Nelson Opublikowano 10 Listopada 2016 #51 Opublikowano 10 Listopada 2016 W jakim budżecie chcesz się zmieścić ? Interesuje Cię kompaktowy czy może dwuczęściowy? Może coś poradzę :)
jackjj Opublikowano 11 Listopada 2016 Autor #52 Opublikowano 11 Listopada 2016 @Nelson 2-2,5 kPLN najlepiej niżej 2 - myślałem o czymś takim jak 20N ale jak piszesz że masz coś lepszego to chętnie poczytam Yasek
jackjj Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor #53 Opublikowano 15 Listopada 2016 Hm..... @Nelson http://webranking.pl/3945-uzdatniacze-wody.html Yasek
Nelson Opublikowano 16 Listopada 2016 #54 Opublikowano 16 Listopada 2016 Na ten moment moim zdaniem albo coś z Erie np. Sentencia (bo mam u siebie w domu, ładny nie jest ale stosunek jakości do ceny spoko jest) albo IQ Soft (z tego co widze to teraz onad 3 koła) albo porządny dwuczęściowy zmiękczacz na głowicy Clacka zasypany Purolite c100 albo lanxessem jak masz więcej miejsca. Słyszałem też, że niebawem na polski rynek ma wejść prawdziwy hit spod marki Ecoperla. Mniejszy Toro, większy Slimline. Podobno czegoś takiego na polskim rynku jeszcze nie było. Sam jestem ciekaw. No zobaczymy.. Może warto poczekać? Co do rankingu: nie wiem. podjeżdza mi reklamą viessmanna trochę :) Decyzja należy do Ciebie. Najważniejsze, żeby działało i było bezawaryjne bo jak masz ściągać serwis co miesiąc i Cię mają kasować po 2 stówki za wizytę to trochę słabo...
jackjj Opublikowano 16 Listopada 2016 Autor #55 Opublikowano 16 Listopada 2016 Koleś za podłączenie weśmaka 20N albo 30N z materiałami chce 700zł, a za samo podbiciem gwarancji i tyci regulacje chce 100 zł to mi razem ponad 3tysie wychodzi, twierdzi że żeby kupić coś dużo lepszego od 20N to trzeba dać 3,5 tyś no i te 700 zł za podłączenie to już dla mnie za dużo jest...ponad 4kzł.... Yasek
Nelson Opublikowano 17 Listopada 2016 #56 Opublikowano 17 Listopada 2016 Viesmmann ma to do siebie, że kasują za byle co :) Oni tak naprawdę, żyją z tych gwarancji i serwisów jakby nie patrzył. A poza tym piece i systemy grzewcze to ich domena a nie zmiękczacze wody. Mówię Ci albo poczekaj na tą Ecoperlę albo się zastanów nad dwuczęściowym jak masz ograniczony budżet.
Patrol Opublikowano 17 Listopada 2016 #57 Opublikowano 17 Listopada 2016 Mam inne zdanie na ten temat. Jak kupiłem swojego wiesia to sprzedawca wysłał go bez zasilacza, a zgłoszenie o tym braku zlekceważył. Zadzwoniłem bezpośrednio do Viessmanna, przedstawiłem sprawę, a oni na swój koszt przysłali lokalną ekipę na pierwsze uruchomienie (wyposażeni w zasilacz). Zasilacz oczywiście byłby tańszy niż koszt dojazdu serwisu, ale sprawa szybko załatwiona i przynajmniej zaprezentowali jakiś poziom obsługi. Jackjj dopytaj więc czy Viessmann nadal oferuje gratis pierwsze uruchomienie i regulację, bo może trafiłeś na naciągacza. Roboty przy montażu wiele nie ma (kilka rurek na bypass i zawory). ps. mojej stacji nie podłączał serwis producenta i nie miałem z tego tytułu żadnych problemów.
sopelek Opublikowano 18 Listopada 2016 #58 Opublikowano 18 Listopada 2016 zamówiłem już ten powyżej, dam znać jak się sprawuje U mnie od miesiąca pracuje http://pl.multifilte...lters-mf-40-air Szczerze, jestem bardzo zadowolony. Nie badałem jeszcze wody po jego zamontowaniu ale po ocenie wizualnej, zapachu i smaku to zupełnie inna jakość. Jedyny minus jaki na razie widzę to duża ilość wody na regenerację złoża, 200-300l w moim przypadku co 5dni, może to dużo ale nie moje złoże nie wymaga tej cholernej soli, taki był mój wybór.
