Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@truskawkowy to nie tak- ta fabryka nie przerabia odpadów z płyt wiórowych i mebli tylko produkuje je z surowca - drewna ze zrywki a każdy odpad z jego cięcia jest wykorzystywany do produkcji płyt ( zauważ że w pellecie nie ma grubszych frakcj nawet "obciętego paznokcia", sama trocina. Pozatym tak jak pisałem zapach swoisty drewna iglastego no i legitymują się certyfikatem(nie wiem czego on dotyczy, nie zagłębiałem się) i głównie jest to towar eksportowy na Danię i GB. Podejrzewam że by sobie nie dali wcisnąć syfu

Opublikowano

Obecnie palę towarem z małego tartaku i jest całkiem OK, praktycznie tak samo jak Stelmet a lepszy od Barlinka.

Jakby był bliżej to byłby ideał, a tak transport trochę mi osłabia entuzjazm to tego pelletu.

Opublikowano

Dopóki są ludzie, którym nie przeszkadza 1000 za tonę to po co zbijać cenę. To popyt o niej decyduje. Jak komuś ze strachu nogawkami leci, bo usłyszał, że jak nie kupi barlinka lub lavy to mu padnie palnik, rozszczelni się kocioł i spali sterownik to biznes się kręci.

Słusznie piszesz, cena pelletu powinna być skorelowana z jego kalorycznością względem węgla (np dobrego groszku) 1000zł/T pelletu ma się nijak choćby do ceny drewna kominkowego, a przecież pellet jest robiony z odpadów poprodukcyjnych przerobu drewna a nie ze zmielonych najlepszych kawałków. Ja płacę 650zł/T i uważam że to jest uczciwa cena.

Opublikowano (edytowane)

Cześć

Po ponad roku palenia skończyła mi się 1 dostawa i zacząłem palić nową za 580 zł/tona. Ten sam producent......Niestety nie jestem jak na razie zbyt zadowolony bo praktycznie co dziennie znajduje na palniku spiek ok 7 cm długi i 3 - 4cm szeroki; jasny ale twardy zmniejszyłem za radą @Patrol powietrze żeby nalot nie był taki jasny. Co do spieku to nie wiem czy nie zablokuje palnika musiałbym na dłużej zostawić nie czyścić co dziennie...

Jeśli chodzi o pelet po rozpuszczeniu w wodzie to znacznie dłużej się rozpuszczal niż ten z poprzedniej partii i po rozpuszczeniu w wodzie są małe kawałki drewna które się nie rozpuszczaja.....nie wiem czy to one powodują spieki?

W między czasie go przewazylem i musiałem zwiększyć o 0.5 kg/h wydajność przez co również zmniejszyłem podawanie dla poszczególnych progów żeby było 15KW,

8 KW i 5KW

Ponowne przewazenie nic nie zmieniło w spiekach ale ogień jest jakby troche mniejszy przynajmniej przy 15KW ale to może wynikać z mniejszego powietrza...

W załączeniu zdjęcia

Ktoś coś doradzi?

Czy nic nie zrobię?

Mam tego 5 ton...

2810cbafc7543d9d13ef6ede259fa610.jpg66cfd0548cecc59285f3ddb6bdc16011.jpg

Yasek

PS.

Czy coś się zmieni na niekorzyść jeśli ustawie na kotle histereze zamiast 15 to 20 stopni od 75?

54f9b6e24db78f1329d4c8ebef95d394.jpg

Edytowane przez jackjj
Opublikowano

Spieki robią się z tego co spada na dno szklanki (minerały) a nie z tego co pływa. Sprawdź czy na dnie szklanki po rozpuszczeniu pelletu nie ma drobin piasku, to może być przyczyna spieków.

Opublikowano

Wszystko jest na dole nic nie pływa....jak na zdjęciu w poprzedniej dostawie było tak samo poza tym że szybciej się rozpuścił praktycznie od razu i nie było tych kawałów drewna....no i więcej pyłu w worku było w poprzedniej dostawie tu praktycznie nie ma nic.... może zaczęli coś dodawać żeby im się nie kruszył.... O nie zamieniła w pył....

