Gość jacek61 Opublikowano 2 Grudnia 2017 #101 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Podzielę się własnymi doświadczeniami. Kolego Ozi80, jeżeli chodzi o pomiar wilgotności w kuchni, to spróbuj położyć na szafkach w kuchni najlepiej na dodatkowym pudełku higrometr tak aby znalazł sie około 20 cm od sufitu zobaczysz jaka wilgotność tam panuje, szczególnie podczas gotowania. U mnie jak to mierzyłem to 80 i 90 procent nie było rzadkością. Podobne wykwity zlikwidowałem (jak na twoim zdjęciu, a jest to zwykła pleśń ) przez zamontowanie wentylatora z czujnikiem wilgotności i żaluzją która zamyka się gdy nie pracuje. Ta żaluzja nie jest konieczna ale trzeba być świadomym, że jeżeli w pomieszczeniu są dwa kanały wentylacyjne, ten drugi podłączony pod okap to ma on ok 1mb więcej przewodu kominowego więc to on będzie wyciągał powietrze a ten pierwszy je dostarczał ( gdy nie pracuje) - oczywiście jeżeli w pomieszczeniu nie ma wystarczającego źródła dopływu świeżego powietrza np. przez nieszczelne okna. Nie koniecznie musi to być złe rozwiązanie, pod warunkiem, że na dachu jest świeże powietrze a więc nie ma w pobliżu kominów spalinowych, szczególnie węglowych.
Ozi80 Opublikowano 4 Grudnia 2017 #102 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Wyciągnąłem tą starą kratkę wentylacyjną i zacząłem wywoływać duchy. Oto co nagrałem: Coś tam ciągnie. Mimo to kupować wentylator? Jutro jadę na zakupy, to bym od razu coś przywiózł. No chyba że nie widzicie sensu?
sambor Opublikowano 4 Grudnia 2017 #103 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Ja bym kupił najtańszy ale fi min 120 lub 150mm. Coś słabe te duchy u ciebie.
Szczypiorr Opublikowano 4 Grudnia 2017 #104 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Czy w domu nie zamieszkałym i nie ogrzewanym też powinna działać wg? Bo u siebie jak sprawdzałem to dmucha z otworów wentylacyjnych. Naradzie są tylko tynki i posadzki + zabudowa poddasza
Ozi80 Opublikowano 5 Grudnia 2017 #105 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Ja bym kupił najtańszy ale fi min 120 lub 150mm. Coś słabe te duchy u ciebie. Szerokość komina 10 cm...
sambor Opublikowano 5 Grudnia 2017 #106 Opublikowano 5 Grudnia 2017 No to kup to co tam wejdzie. Wg starych przepisów powinno być min 14cm , ale twój dom widać te przepisy omija dalekim łukiem
Ozi80 Opublikowano 5 Grudnia 2017 #107 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Niestety... Chyba od razu kupię ten z czujnikiem wilgoci, bo znając życie zapominalibyśmy go załączać...
sambor Opublikowano 5 Grudnia 2017 #108 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Ten wentylator to powinien chodzić non stop, a nie na czujniki. Wentylacja na grawitacji też non stop działa, tyle, że nie u ciebie
Szczypiorr Opublikowano 5 Grudnia 2017 #109 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Sambor jak wygląda sprawa wentylacji w domu nie zamieszkałym i nie ogrzewanym? Ma tak samo działać jak w ogrzewanym?
sambor Opublikowano 5 Grudnia 2017 #110 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Ma działać i to nie zależnie od zamieszkania, Myszom i innym stworzonkom też się należy dobra wentylacja. A tak na serio, przecież to wg usuwa wilgoć z murów i inne gazy, zapachy świeżego domu.
Szczypiorr Opublikowano 5 Grudnia 2017 #111 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Myślałem że prawidłowo będzie działać jak będzie w środku ciepło a na zewnątrz zimno tzn różnica temperatury bo czasami z kratek u mnie teraz dmucha
Szczypiorr Opublikowano 5 Grudnia 2017 #112 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Nie mogę edytować na telefonie więc dodam post. U mnie raz ciągnie raz dmucha, byłem pewny że dlatego że dom nie ogrzewany. Nawet okno otworzyłem i bez zmian w https://youtu.be/7no5HDARhHo
esselite Opublikowano 5 Grudnia 2017 #113 Opublikowano 5 Grudnia 2017 No jak dmucha tzn, że jest inny pion który wciąga za mocno i można by poszukać i go trochę zdusic.