jackjj Opublikowano 18 Listopada 2016 Autor #59 Opublikowano 18 Listopada 2016 A to nie jest raczej odżelaziacz z opcją zmękczacza do wody? To chyba dla domów gdzie masz w wodzie metale ciężkie i własne ujęcie wody brązowa woda z kranu, takich rzeczy nie może być w wodzie z wodociągów....Tak mi się wydaje Yasek
jackjj Opublikowano 26 Listopada 2016 Autor #60 Opublikowano 26 Listopada 2016 Zakupiłem N20 Viessmann za radą Patrol'a stoi w kotłowni w środę podłącza go serwis dam znać jak już będzie działał.... Kotły mamy takie same to i zmiekczacz za jego radą nie może być zły..... ;-) Jak na razie koszt 2350 zł + 300 zł podłączenie i na tę chwilę oszacowany koszt dodatkowych materiałów 150-300 zł . @Patrol Mam pytanie masz na gumowych rurach czy plastikowych serwis twierdzi że jak nie będzie gumowych to będzie głośniej chodził bo drgania się będą roznosi....w garażu bezie stał....więc chyba nie powinno być problemu z hałasem więc robotę na plastikowych bo taniej ;-) Yasek
Patrol Opublikowano 28 Listopada 2016 #61 Opublikowano 28 Listopada 2016 to niech dobrze służy, tylko zabawy z nim nie ma - żadnych histerez, progów mocy itp :) piszczy tylko jak chce więcej soli a co do rur to mam na miedzi całość i nic nie drga
jackjj Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor #62 Opublikowano 28 Listopada 2016 A to lipa....myślałem że będę miał nową zabaweczke do rozkminiania ..... no cóż mam teraz jeszcze spieki więc na tę chwilę mam co analizować potem coś do kupię.... :-P Dzięki @Patrol ;-) Yasek
jackjj Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor #63 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zrobione 300 zł za robotę + materiały 120 zł i urządzenie 2350 zł Facet chciał robić jakieś spusty wody surowej i zmiękczonej manometry dzikie węże gumowe zrezygnowałem z tego wszystkiego.... Dzięki za pomoc. Yasek PS. Dam znać czy będzie coś lepiej z kamieniem na sprzęcie Soli nie mam nasypanej mam nadzieję, że do poniedziałku złoże nie będzie się regenerować....
jackjj Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor #64 Opublikowano 3 Grudnia 2016 PS.2 Wodociągi podały twardość na poziomie 12-15° dH serwisant określił jako 18° dH z tego wynika że podobno woda jest średnio twarda zobaczymy.... Z deszczownią facet stwierdził że trzeba czyścić kamień pokazał jak to łatwo zrobić i stwierdził że w deszczowni jest spec. zabezpieczenie jak się zawali kamieniem żeby nie rozwalo armatury i dlatego idzie góra.... Yasek
jackjj Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor #65 Opublikowano 4 Grudnia 2016 PS.3 Deszczownia ma odkształcalną uszczelkę. Po podniesieniu ciśnienia przez zapchanie dysz puszcza ona wodę góra. Po oczyszczeniu kamienia z dysz uszczelka wraca do swojej normalnej pracy czyli uszczelniania.... http://cloud.tapatalk.com/s/5842f492e95https://vimeo.com/194213180b1/VIDEO0074.mp4 Yasek
jackjj Opublikowano 6 Grudnia 2016 Autor #66 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Cześć Mam kilka pytań może ktoś podpowie #1 od soboty jadę bez soli bo nie dowiezli dziś wtorek dopiero wsypałem ale serwisant twierdzi że złoże jest fabrycznie zregenerowane i można kilka dni bez jechać i tu pytanie na dnie w n20 jest ze 2-3 cm wody czy to normalne że wali z tego niemiłosiernie? #2 nie zmieniłem żadnych ustawien oprócz: A. włączenia rano i wieczorem cyrkulacji po godzinie no i B. montaż zmiękczacza, czy możliwe że któryś z powyższych aspektów powoduje odczuwalnie cieplejszą wodę w kranach? #3 serwisant twierdzi że przez miesiąc maksymalnie półtora przy twardości wody 18° pójdzie mi worek soli czy to nie za dużo? #4 zastanawiam się jak ustawić zmywarkę jeśli mamy teraz zmiękczacz? Yasek
byry007 Opublikowano 7 Grudnia 2016 #67 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Nie które zmywarki mają ustawienia twardość wody na 0 ale ta trzeba wejść w ustawienia fabryczne zawsze to jest ze trzeba trzymać jakieś 2 przyciski jednocześnie .
