Fart2 Opublikowano 14 Października 2016 #1 Opublikowano 14 Października 2016 Witam. Proszę o poradę jak odpowietrzyć ogrzewanie podłogowe. Poniżej zamieszczam zdjęcie. Podpięte są 2 pętle ogrzewania podłogowego pozostałe to pętle grzejników
awiator Opublikowano 14 Października 2016 #2 Opublikowano 14 Października 2016 Jesteś pewien ze chcesz na jednym rozdzielaczu zrobić zarówno grzejniki jak i podłogowke? Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
Fart2 Opublikowano 14 Października 2016 Autor #3 Opublikowano 14 Października 2016 Tak to mam wykonane. Jak na zdjęciu. :(
awiator Opublikowano 14 Października 2016 #4 Opublikowano 14 Października 2016 Ekspertem nie jestem ale wydaje mi się ze to nie jest wykonane zgodnie ze sztuką. Generalnie odpowietrza się pętle przelewając każdą z petli przy zakreconych zaworach dla pozostałych ale nie widzę tam zaworów spustowych do których można by węża podłączyć. Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
Przemyslaw85 Opublikowano 14 Października 2016 #5 Opublikowano 14 Października 2016 Włączyć pompę na max, podłogówkę ustawić na max przepływ i czekać. Powietrze powinno w końcu trafić do grzejników które będziesz musiał odpowietrzać co kilka dni. Osobiście ścigałbym majstra by założył odpowietrznik na zasilaniu w rozdzielni a nie tylko na powrocie. Na powrocie może ci zapowietrzać układ. ps. moi zdaniem ta podłogów nie będzie działać.
Fart2 Opublikowano 14 Października 2016 Autor #6 Opublikowano 14 Października 2016 Ekspertem nie jestem ale wydaje mi się ze to nie jest wykonane zgodnie ze sztuką. Generalnie odpowietrza się pętle przelewając każdą z petli przy zakreconych zaworach dla pozostałych ale nie widzę tam zaworów spustowych do których można by węża podłączyć. Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka Odpowietrzniki są na obydwu belkach są na podłogówkach 2 zawory spustowe i jeden na belce u góry.
awiator Opublikowano 14 Października 2016 #7 Opublikowano 14 Października 2016 Faktycznie są ale na telefonie ciężko dostrzec. Należałoby: 1. zakręcić doprowadzenie i odprowadzenie wody do rozdzielacza. 2. Odkręcić odpowietrzniki automatyczne na obu listwach. 3. Zakręcić zawory na grzejnikach. 4. Podłączyć się pod bieżącą wodę np wężem ogrodowym pod zawór spustowy na zasilaniu 5. Podłączyć wężem pod zawór spustowy na powrocie i wyprowadzić na zewnątrz budynku 6. Zakręcić jedna pętle i przelać przez drugą przy użyciu węża. Nie widzę dokładnie czy spustowy jest na belce wiec poradzę aby w końcowej fazie zakręcając zawór spustowy z powrotu co by belka powrotu napełniła się wodą i odpowietrzyła. 7. To samo co w 6. Tylko dla drugiej pętli. PS. Martwi mnie czy na ta podłogówkę nie będzie szła zbyt wysoka temperatura ale tutaj powinni się wypowiedzieć mądrzejsi odemnie Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 14 Października 2016 #8 Opublikowano 14 Października 2016 Po za tematem - jakie są długości tych pętli? Może się okazać, że pętle są za długie a nie zapowietrzone.
mistalova Opublikowano 15 Października 2016 #9 Opublikowano 15 Października 2016 Podlogowka bedzie dzialac, jesli petle sa male, 10-15m2 na RTLach spokojnie bedzie dzialac. Co do odpowietrzania, to zazwyczaj wystarczy dac pompe na max wydajnosc i powietrze pojdzie na grzejniki a na nich standardowo sa odpowietrzniki ktorymi odpowietrzysz uklad.
sambor Opublikowano 15 Października 2016 #10 Opublikowano 15 Października 2016 Podlogowka bedzie dzialac, jesli petle sa male, 10-15m2 na RTLach spokojnie bedzie dzialac. Nie pisać takich bzdur - 10m2 podłogówki to ok 90-100mb rury czyli 2x więcej niż zaleca się na zaw RTL, a 15m2 to już prawidłowo nie działa nawet przy mieszaczu i pompie 25/60 Poniżej zalecenia firmy HERZ co do powierzchni ( długości) podłogówki przy zasilaniu z RTLa
mistalova Opublikowano 15 Października 2016 #11 Opublikowano 15 Października 2016 Ze co? Na 10m2 chcesz upakowac 100mb rury? Tyle rury to sie daje przy durszlaku. Nawet przy kiepsko (czyli normowo) ocieplonym) domu to bedzie za duzo. Gdyby zrodlem ciepla byla PC to gesty rozstaw jest zrozumialy, biorac pod uwage dazenie do jak najnizszej t. czynnika, ale tutaj sa grzejniki, czyli jest conajmniej gaz albo i nawet kociol stalopalny. Jak dom budowala dobra ekipa to 25 a nawet 30cm rozstawu wystarczy. Tym bardziej, ze glownym ogrzewaniem w lazience tez beda grzejniki - skoro sa RTLe to podloga ma tylko niwelowac efekt zimnej podlogi.
