Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To nie tak Andrzeju... mowa jest o dobrym napowietrzaniu palnika, wg niżej podanego przekroju palnika, średnica otworów na ściance kołnierza o kątach gdzieś około 30-45 stopni /żółte kreski/  np. od góry.. 12, 10, 8 mm

Ponoć palnik Burner SM ma 5 rzędów napowietrzania o jednakowych otworach..

Swego czasu VERB pisał o doprowadzeniu lewego powietrza do komory paleniskowej... w pewnym sensie wspomniany otwór o średnicy np. 12 mm, czy większy, odgrywał by tę samą rolę jak u VERBA... to tylko takie gdybanie, a jak naprawdę? :)

Alessandro z FM

pal-ko-batory.jpg?1459278099

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Wszystko jasne... ! wyczytałem przed chwilą w innym wątku... "Batory ma tylko napowietrzanie górne"

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Cytując komentarz z blogu Zawijana, który cytuje firmę Ogniwo:

Dostaliśmy już wyniki badań kotłów serii OGNIWO EKO PLUS M 14 kW, 20 kW. Kotły zakwalifikowały się w najwyższej 5 klasie sprawności, oraz
emisji spalin zgodnie z normą PN EN 303- 5 : 2012. [...] zakładamy że w przeciągu 3 tygodni będą w sprzedaży.

Czyli przez ten ok. rok od wypuszczenia 26-tki technika tak poszła do przodu, że już nie trzeba naciągać definicji mocy nominalnej i byle 14-tka spełni 5. klasę?

Opublikowano

Ciekawie co tam u @Bietki. Miała modernizować swoją "prymitywną" instalację. Pewnie nic nie było ruszane bo ten RBR całkiem nieźle grzał nawet w duże mrozy. 

@karoka 

Udało się sprzedać @Bietkowy OEPM?

Opublikowano

Cytując komentarz z blogu Zawijana, który cytuje firmę Ogniwo:

Czyli przez ten ok. rok od wypuszczenia 26-tki technika tak poszła do przodu, że już nie trzeba naciągać definicji mocy nominalnej i byle 14-tka spełni 5. klasę?

I mają oba ten palnik z cegłami? :)

Opublikowano

Witajcie.

Niestety -finansowo nie wydolę

Ciekawie co tam u @Bietki. Miała modernizować swoją "prymitywną" instalację. Pewnie nic nie było ruszane bo ten RBR całkiem nieźle grzał nawet w duże mrozy. 

@karoka 

Udało się sprzedać @Bietkowy OEPM?

Witajcie

Niestety poddaliśmy się z modernizacją albowiem kosztorysy powalają z nóg.

Straciłam też dzierżawcę z 1 pietra a że u nas w obszarze przygranicznym poza przemytem nic się nie rozwija więc pewnie lokal będzie stał pusty długo i dlatego zostanie jak było.Popracujemy nad dociepleniem rur i zamontujemy zawory by pozamykać ciepło tam gdzie można. Musimy też wyczyścić i wkleić od nowa palnik bo przecież spalił z 9 ton i miałam wrażenie że po przeciwnej stronie podajnika gorzej się pali. Zbieram kasę na groszek extra by hurtem kupić w Energo.

Pozdrawiam z Mazur-też słonecznych.

Opublikowano

Nie koniecznie musi być zapchany co nie znaczy , że nie warto tego sprawdzić. Dowiesz się przynajmniej czy robić to po każdym sezonie czy co drugi. To , że się tam na całym palniku nie pali nie oznacza , że jest zapchania. Mógł tylko nie pracować na dużej mocy. Czy na końcu palnika były niedopały?

Opublikowano

Po przeciwnej stronie podajnika płomień był taki jakbys zapalił denaturat i taki leniwy pełający jakby. Snuł się po groszku.No ale spałił tyle groszku od grudnia co Wy przez 3 sezony.

Opublikowano (edytowane)

no ja to nawet przez 4 sezony :D

Edytowane przez janklos12
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czytam ten wątek ale jest tak długi że straciłem rachubę. Zamierzam kupić piec OEPM który w sierpniu wyjdzie w mocy 18 kw. Do tej pory byłem pewien że to świetne piece i że nie ma z nimi żadnych poważniejszych problemów. Jestem na etapie budowy domu i wyliczyłem sobie moc potrzebna kotła oto ona: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1dky

Dziś znalazłem ten wątek i widzę, jakieś negatywne wypowiedzi na temat OEPM 26 nie wiem dokładnie o co chodzi bo nie mogę znaleźć sensu wypowiedzi w lawinie komentarzy. Proszę o wyjaśnienie czy warto zakupić nową jednostkę OEPM 18 kw która wychodzi w sierpniu br. Jakie są stwierdzone problemy z OEPM 26?

Będę wdzięczny za odpowiedź. Dziękuję.

Opublikowano

W tym tygodniu ma być dostępna 14-tka i 20-tka

Opublikowano (edytowane)

Myslalsmn ze dostepy bedzie 18kw. Pytanie wiec brzmi czy OEPM 20kw jest dobrym piecem dla mojwgo domu? No i czy warto kupic piec ogniwo?

Edytowane przez Leniobec
Opublikowano

Z tego co zdążyłem doczytać to do Twojego domu będzie dobra 10-tka jeśli tak bardzo chcesz Ogniwo.

Opublikowano

Eeee, no Sambor trza narobić trochę szumu medialnego :)

Nowe kotły ponadklasowe a Ty chcesz tu ludziom gęby zamykać :)

Opublikowano

Brak tylko głównego Konstrukcjonisty :)

On to raczej chciałby Ci oczy zamknąć, hehe

Ale nie ciesz się że tylko Tobie :)

Opublikowano

Przecież ten kocioł dobrze pali. Mają na to stosowne glejty.

Opublikowano

Ale tylko na stanowisku badawczym, specjalnym paliwem i pod kontrolą uczonego towarzystwa.

Jak będę miał doktorat mniemanologii stosowanej to taki kocioł sobie kupię z papierem i bajerem.

Na razie wystarczy mi mój Wolf z Vikingiem.

Opublikowano

Z tego co zdążyłem doczytać to do Twojego domu będzie dobra 10-tka jeśli tak bardzo chcesz Ogniwo.

Nie wiem o czym piszecie? Czemu 10kw byloby dobra? Ona jest do powierzchni urzytkowej 140 m2. Ja dom z garazem po podlogach mam jakiea 230 m2. Do powierzchni uzytkowej nie waliczono pokoju nad garazem ktory ma 40m2.Ta 10 nie za mala? Kolega z tego forun na pq radzi mi kupic 26 oepm, test na stronie 18kw, ty 10kw. Coraz mniej wiem z tego.

Opublikowano

26kW to tak naprawdę 16tka która udaje 26kW, ale super pracuje mocą minimalną 7kW w ponad 90% sprawności. :)