Wysuszę i wtedy zobaczę co zostanie....czy jest piasek....nie chce mi się tych worków wyjmować ładnie poukładane ....

Yasek

Opublikowano

Tak jest codziennie

f76d5d7e48935c12b8c74ad4db98b1a8.jpgc15e9849980464c768c8846cfcce6ec3.jpg

Co można zrobić żeby nie było tych spieków oprócz zmiany pelletu?

Yasek

Opublikowano

Dodatek lepiszczy, też może powodować spieki, wtedy wyjdzie to metodą sambora, ja z racji budowy palnika nie mam takich problemów, spieki jeśli powstają (a w tym roku nie mam tego problemu) palnik wrzucał do popielnika.

Opublikowano

No niestety u mnie producent nie przewidział mechanicznego czyszczenia palnika czego szczerze żałuję i mówię to 1 raz po ponad roku użytkowania

Yasek

Opublikowano

Jaka cena tego Olimp?

Yasek

Opublikowano

O w dupę....To ja się przejdę za te pieniądze raz dziennie do tej kotłowni na 5-10 sekund nie ma problemu.....mogę nawet 2 razy..... Niech się spieka

:-P

Yasek

Opublikowano (edytowane)

*** na wyspie jakiejś mieszkasz to u mnie na zadupiu Polski tzw Polska C Mazury tzw Zachodnie jest wybór między scierwo 1 albo scierwo 2 a nawet 6mm albo 8 mm do wyboru do koloru worki nie oznaczone albo jak chcesz z normą możesz sobie wybrać din albo EN co tam chcesz ..... folia głupia wszystko można napisać tylko kto to sprawdzi.....a u Ciebie nie ma ? To gdzie to jest to może weźmiesz stąd? Przyjedź z 10 workow do bagażnika weźmiesz i poprobojesz po taniosci....

Ale z *** sobie po gadam, co mi te spieki sprzedał, za rok nie wezmę od galgana za te 580zł za tonę
burak jeden rok się dobrze paliło to w ciemno wziąłem 5 ton kolejnych

będę musiał u innego drożej zapłacić bo pozostali po sześćset z małymi mają za tonę....I chyba 8 mm to może być problem w moim Daspell...

Yasek

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie używać wulgaryzmów
Opublikowano (edytowane)

@pastor

Nie tak 100 zł 65x15kg 975kg

no i

920 zł / 975kg =943zł/tona

-580 zł to co ja dałem to masz 363 zł więcej na tonie to na 5 tonach to się robi całkiem ładna sumka bo 1817 zł to masz praktycznie prawie kolejny sezon oplacony....

Ale kto biednemu zabroni bogato żyć

Yasek

Edytowane przez jackjj
Opublikowano

jackjj ja mówię o koszcie pelletu z transportem który moge mieć u siebie.

Mogę brać tylko paletę bo nie mam gdzie trzymać więc zakup 5t nie wchodzi w grę

jak policzyć ten co mam dostępny po 700 plus dostawa to róznica prawie zadna dlatego pisze o 100 różnicy na palecie

rocznie mieszcze sie w 3t na razie zuzycia pelletu wiec i parcia nie ma na szukanie tańszego i potem zastanawianie się co zrobić z dup..tą partią pelletu.

Opublikowano (edytowane)

OK. Teraz rozumiem twój tok rozumowania ja płacę za cały transport na całą zimę i jeszcze trochę 200 zł nie ważne czy wiezie 5 ton czy tonę więc lepiej mi kupić całość...

A przyczepka nie będę tego woził bo jak biorę 5 ton to i mogę u producenta lepsza cenę wynegocjować

;-):-P

Yasek

Edytowane przez jackjj
Opublikowano

Ja paliłem Stelmetem  po 950 z dostawą, obecnie trafiłem pellet po 550 + 140 dostawa - cena z lata , teraz ten pellet wychodzi ponoć 700 z dostawą, czyli też OK.

Kilku kolegów brało kontakt do tego dostawcy i reklamacji nie było.