MikiQ Opublikowano 16 Października 2016 #12 Opublikowano 16 Października 2016 Jakie 30 CM rozstaw pętli? To jaka temperatura wody chcesz zasilac to ogrzewania. Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 16 Października 2016 #13 Opublikowano 16 Października 2016 Panowie rozstaw rur mnie nie obchodzi, pytałem tylko o ich długość.
mistalova Opublikowano 16 Października 2016 #14 Opublikowano 16 Października 2016 Jakie 30 CM rozstaw pętli? To jaka temperatura wody chcesz zasilac to ogrzewania. Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka Panowie rozstaw rur mnie nie obchodzi, pytałem tylko o ich długość. 1. Jak dom nie jest durszlakiem to i 35 stopni wystrczy przy -20 na dworze. Rozstaw rzedu 30cm to praktycznie norma np. w trzylitrowcach. 2. Przeciez dlugosc rury w petli zalezy wlasnie od rozstawu....
sambor Opublikowano 16 Października 2016 #15 Opublikowano 16 Października 2016 1. Jak dom nie jest durszlakiem to i 35 stopni wystrczy przy -20 na dworze. Rozstaw rzedu 30cm to praktycznie norma np. w trzylitrowcach. Po pierwsze 35C na zasilaniu to bardzo powszechna norma , tak się przyjmuje do obliczeń podłogówki a im większy rozstaw rur tym gorszy komfort grzania podłogi - nierównomierność grzania jest odczuwalna bosą stopą. Ponadto do domów 3 litrowych stosuje się niskotemperaturowe źródła ciepła, a wtedy jak sam pisałeś musi być gęściej rozłożona rura. Ponadto pokaż ile domów spełnia standard 3litrów, dla przypomnienia : Budynek 3-litrowy to taki, w którym na pokrycie strat cieplnych zużywa się 3 litry oleju opałowego na m² powierzchni ogrzewanej w skali roku - czyli cechuje go zapotrzebowanie na energię cieplną rzędu 30 kWh/(m²a). W jaki sposób można to osiągnąć?Należy zastosować zalecane rozwiązania oraz izolacje grubości nie mniejszej niż podane poniżej dla poszczególnych przegród budowlanych:ściana zewnętrzna: cegła silikatowa gr. 18 cm, izolacja gr. 20 cm (styropian lub wełna mineralna), dach: izolacja gr. 25 cm (wełna mineralna), posadzka na gruncie: izolacja gr. 16 cm (styropian), okna: rama o współczynniku przenikania ciepła U = 1,1 W/(m²K), szyba o U = 0,6 W/(m²K) (stolarka trójszybowa, gaz wypełniający - krypton), wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła o sprawności powyżej 75%, zapewnienie szczelności powłoki zewnętrznej budynku, przemyślany program użytkowy, np. nieogrzewanie piwnicy, gdy jest ona wykorzystywana jedynie do celów magazynowych.
mistalova Opublikowano 16 Października 2016 #16 Opublikowano 16 Października 2016 Zaczynamy zbaczac z tematu - gosc chcial sie dowiedziec jak odpowietrzyc instalacje, dostal przepis, teraz zaczekajmy czu mu sie udalo. Ps. Odpowietrzniki tak jak ktos juz pisal, nalezaloby zamienic miejscami - automat nie powinien byc na powrocie - moze zaciagac powietrze.
gersik Opublikowano 16 Października 2016 #17 Opublikowano 16 Października 2016 Tak nawiasem to fajny dostęp będzie miał inwestor do rozdzielacza.
Przemyslaw85 Opublikowano 16 Października 2016 #18 Opublikowano 16 Października 2016 Za grzejnikiem... :huh: :blink: Ciekawe jak zamknie skrzynkę skoro wystaje głowica termostyczna.
KubaSko Opublikowano 22 Października 2016 #19 Opublikowano 22 Października 2016 Na moje oko to nie jest rtl tylko zwykły termostat. Na belce zasilającej jest odpowietrznik higroskopijny. Faktycznie szafka za grzejnikiem :) uwielbiam manie chowania wszystkiego, rur miedzianych w wylewce, rozdzielaczy za grzejnikami itp. :) jeszcze trochę i kotły będzie się zamurowywało :)
Fart2 Opublikowano 25 Listopada 2016 Autor #20 Opublikowano 25 Listopada 2016 Witam ponownie. Podłogówka ma spełniać tylko rolę ciepłej podłogi od grzania są kaloryfery. Termostat nie wystaje za skrzynkę, a fakt ukrycia rodzielacza wyszedł z tego że jest on umiejscowiony w korytarzu i tylko na tej ścianie dało się zawiesić grzejnik, fakt można było umiejscowić grzejnik nad rozdzielaczem ale mądry polak po szkodzie. a wracając do odpowietrzenia to osoba która robiła instalację tylko poprzykręcała kaloryfery na dole tak że nie idą one pełnym przepływem- grzeją normalnie - w ten sposób podłogówki zaczęły grzać - nie było potrzeby odpowietrzania.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.