Nelson Opublikowano 8 Grudnia 2016 #68 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Cześć Mam kilka pytań może ktoś podpowie #1 od soboty jadę bez soli bo nie dowiezli dziś wtorek dopiero wsypałem ale serwisant twierdzi że złoże jest fabrycznie zregenerowane i można kilka dni bez jechać i tu pytanie na dnie w n20 jest ze 2-3 cm wody czy to normalne że wali z tego niemiłosiernie? #2 nie zmieniłem żadnych ustawien oprócz: A. włączenia rano i wieczorem cyrkulacji po godzinie no i B. montaż zmiękczacza, czy możliwe że któryś z powyższych aspektów powoduje odczuwalnie cieplejszą wodę w kranach? #3 serwisant twierdzi że przez miesiąc maksymalnie półtora przy twardości wody 18° pójdzie mi worek soli czy to nie za dużo? #4 zastanawiam się jak ustawić zmywarkę jeśli mamy teraz zmiękczacz? Yasek To, że idzie worek soli na miesiąc przy takiej twardości to normalne. Zobacz mniej więcej jak wygląda procedura regeneracji i ile się zużywa soli i wody www.filtry-do-wody.info/regeneracja-zmiekczacza-wody/ Nie zmieniaj żadnych ustawień zmywarki - po co?
jackjj Opublikowano 8 Grudnia 2016 Autor #69 Opublikowano 8 Grudnia 2016 No żeby soli nie zużywała .... Jak już woda zmiękczona to po co? A te pozostałe moje pytania @Nelson albo @Patrol coś podpowiecie ? Yasek
Patrol Opublikowano 8 Grudnia 2016 #70 Opublikowano 8 Grudnia 2016 nic nie powinno zaiwaniać, może to smród z ujścia do kanalizy (brak syfonu albo jakieś rozszczelnienie podczas prac); włączenie cyrkulacji to oczywisty powód cieplejszej wody w kranach; zmywarki nie przestawiasz i dajesz te same środki co wcześniej, żona za to się ucieszy ze zmniejszonej ilości środków zmiękczających do prania; przy okazji naloty znikną z ceramiki; zużycie ocenisz później
jackjj Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor #72 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Cześć Panowie, Po ponad tygodniu używania Viessmann N20 jestem pozytywnie zaskoczony baterie myję tylko samym octem i gąbką potem ręcznik papierowy i powoli dochodzą do użyteczności i wyglądu, nowy kamień nie pojawia się jestem super zadowolony....mam nadzieję że tak będzie dalej.... Nawet jak garnek od mleka rano przy robieniu śniadania chłopakom przypale to jakoś to łatwiej odchodzi, no może z tym to mi się wydaje...
jackjj Opublikowano 17 Grudnia 2016 Autor #73 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Cześć Chciałem tylko napisać, że po 2 tygodniach użytkowania jestem nadal mega zadowolony ze zmiękczacza N20 firmy Viessmann. Woda jeśli chodzi o pozostawanie kamienia bardzo się poprawiła i łazienka jak i kuchnia zaczynają dobrze wyglądać....od czasu uruchomienia urządzenie tylko 2 razy przeprowadził regenerację złoża więc zużycie soli prawdopodobnie nie będzie jakieś olbrzymie....na tę chwilę mam od początku (2 tyg) zakupione 2 worki soli z czego tylko jeden wsypałem i niewiele się z użyli, drugi worek sobie czeka... Yasek
czyzoo Opublikowano 14 Stycznia 2020 #74 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Witam. Czy ktoś ma u siebie Viessman aquahome fit (ten najmniejszy 65cm). Chodzi mi o informację na jakiej wysokości jest odpływ.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.