Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ocena Schematu Co Cwu

KOSA78

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w opisie proszę powiedzieć czy tak będzie OK i podać średnicę rur  CU po miedzy kotłem - CWU - rozdzielaczem. Zastanawiam się czy powrót z rozdzielacza bliżej kotła tak jak na schemacie czy bliżej CWU ? Oczywiście przed i za pompką zawory, tak samo przy CWU. Od rozdzielacza pójdzie pex 16 na każdy grzejnik tylko drabinka będzie przez trójnik 

post-56856-0-52012700-1476017204_thumb.jpg

proszę o pomoc

Opublikowano

Czyli pionowa rura do naczynia po drodze trójnik za trojnikiem pompa z odejściem, a co z powrotem bliżej CWU czy bliżej kotła ?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Kolejna sprawa ciepła woda z CWU dwie nitki. Jedna na zlewozmywak druga na łazienkę umywalka i prysznic pex 16 czy 20 ?

Opublikowano

Zastanawiam się na ile ochrona powrotu jest uzasadniona. Chodzi mi o to, czy jest sens dogrzewać kocił (na powrocie ) kosztem wypalania paliwa jak i tak większość kotłów nie przeżywa 10 lat .a nawet jak przeżywa to sprawność i ogólny stan techniczny jest kiepski. Może ktoś z was robił przybliżone kalkulacje, czy bardziej się opłaca chronić kocioł ,czy wymieniać go co jakiś czas oszczędzając na paliwie .Ja mam kocił już 6 rok temperatura na powrocie 35-40 C i nie specjalnie widzę żeby coś się z nim działo. Największym zagrożeniem jest łączenie instalacji z materiałów o różnych właściwościach elektrochemicznych typu:kocioł stalowy, rury miedziane, grzejniki aluminiwe.

Opublikowano

Na tyle na ile wymaga tego gwarancja oraz konstrukcja (płaszcz wodny za nisko, wymiennik pionowy)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie a co powiecie na ten schemat z dwiema pompami może tak być ?

post-56856-0-28551800-1477054853_thumb.jpg

i czy może mi ktoś wytłumaczyć jak wygląda w praktyce grzanie CWU

Ustawiam na kotle 50 st. a na CWU 55st. kocioł podbija temp. żeby zagrzać CWU do tych 55 st. po tem odłącza pompę CWU i schodzi do 50 st. dobrze kombinuję ?

Ustawiam na kotle 60 st. a na CWU 55st. tu jest chyba tak, że grzeje do puki CWU nie ma 55st. i wyłącza pompę CWU

Opublikowano

Temperatura ustawiona na kotle jest priorytetem, czyli kocioł nie powinien jej przebijać. Przynajmniej tak jest w większości sterowników. Zawsze temperatura na kotle powinna być przynajmniej 10 st wyższa niż cwu.

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ok rozumiem, czyli zawory termostatyczne na grzejnikach w zupełności wystarcza do regulacji temperatury w domu , lub zawór 3D i w takim wypadku jedna pompa będzie jak najbardziej ok

Opublikowano

Pompę musisz dać za zaworem 3D, a cwu wziąć przed zaworem. No chyba że ci cwu pójdzie grawitacyjnie?

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Same termostaty na grzejnikach wystarczą do regulacji temp w pomieszczeniach

Poprawiony schemat - pompy równolegle

post-2974-0-42414000-1477082529_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.