jedlica Opublikowano 20 Października 2016 #1 Opublikowano 20 Października 2016 Witam serdecznie, Jeśli możecie doradzić to proszę pisać. Obecnie mam przygotowany klimatyzator 4,8kw na grzaniu do przeróbki ( jako pompa powietrze- woda) Czy taka moc mi wystarczy? Do zasilania podłogówki chcę jeszcze wpiąć grzałkę 6kw tak na wszelki wypadek. Dom 100% podłogówka. Karol
dodde Opublikowano 20 Października 2016 #2 Opublikowano 20 Października 2016 napisz coś konkretnego o tej pompie. Jaką moc daje przy niskich temp . Jeśli przy -5 da 2kW to będziesz potrzebował grzałki .
automatyk Opublikowano 20 Października 2016 #3 Opublikowano 20 Października 2016 jaki klimatyzator ,jaki metraż do grzania ?
jedlica Opublikowano 21 Października 2016 Autor #4 Opublikowano 21 Października 2016 Metraż do ogrzewania to 93m2, klimatyzator zibro 3348, 4,8kw na grzaniu . Ogrzewam modelem 3,5kw sklep z "tektury" zimą gdy jest -10 na zewnątrz w sklepie rano jest może z 5 stopni do 20 stopni rozgrzewa około 4h. Producent nie podaje parametrów grzania przy ujemnych temperaturach ale mam porównanie ze sklepem i daje rade. W domu mogę ogrzewać klimą tylko do ujemnych temperatur potem prąd. Robię wylewkę 12cm więc będę nagrzewał tylko w II taryfie. Namalowałem schemat jak mniej więcej to widzę. Zapotrzebowanie ma m2 rocznie 38kw ale wiele elementów mam jak na 15 kw m2 rocznie. Karol
jedlica Opublikowano 21 Października 2016 Autor #5 Opublikowano 21 Października 2016 Schemat dodam tutaj bo coś nakręciłem, Grzałki 3x2kw i do tego 3 termostaty włączane kaskadowo ( tak planuję )
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.