Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja C.o. I C.w.u. - Ocena, Sugestie

blacksmoke

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Proszę o ocenę instalacji. Jakakolwiek sugestia będzie dla mnie bardzo pomocna. 
Dom 240m2 

Piec Kawah KDC ECO 25kW

-Instalacja od pieca na miedzi 28mm  

-28mm do bojlera

-28mm do zaworu 4D (zawór 1') z siłownikiem elektrycznym

dalej już PEX

-2 pompy do stref 1 i 2 grundfos alpha2 25/40

-1 pompa do c.w.u. 

-naczynie wzbiorcze 20l

Jest to przebudowa poprzedniej instalacji i te dwie strefy są dosyć pogmatwane;

STREFA 1 to PEX 32, który idzie do rozdzielki na 3 grzejniki, następnie do drugiej rozdzielki na 6 grzejników i podłogówkę 30m2

STREFA 2 to rozdzielka w kotłowni która wychodzi do 7 grzejników 

Instalację będę wykonywał sam i jakakolwiek porada będzie dla mnie drogocenna, typu to warto, tego nie warto, jaką pompę, gdzie może jeszcze jakiś zawór bezpieczeństwa itp. 

Z góry dziękuje :)

post-68833-0-61689100-1475606355_thumb.jpg

Opublikowano

A ten 4D to w jakim celu? Do ochrony powrotu się nie nadaje bez pompy kotłowej, a jak by miała być pompa kotłowa, to już 3D 1" wystarczy.

Jaki cel mają te strefy? Chodzi o odrębne sterowanie?

Do zasobnika CWU wystarczy Cu 22.

Zawory zwrotne rozsądniej za pompami montować, a najbardziej potrzebny jest za pompą CWU.

Zawór bezpieczeństwa dla układu otwartego wymogiem nie jest, ale jeśli jest choćby minimalne ryzyko zamarznięcia rur lub naczynia, to 20 zł za zawór cię nie zrujnuje. W tym wypadku 1,5 bara.

Opublikowano

Podłogówka winna mieć oddzielne zasilanie z temperaturą w granicach 25-30 stopni a skoro to jest 1 pętla to termostat z kapilarą da sobie radę.

Dając na podłogówkę taką temperaturę jak na grzejniki z biegiem czasu odbije to się na zdrowiu.

Opublikowano

Dziękuje za wszystkie sugestie.

Instalacja, była już w domu i robiona przez Bóg wie kogo. Ja niestety nie mam żadnego doświadczenia w instalacjach grzewczych dlatego się dowiaduję ;)

Podłogówka jest podłączona do rozdzielki dokładniej tej, do której podłączone jest 6 grzejników – i sterowana za pomocą zaworu RTL na powrocie.

Zawór czterodrogowy chciałem zastosować wraz z siłownikiem po to by on mieszał wodę pomiędzy wyjściem a powrotem. Czyli miał jakby dwie funkcje regulacja temperatury na kaloryfery i ochronę powrotu na piec. Nie mam na wszystkich grzejnikach zaworów termostatycznych. 

Opublikowano

Zawór czterodrogowy chciałem zastosować wraz z siłownikiem po to by on mieszał wodę pomiędzy wyjściem a powrotem. Czyli miał jakby dwie funkcje regulacja temperatury na kaloryfery i ochronę powrotu na piec.

Zawór 4 drogowy tak nie zadziała. Wybierz sobie albo regulacja temperatury CO albo ochronę powrotu.

Opublikowano

Czyli zamiast zaworu 4d mam zastosować zawór 3d i wtedy będzie ok? (jak mam spełnić wymóg kawaha na 55 na powrocie) 

Jak mam rozwiązać sterowanie tej podłogówki? Termostat z kapilarą? czy kuć i puścić osobne rurki do kotłowni?
Chce aby ta instalacja miała ręce i nogi i jestem w stanie wszystko poprzerabiać, żeby właśnie tak było. 

Opublikowano

Jak ma być min 55C to trzeba zaw 3-D termostatyczny  lub gorsze rozwiązanie : pompa kotłową sterowaną czujnikiem temp i po kłopocie,

Te 30m2 podłogówki to masz na 1 obwodzie ( 1 pętli) czy na kilku?

Zasadniczo nie robi się więcej na 1 pętli niż 10m2, wtedy pętla ma do 80m rury i jest OK dla zasilania  mieszaczem na zaw 3-D, 

Na zaw RTL można prawidłowo wysterować ok 50m rury - czyli do 5m2 podłogi.

Opublikowano

Dowiedziałem się, że podłogówka jest na połowie tej łazienki czyli 15m2, na jednym obwodzie i jednym zaworze RTL. Jeżeli zamontuje zawór 3D z termostatem to już nie będzie sterowania w zależności od temperatury na zewnątrz ? sterownik (ST480-z PID) ma funkcje sterowania tymi zaworami. 

Opublikowano

Zainstaluj zawór 3D jeden cal z siłownikiem elektrycznym i podłącz do sterownika pogodowego. Temperatura grzejników będzie się zmieniać w zalezności od temperatury zewnętrznej. Do ochrony powrotu wykorzystaj najmniejszą pompę np "40" która połączy wyjście kotła z jego powrotem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.