Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałbym zakupić piec gazowy z kotłem do bliźniaka 140m2, budynek piętrowy z podpiwniczeniem. Jestem laikem więc nie znam się na markach budżet jakim dysponuję to 8-9 tyś zł. Bardzo proszę o podpowiedź z góry dziekuje.

Opublikowano

Najpierw policz ozc na ciepłowłaściwie.pl/start i podaj link z wynikiem. Pozniej będziemy doradzać.

Opublikowano

Dokładnie tak jak napisał papa...

I już szukaj pieców które mają jak najszerszy zakres mocy najlepiej coś 3-20 kW, są takie na rynku. Żadnych 7-24 kW ja już taki błąd popełniłem i w moim 200 m2 bliźniaku średnio to zdaje egzamin.

Masz jakieś podłogówki, jak ten dom jest ocieplony, jaka jest instalacja. Napisz coś więcej

Opublikowano

Ja niestety po negatywnych doświadczeniach z Junkers-pseudo-jakość-nie-przyjeżdżający-serwis też bym polecił ecocondens gold.

Właściciel hurtowni hydraulicznej która jest u mnie na dzielnicy (mogę podać na priv - to nie reklamy) założył to sobie i córce do domu i bardzo to chwali. Wiadomo "sprzedał" 2 kotły kupując po cenie dystrybutora czyli mocno nisko, ale w porównaniu do bardzo popularnego u mnie na dzielni Victrixa który jest jakimś tam zdrowym kompromisem pomiędzy dość dobrą jakością a w sumie niską ceną to jest to kocioł warty polecenia.

Opublikowano

Viessmann lub Buderus, te mogę polecić śmiało.

Przyzwoita cena a i serwisantów z dostępem do części na pęczki.

Ceny do zaakceptowania.

Opublikowano

Korti przeczytaj najpierw co piszesz zanim wyslesz posta.

Viessmann i buderus maja ko(s)miczne ceny, niczym nieuzasadnione.

Cala reszta producentow korzysta z elementow schodzacych z tych samych tasm produkcyjnych...

Generalnie marka nie jest wazna*, jedyne co sie liczy to kumaty serwis w poblizu.

*jezeli szukamy kotla dla normalnego czlowieka, bo jesli jestesmy gadzeciarzem, ktory np.lubi podgladac parametry pracy kotla siedzac np. w pracy, to wtedy taki wiessiekk jest lepszym wyborem, fakt, ze za trzy razy wieksze pieniadze...

Opublikowano

Nie rozumiem ludzi, którzy po jakichś dziwnych przejściach z serwisem czy problemie z kotłem odradzają daną markę. To że komuś coś padło to nie znaczy że 10 innym użytkownikom padnie to samo. Chyba że mamy do czynienia z wadliwą serią, którą niestety nie zawsze da się wykryć podczas montażu czy testu produktu. Idąc dalej ile osób ma Viessmanna a ile np. Junkersa i stąd też się bierze  częstotliwość problemów.

Żeby sprostać problemowi trzeba by było zbadać sprzedaż kotłów kilku marek w danym przedziale cenowym i mieć dostęp do raportów serwisowych co, komu padło przy danym zużyciu gazu. Bo np. mój Junkers spalił dopiero 600m3 i nie mam problemów a inny użytkownik może pisać po forach jaki to badziew a przepalił 10tyś m3 i coś padło.

Opublikowano

Wszystko w myśl zasady marketingu zadowolony klient informuje o tym maksymalnie 3 ludzi niezadowolony 11 ludzi?

Opublikowano (edytowane)

Cala reszta producentow korzysta z elementow schodzacych z tych samych tasm produkcyjnych...

Generalnie marka nie jest wazna*, jedyne co sie liczy to kumaty serwis w poblizu.

*jezeli szukamy kotla dla normalnego czlowieka, bo jesli jestesmy gadzeciarzem, ktory np.lubi podgladac parametry pracy kotla siedzac np. w pracy, to wtedy taki wiessiekk jest lepszym wyborem, fakt, ze za trzy razy wieksze pieniadze...

Dzisiaj większość kotłów kondensacyjnych ma moduły rozbudowujące o sterowanie mobilne, np aplikacją w fonie.

Junkers też. NIe trzeba kupować Vieśmanna. Problem polega na czymś innym. Kocioł i temperature w domu można sobie wysterować zwykłym sterownikiem godzinowym takim jak FW 120, nieomal perfekcyjnie, włącznie z powrotami z wakacji etc. To jest mega gadżeciarstwo odpalać kocioł telefonem. Co mi to da zobaczyć w pracy że jest 20 st C w domu, przecież o 16:00 włączy się 21 i zanim wrócę będzie idealnie. A mrozy - to ustawia pogodówka. Ja mam klimatyzator samsunga sterowany wifi i czasem z tego korzystam, ale to kompletnie nieprzydatne w ogrzewaniu.

