestartować

i jest ok

Opublikowano

O moduł chodziło, gdy pisałem net :) Mam wrażenie, że większy ruch powoduje że się dławi. Zgłosiłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.