Szczypiorr Opublikowano 5 Grudnia 2017 #114 Opublikowano 5 Grudnia 2017 W każdym kanale tak jest jak na filmie, raz dmucha raz ciągnie i co chwilę.
Vlad24 Opublikowano 5 Grudnia 2017 #115 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Jaka więc w twoim nowym domu jest liczba kanałów wentylacyjnych i z drugiej strony nawiewników okiennych?
Szczypiorr Opublikowano 5 Grudnia 2017 #116 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Dom jest w budowie, nawiewnikow narazie nie ma, będą ciśnieniowe w oknach, chociaż ostatnio dowiedziałem się o nawiewnikach wrebowych. W każdym bądź razie Napewno będą. Jest 4 kanały wentylacyjne w jednym kominie, do kuchni i WC na parterze, i dwie kratki do łazienki na poddaszu ( w jednej będzie wentylator)
Ozi80 Opublikowano 5 Grudnia 2017 #117 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Co tu się dzieje. Wklejane są filmy z duchami oraz z tym jak ktoś dmucha i ciągnie... Koniec świata ;) A ja chciałem kuć i będę kuć. Włożyłem rękę do tego kanału wentylacyjnego i okazało się, że jest szerszy niż otwór. Trochę wykuję i zamiast wentylatora 100mm będę mógł tam zamontować 125mm.
szakallo Opublikowano 6 Grudnia 2017 #118 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Jeśli niema różnicy temperatur nie powinno być ciągu. Praw fizyki nie oszukasz, co innego różnica ciśnień na ścianach, przegrodach itp. wtedy raz dmucha raz ciągnie. W domu nieogrzewanym tak to niestety wygląda.
Szczypiorr Opublikowano 6 Grudnia 2017 #119 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Ma działać i to nie zależnie od zamieszkania, Myszom i innym stworzonkom też się należy dobra wentylacja. A tak na serio, przecież to wg usuwa wilgoć z murów i inne gazy, zapachy świeżego domu. Jeśli niema różnicy temperatur nie powinno być ciągu. Praw fizyki nie oszukasz, co innego różnica ciśnień na ścianach, przegrodach itp. wtedy raz dmucha raz ciągnie. W domu nieogrzewanym tak to niestety wygląda. Jeżeli dobrze rozumiem, dwie sprzeczne informacje ?
szakallo Opublikowano 6 Grudnia 2017 #120 Opublikowano 6 Grudnia 2017 NIE NIE to nie są sprzeczne informacje. Jeśli nie ma różnicy temperatur powietrze w kanale będzie też przepływać, tylko nie koniecznie do góry - to jedyna różnica. Jak dla mnie CUG jest tylko w kierunku do góry kanału.
Szczypiorr Opublikowano 6 Grudnia 2017 #121 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Rozumiem. Dzięki za wyjaśnienie
esselite Opublikowano 6 Grudnia 2017 #122 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Dokładnie tak, musi być ciepło w domu, wtedy powinno działać. Tak to byle wiaterek zawieje na górze i z kratki będzie podmuch.
Przemyslaw85 Opublikowano 7 Grudnia 2017 #123 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Jak masz dość dużą działkę zastanów się na GWC (gruntowny wymiennik ciepła). Zakopiesz łącznie ok 60-80mb rury co może też pełnić rolę nawiewu świeżego powietrza do domu. Latem zamiast 30' wtłaczane powietrze będzie miało ok 10-15' zimą natomiast zamiast -15' będzie tok 0-5 stopnia. U siebie wszystkie rury w GWC mam zakopane w zasypie między fundamentowym to zimą zamiast -10' wpadało do mieszkania 10-12' co jest dość dużym zyskiem. Z kolei latem z 25-28 było to ok 15 stopni.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.