Prościej ustawić godzinę i po wszystkiemu,

Edytowane przez husky
Opublikowano

Dokładnie tak jak napisał papa...

I już szukaj pieców które mają jak najszerszy zakres mocy najlepiej coś 3-20 kW, są takie na rynku. Żadnych 7-24 kW ja już taki błąd popełniłem i w moim 200 m2 bliźniaku średnio to zdaje egzamin.

Masz jakieś podłogówki, jak ten dom jest ocieplony, jaka jest instalacja. Napisz coś więcej

Żadnych podłogówek nie ma, bliźniak w trakcie realizacji startuje od wiosny, przejrzę projekt i dam znać odnośnie instalacji i izolacji

Opublikowano

Szukam nie drogich dobrych pieców tak jak pisałeś Buderus czy Viessmann są bardzo drogie

*jezeli szukamy kotla dla normalnego czlowieka, bo jesli jestesmy gadzeciarzem, ktory np.lubi podgladac parametry pracy kotla siedzac np. w pracy, to wtedy taki wiessiekk jest lepszym wyborem, fakt, ze za trzy razy wieksze pieniadze...nie

Opublikowano

A jakiego typu instalacja (podłogowka, grzejniki, czy może mieszana? )

Opublikowano (edytowane)

Kocioł wracam do tego co powiedziałem położyłbym Termet Ecocondens 20 +  120 litrowy zasobnik nie większy.

Jak planujesz płytki ceramiczne na salonie i w kuchni dolnej to położyłbym podłogówkę, a dalej grzejniki; Jak chcesz zaszaleć to same podłogówki.

Pamiętaj o instalacji i zrób ją porządnie - żeby CIę nie spotkało to co mnie (miedź z kotła, dalej dwie skrzynki rozdzielcze, pexami zacisk dalej do grzejników i porządna podłogówka na panelach styro nie żadne jakieś "domorosłe metody") ja osobiście zrobiłbym mieszaną. CHyba że dom jest ciepły i ma małą powierzchnię (a tak wnioskuję) to nie baw się i załóż same grzejniczki.

Edytowane przez husky
Opublikowano

CGW 11/120 czyli 11kW jak dobrze ponegocjujesz to sie zmiescisz tym gornym przedziale

Opublikowano

Do automatyk: a pisał gdzieś kolega że on ma już komin, przyłącza, i całą "aranżację kotłowni" ?

1. Myślę że nie i ja niczego takiego nie wyczytałem. To wtedy CGW to sorry kolego ale się nie zmieści w budżecie 15 tys zł

2. Nic kolega nie pisze o ociepleniach i o tym jaki jest ten dom, czy starczy 11 kW, trudno powiedzieć, ale to nie ma znaczenia czy gość będzie miał kocioł w modulacji 3.6 - 11 czy 3,0 do 20 kW prawda. Dlatego bezpieczniejszy jest zakup większego, można go przyciąć na mocy tak jak ja to mam zrobione i kocioł zupełnie inaczej chodzi. U mnie problem jest w tym że zsb za wysoko moduluje minimum czyli od 7,5 a nie od 3,0 i to jest jedyne co chciałbym przeskoczyć. poza tym git, CGW faktycznie bardzo dobry wyrób, azaliż drogi ;-)

Opublikowano

Witam chciałbym zakupić piec gazowy z kotłem do bliźniaka 140m2, budynek piętrowy z podpiwniczeniem. Jestem laikem więc nie znam się na markach budżet jakim dysponuję to 8-9 tyś zł. Bardzo proszę o podpowiedź z góry dziekuje.

Kolega "Uzlis" podał kwotę jaką chce przeznaczyć na kocioł.

Podałem te dwie firmy bo akurat z tymi  kotłami gazowymi mam do czynienia.

Viessmann pracuje już 6 rok w piwnicy u teścia i jedyna awaria - pompa obiegowa.

Buderus - te kotły pracują w firmie w której pracuję, jest ich łącznie 6 i prócz dobicia ciśnienia w układzie w jednym kotle nic się nie psuje. (2 lata pracy).

Koszt buderus  to ok 6000 zł a podobny Termet niespełna 1000 zł taniej.

Nie mam nic do termetu, jak pisałem, polecam te dwie firmy bo mam z nimi do czynienia, a Termetu niestety nie znam.

Opublikowano

No tylko jeszcze musisz zdecydować jaki typ kotła byś chciał. Zwykły turbo, czy kondensat. Widzialem jakiś czas temu Immergas Victrix z zasobnikiem 120l za ok 5000 plus wysyłka. Jest to dosyć tani i dobry kocioł polecany na forum murator. Na tym forum jest nawet jeden wątek o nim.

Opublikowano

Dziękuje wszystkim za podpowiedź na pewno będzie przydatna, napiszę na co się zdecydowałem i jak się sprawdza Konwersacja z wami była bardzo owocna i przydatna  dobrze zasięgnąć rady ekspertów. Pozdrawiam serdecznie M.U.