Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowe Aktualizacje Dla Sterowników Kotłów Defro

wwoytek

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie 32 stopnie przy 0 na zewnątrz. Podłoga wyizolowana, dół 10cm styropian, góra 5cm, poddasze płyta 10cm .

Właśnie myślałem że to nie ma znaczenia ile ustawie na 4d bo za nim jest przecież 3d i wtedy siłownik uchyli mniej procent na podloge jeżeli puszcze zaworem 4d za dużo, a różnica i tak idzie na powrót, a tu okazuje się że zmniejszylem na 5 zawór 4d i temp różnica po czasie już tylko 15 stopni między powrotem, a nie 20. Nie wiem za bardzo jak to możliwe.

Na piecu 65 zadana, powrót był 45, teraz powrót 50

Jak puszczasz wyższą temp na podłogę to do uzyskania temp zadanej na zaworze 3d miesza z powrotem i puszcza w obieg a jak dasz mniej na 4d to więcej cieplej miesza z powrotem i puszcza na piec

No w lecie 100kg groszku szło mi na 5 tygodni tylko ciekawi mnie czy da ci radę piec nie wygasać przy baniaku 140l Faktycznie prądem za takie pieniądze nie da rady grzać.

A nawet pompa ciepła drożej wychodzi mój sąsiad ma 300l.to około 80zł mówił ze go wychodzi.

Ja mam jeszcze ciut mniejszy bojler - jednopłaszczowy 120 L.

@audilhr - na jakich ustawieniach miałeś piec w lecie. Pamiętasz?

Na początku pewnie będę musiał jeszcze zużyć całe drewno które zostało po budowie. Coś muszę z nim zrobić więc do grzania wody na dodatkowym ruszcie się nada....

Jak puszczasz wyższą temp na podłogę to do uzyskania temp zadanej na zaworze 3d miesza z powrotem i puszcza w obieg a jak dasz mniej na 4d to więcej cieplej miesza z powrotem i puszcza na piec

No ale przecież łączy się zaraz w jedną rurę i nią idzie do kotła heh.

Zawór 4d trzeba dopasować do maks temperatury jaka idzie na podłogę przy -20 stopniach i wtedy wyregulowac 4d odpowiednio, bo jak sam 4d na 3 to teraz będzie ok ale jak będzie potrzeba cieplejszej wody na zasilanie podłogi to 3d otworzy na Full i nie uzyska zadane temp na podłogę.

Nie do wiary, ustawiłem 4d na 2/10 z 7/10 jak było wczesniej i teraz piec 2x szybciej dochodzi do zadanej i Bardzo długo trzyma, spalanie 2x mniejsze. Jak to możliwe.

post-65332-0-17770100-1452253184_thumb.jpg

Zmieni bo 4d rególuje temperaturę na podłogę a cała nadwyżkę cieplej pcha na piec

Teraz różnica 6 stopni między zasilaniem a powrotem. Przełożyć siłownik na 4d a 3d zostawić na Full otwarty ręcznie?

nie mam na razie jak  zdjeć - mam PROBLEM ZE STRASZNYM WAHANIEM TEMPERATUR NA PIECU. Temperature mam na piecu zadana 66 a potrafi sksać z 50 do 75 nie wiem co robie nie tak probowałem regulować nadmuchem ale jakos nie widać rezultów poza tymi że nie spala mi sie ekogroszek. mam piec defro eko duo pz 20kw z sterownikem k1p a oprogramowanie 2.2.8