Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kopczyk Na Retorcie Czy Czas Podania Ekogroszku

Robot16

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zmniejsz nadmuch na 25%. Jaki ekogroszek masz? Jaka. Kaloryczność? 

U mnie po dobie spalania wszystko wygląda tak:

1. Mało co Eko ubyło 

2. Ile popiołu z doby jest, widać na zdjęciu. 

3. Pięć sobie powoli pracuje ale podłogowka, tzn temperatura, utrzymana, 26 stopni w domu 

4. Mimo trgo że jest te 40 stopni w pokojach jest cieplutko 

Zdjęcia poniżej 

Na to wygląda że z 10 kg ubyło dopiero... 

20181125_144648.jpg

20181125_144653.jpg

20181125_144613.jpg

20181125_144641.jpg

20181125_144745.jpg

Opublikowano
5 minut temu, giginski napisał:

Właśnie zrobiłem zdjęcia co powstało, z tyłu utworzył sie kalafior, wydłużyć czas z 80 na 90?c130950e31c235c7b3cd83158f1e40e2.jpg2b1495cf4d6be586c2a0487f4a507bc0.jpg

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Hmmm, dziwnie to spala rzeczywiście:A jak z temperaturą? 

Krist, a jaka kopalnia? 

Gość Visitor1230
Opublikowano

Na koronie palnika widac niedopal. Zwiekszylbym troche nadmuch. A te niespalony wegiel w popiele… kiedy to powstalo?

Opublikowano

Na moje oko wygląda, żę retorta nie jest uszczelniona w tym miejscu, albo po prostu źle wypoziomowana. 

Gość Visitor1230
Opublikowano

Warto jeszcze sprawdzic nagar na wyjsciu z fajki. Po przeciwnej stronie od podajnika. Potrafi miec grubosc nawet 2 cm i zaburza napowietrzanie w tej czesci palnika.

Opublikowano

niedopalonego wegla jest ogrom, powstal przez 8 godzin jak bylem w pracy, zwiekszylem nadmuch na 24 a czas na 90. Ten groszek taki wiekszy troche od sztygar w zoltym worku lokalny a w bialym sztygarbc1a3e35f56726f2d7e6e844c44af5bd.jpg02300bea1807df7219f960b0f8b146c7.jpg

Opublikowano

Ślimak powinien sobie z tym poradzić.

Nie pamiętam czy pytałem, uszczelniałeś retortę? 

Opublikowano

Jaro87 Kurczę tego nie wiem. Powinien być udzczelniony bo teściu poprawiał po instalatorze. Temperatura spalin teraz 82.

Na piecu żądaną 55 a rzeczywista 41

Wczoraj o 16.00 wyspałem 50kg w tej chwili może zostało 15kg

Opublikowano

Krist, jeśli mam być szczery, sam sprzedawca nie podaje kopalni, skąd ma ten ekogroszek.. 

ma on max 26 MJ. Moc to tam już pikuś ale tak szczerze mówiąc, nie ma nic więcej na temat tego grochu. 

Zrobimy tak: przesłonę w dmuchawie przymknij prawie na max. został 0,5 cm otwartą. Na sterowniku zmień tryb palenia z pompy równoległe na "priorytet bojlera". Ustaw Histerezę CWU na 5 stopni. Nie kojarzę, żebyś pisał coś na temat niedopalonego ekogroszku, tylko o spiekach. Na tych ustawieniach poczekaj chwile, aż piec pierw nagrzeje baniak. później powinno już być z górki. Daj znać jak to się sprawdziło.

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie ile masz kaloryferów i czy masz na nich załozone głowice termostatyczne? 

Opublikowano

Aha. Dobra, to klapkę pomiń, do reszty się zastosuj, zobaczymy jak sprawa będzie się miała w przeciągu 1 lub 2 godzin. 

Opublikowano

Ostatnio przy tym eko, jak mi zaczęła rosnąć temp. podajnika manualnie wyrzucałem węgiel by podwyższyć kopczyk i powiem Wam, że bardzo dużo żaru wychodziło do góry, teraz pomimo iż nie rośnie temp. podajnika (ok 29stopni) to patrząc na retortę i te eko w nim, można zauważyć, że ten żar jest nisko. Tak czy owak albo wypale go do końca, albo wybiorę resztę z podajnika i wsypie ten sztygar. Póki co zobaczę na tych ustawieniach 5/85/25% za 2 godzinki i zdecyduję co dalej, nie chcę zepsuć ślimaka albo coś jeszcze z racji problemów ze spalaniem tego eko. Zamiast spalać się, eko łączy się robiąc te głupie kalafiory.

Opublikowano

Ja mam czasem temperaturę podajnika 42 stopnie i jest dobrze:D Obecnie mam 33 stopnie ;)

Opublikowano

A co to jest ten nagar?, gdzie on jest ?Jak się pali w kotle można zobaczyć go ? A powiedz jeszcze podczas uszczelniania retorty należy również koronę posmarować silikonem i nałożyć na fajkę. Zobaczę za 2 godzinki co będzie. 

Opublikowano

Dzisiaj przy 5|80|27 nadmuch nie było juz kalafiorów, ale temp. podajnika wzrosła z 31 na 39stopni, zostało mało eko akurat jak wrócę wrzucę sztygar i zacznę z nim zabawę

zmieniłem czas na 83 a nadmuch na 25, zobaczę jak wrócę, wyszło 15 kg na 24h trochę dużo ale pewnie z racji tego że ciężko mi go ustawić

Gość Visitor1230
Opublikowano
14 godzin temu, giginski napisał:

A co to jest ten nagar?, gdzie on jest ?

W tym artykule masz foty.

https://www.google.pl/search?q=nagar+w+retorcie&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwirl5-_s_HeAhUthaYKHQOmA8sQ_AUIDigB&biw=1979&bih=993&dpr=0.97#imgrc=tKf0eVP55U73aM:

Opublikowano

myślisz że paląc dopiero miesiąc gdyż kocioł kupiony w sierpniu, a palić zacząłem od połowy października to już będą nagary w rurze?

Opublikowano

Od wczoraj u siebie obserwuję znaczna poprawę spalania, pomogło przytkanie czopucha i podniesienie temperatury kotła na 65

teraz mam nastawy:

5s przerwa 90

nadmuch 22%

klapka otwarta na 1cm

Opublikowano

I tego się trzymaj ;) Pozostaje teraz delikatnie wydłużać przerwę np 2 s co pół dnia. Nie ma sensu więcej, bo możesz przedobrzyć 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.