Ejno Opublikowano 4 Grudnia 2017 #76 Opublikowano 4 Grudnia 2017 A próbowałeś tak układać deflektor(y) żeby spaliny trochę "pokrążyły"? Coś w stylu wymiennika jak w kotłach co.
Digi58 Opublikowano 23 Grudnia 2017 #78 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Witam Ja ogrzewam dom kominkiem z płaszczem wodnym około 17 lat zawsze miałem problem z szybą . Kominek mam typowy z dopływem powietrza od dołu . Po przerobieniu kominka zasilam kominek powietrzem powietrzem od dołu przy szybie . Efekt jest taki że nie czyszczę szyby praktycznie przez cały sezon kominek w środku czysty . Nad kominkiem zamontowałem bufor około 400 litrów ten krótki obieg działa grawitacyjnie potem ciepło pobierane jest na grzejniki . Raz dziennie robię wsad rozpalam od góry i 24 godziny mam spokój. Oczywiście zależy to też od temperatury na zewnątrz . Sezon grzewczy trwa u nas długo ale niskie temperatury są krótko. W zeszłym roku podłączyłem do testów panele słoneczne płytowe które wspomagają ogrzewanie w domu i ciepłą wodę . Wszystko jest podłączone do tego jednego bufora przez dwa wymienniki w sumie prosta instalacja i nie droga. Wkład kominkowy mały Wymiary frontu: 64,5 cm x 47,5 cm x 45 cm (Szer. Wys. Gł.) Moc nominalna: 6,5 kW Zakres mocy grzewczej: 3 kW- 11 kW Grzejniki zasilane są temp 40 stopni mam dosyć mocno przewymiarowane. Sam układ co i ciepłej wody mam trochę nietypowy postaram się narysować . Podam tak informacyjnie dom ma 160m kwadratowych wys 2.70 koszt utrzymania całego domu miesięcznie z wszystkimi opłatami to około 380zł Dom nie ma gazu wody kanalizacji miejskiej Woda własne ujęcie + oczyszczalnia Jedyny rachunek to prąd W załączniku zdjęcie szyby z kominka 3 miesiące palenia prawie co dziennie oraz cały kominek razem z buforem
0lgierd Opublikowano 12 Stycznia 2018 #79 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Wszystko zależy jaki mamy dostęp do drewna i w jakim stopniu. Moim zdaniem jest to średnio opłacalne.
form Opublikowano 12 Stycznia 2018 #80 Opublikowano 12 Stycznia 2018 W załączniku zdjęcie szyby z kominka 3 miesiące palenia prawie co dziennie oraz cały kominek razem z buforem Nie boisz się stawiać Magnepanów tak blisko kominka? :)
Digi58 Opublikowano 11 Lutego 2018 #81 Opublikowano 11 Lutego 2018 Witam z Magnepanami nie ma problemu obudowa kominka jest tak zaizolowana ma temperaturę pokojową. Pozdrawiam
Ejno Opublikowano 17 Lutego 2018 #82 Opublikowano 17 Lutego 2018 Dingi nie żebym negował co piszesz ale 1 wsad/24h na taką powierzchnię do kominka o takiej mocy??? Ja swój ładuje po sam "dach" ale nie ma mowy żeby wystarczył na 24h. A i tak nie samo drewno bo wspomagam się w 20% wsadu węglem. Kominek 18kW trochę "poprawiony". I to jedzie na 260m2 prosto w kaloryfery bo zasobnik CWU 300l, który mógłby robić za bufor nie jest wpięty narazie w CO ale zamierzam to zrobić. pzdr
Digi58 Opublikowano 22 Lutego 2018 #83 Opublikowano 22 Lutego 2018 Witam wszystko zależy od pogody przy dużych mrozach robię dwa wkłady. Bufor dużo daje możesz podawać równą temperaturę do obiegu grzewczego . Żeby uzyskać pełną sprawność kominka powinien pracować na swojej nominalnej mocy ma największą sprawność. Tak z ciekawości jaką masz temperaturę na wyjściu . Jeszcze jedno nigdy nie domykam powietrza jakie dochodzi do paleniska pali się pełnym ogniem. Napisz czy domykasz powietrze żeby się dłużej paliło Kominek też ładuję do pełna i rozpalałm od góry bez węgla. Nie wiem jakiej firmy masz kominek ten mój ma wkład wodny tylko w czopuchu około 16 litrów Przy zastosowaniu bufora masz taki komfort jak byś grzał piecem gazowym myślę o temperaturze jaką podajesz w układ grzewczy Pozdrawiam Ps.w tym roku palę tylko drewnem ale w zeszłym roku testowałem prądem w buforze mam zainstalowaną grzałkę 4.5kw i też dawała radę następny sezon od początku będę grzał tylko prądem napewno jak będą duże mrozy nie da rady potestuję zobaczymy jak będzie.
KamilHydraulik Opublikowano 20 Marca 2018 #84 Opublikowano 20 Marca 2018 Wiadomo, że kociał jest o wiele tańszy możesz sobie sprwdzić nawet w katalogach
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.