elfuczi Opublikowano 4 Lutego 2018 #51 Opublikowano 4 Lutego 2018 Ekonomia nie ekologia rządzi. Dla 100 rocznie no to straszna oszczedność. To tylko 7 paczek papierosów. Bedziecie zdrowsi jak braknie na fajki
Marekhydraulik Opublikowano 13 Lutego 2018 #52 Opublikowano 13 Lutego 2018 U mnie pompa cieplą także sprawdza sie znakomicie niestety niea początku nie była tania :/
mac65 Opublikowano 15 Lutego 2018 #53 Opublikowano 15 Lutego 2018 Marek no to nie wstydź się i pochwal w co zainwestowałeś . Chętnie poczytam bo nie ma to jak obserwacje użytkownika .
szymon28 Opublikowano 8 Marca 2018 #54 Opublikowano 8 Marca 2018 Witam. Podepnę się pod temat. Jestem na etapie modernizacji bardzo starego domu. Zrobiłem wyliczenia http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3qds . Parter ogrzewany będzie w całości z podłogówki a poddasze cztery grzejniki. Jest szansa ogrzać to z PC i Jaki model Możecie polecić? Jeśli nie PC to może pellet? Pomocy
szymon28 Opublikowano 9 Marca 2018 #56 Opublikowano 9 Marca 2018 Dzieki mac65. U mnie sytuacja jest taka ze zasypowiec zaczyna kisić opal. Do gazu brak dostępu. W UM ogłosili dofinansowania do FV w wysokości 6tzl do 1kw ale max 5kw. Mam zamiar z tego skorzystać. Kocioł i tak do wymiany bo widzi mi się coś mniej uciążliwego niż smieciuch. W przypadku paliw stalych do kosztów musze doliczyć montaż wkladu kominowego a może i nawet budowy nowego komina. Widzi mi się wygoda i nowoczesność i nie wiem na co się zdecydować.
basix Opublikowano 9 Marca 2018 #57 Opublikowano 9 Marca 2018 Bardzo długo zastanawiałem się jakie źródło ciepła wybrać - prawie 3 miesiące :) Analizowałem, czytałem i ostatecznie zdecydowałem się na pompe ciepła tym bardziej, że całość CO (podłogówka,pompa, wod-kan wraz z montażem) finansowo wyszło mnie tak samo jak pellet. Wbrew pozorom pellet to również ogromne ryzyko - ludzie mają spalanie od 15 kg do 40 kg na dobe więc nie ma tutaj reguły :) Nie mam jakiegoś mega ocieplenia bo tylko 15 cm na ścianach, w podłodze tylko 10cm ( swisspor EPS 100 lambda 30 więc wychodzi jak 13 cm zwykłego :), na strop planuje 40 wełny, okna3szyby, dom ma 105 m2, ale i tak powinno być taniej niż na pewno pelletem :)
szymon28 Opublikowano 9 Marca 2018 #58 Opublikowano 9 Marca 2018 W międzyczasie przeczytałem inny wątek i wyciągnąłem z niego odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. W 90% jestem przekonany do PC+FV. Teraz rozpoczynam poszukiwania odpowiedniego modelu pompy do moich potrzeb. Zastanawiam się też czy CWU grzać prądem a CO z PC. Masz już jakiś Swój model upatrzony?
basix Opublikowano 9 Marca 2018 #59 Opublikowano 9 Marca 2018 Ja już kupiłem :) LG Therma V 9kW - najlepszy stosunek ceny do jakości. Po co chcesz grzać CWU tylko prądem? mija się to z celem, bo ustawiasz pompę na określoną godzinę i grzeje Ci tylko wodę czyli 2 x dziennie :)
szymon28 Opublikowano 9 Marca 2018 #60 Opublikowano 9 Marca 2018 Obecnie mam bojler elektryczny bez możliwości podpięcia pod Co i miesięcznie wychodzi 40-50zl. W tym przypadku mógł bym zamontować PC o mniejszej mocy. Ale to tylko moje przemyślenia. Może mnie ktoś naprostuje. Muszę poczytać na temat tego LG. Pozdrawiam
basix Opublikowano 9 Marca 2018 #61 Opublikowano 9 Marca 2018 najmniejszą pompę dla Twojego domu jaką możesz kupić to 7 kW i dla mocy pompy nie ma tutaj znaczenia, czy CWU będziesz grzał prądem czy pompą
szymon28 Opublikowano 9 Marca 2018 #62 Opublikowano 9 Marca 2018 Ok. To jeszcze jedno. Lepiej w moim przypadku 7kw czy 9kw ?
basix Opublikowano 9 Marca 2018 #63 Opublikowano 9 Marca 2018 Tak na dobrą sprawe aby odpwiedzieć na Twoje pytanie powinieneś wykonać profesionalny audyt OZC, ale według mnie spokojnie wystarczy 7kW, czy to z bojlerem grzanym samym prądem czy przy pomocy pompy
mac65 Opublikowano 9 Marca 2018 #64 Opublikowano 9 Marca 2018 To zależy jak chcesz korzystać z PC . Gdyby miała pracować tylko w tańszej taryfie to odpowiednio dobrany bufor i ładowanie bufora z PC w tańszej taryfie . Jeśli ma chodzić cały czas to lepiej brać mniejszą z elastycznym doborem mocy (inwertorowa) CWU można spokojnie grzać za pomocą PC jak również połączyć funkcję bufora z zasobnikiem CWU (zbiornik w zbiorniku lub wężownica w buforze ) jeżeli miejsca mało . Tu trochę info na ten temat http://globenergia.pl/inwerterowa-pompa-ciepla/ http://www.makroterm.pl/kotlownia-co/zasobnik-cwu-bufor-ciepla/ Pozdrawiam
szymon28 Opublikowano 9 Marca 2018 #65 Opublikowano 9 Marca 2018 Wiec tak. PC 7kw spięte bezpośrednio z CO i zbiornikiem CWU 200l. Instalacja CO zamknięta. Dodatkowo instalacja FV 5kw na pokrycie części kosztów energii. Dobrze myślę?
mac65 Opublikowano 9 Marca 2018 #66 Opublikowano 9 Marca 2018 Dobrze myślisz i pożegnanie ze smoluchem :mellow: .
szymon28 Opublikowano 9 Marca 2018 #67 Opublikowano 9 Marca 2018 Dzieki panowie. Teraz poszukiwania odpowiedniej PC choć to LG wypada bardzo dobrze. Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.