Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co ile czyścisz więc ręcznie ten przód palnika? To co nie zostanie zepchnięte na dno kotła?

Opublikowano

Przez ostatni tydzień wcale. Czasami jak się zachce. Jak wyjechałem na tydzień nikt pieca nie otwierał, były mrozy po -10 w dzień i -15 -18 w nocy. Zbiornik 500l starczył na 5 dni.

Teraz byłem w kotłowni dosypać po 7 dniach 13 worków (20kg). Popiołu jeszcze nie muszę wybierać gdyż mam dobry pellet, ale o tym to sam możesz się przekonać.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Czarny38 ja kiedyś miałem pellet dębowy i podczas spalania robiły się spieki. Potem był długi epizod z pelletem ukraińskim tego nie polecam, potem miałem bukowy, który fajnie się palił jednak bardzo dużo było popiołu takiego jak z papierosa. Cały kocioł od wewnątrz był oklejony jego grubą warstwą.

Także pellet z drzew liściastych jest Ok, ale "brudzi".

Gość czarny38
Opublikowano

Kiedyś znalazłem taki artykuł co prawda na temat brykietu ale czym że jest pellet jak nie brykietem o małej granulacji:

.....większość uważa, ze najbardziej energetyczny jest dąb i jest to słuszna teza w stosunku do drewna, ale zupełnie nie prawdziwa w odniesieniu do brykietu. Wyższe wartości energetyczne w odniesieniu do 1kg mają drzewa iglaste ze względu na zawartość żywić i olejków eterycznych. Dodatkową zaletą brykietu z drzew iglastych jest pozbawienie go wad występujących przy paleniu drewnem z tych drzew. Obawy nadmiernego wydzielania sadzy i "zachodzenia" ciągu spalinowego, uzasadnione przy drewnie, w związku z naturalną zawartością wilgoci, stają się bezzasadne w przypadku stosowania brykietu, ponieważ żywice i olejki eteryczne, jako związki najbardziej lotne, zostaną jako pierwsze całkowicie spalone w obszarze paleniska, dostarczając dodatkowej energii.

link do źródła http://kominkowybrykiet.pl/pytania-i-odpowiedzi/

Opublikowano

Ja jeszcze znalazłem takie coś na tym forum.

Lukas84 - zdjęcieLukas84

06 paź 2016

To moze postaram się w skrocie opisać jak odróżnić dobry pellet od złego...

Pamiętać należy ze każdy szanujący się producent na worku zamieszcza informacje dotyczące wilgotności, popiołu, kaloryczności, względnie ciepło spalania, emisja siarki etc.

Worek przyjmie każdy napis jeśli chodzi o parametry więc nie należy zaprzatać sobie nimi głowy. Pierwszym elementem oglądając worek powinniśmy szukać normy EN Plus tylko prawdziwej i oryginalnej ( znak EN jest znakiem zastrzezonym) jego podrobienie wiąże sie z mega wysoką karą i jest traktowana jako kradzież - wiem z autopsji i nikt z producentow az tak nie ryzykuje. Kruczek jest jeszcze jeden z normą, moze widzieć napis "zgodne z normą", "spełnia wymagania en plus" itd, taki towar też z miejsca odrzucamy bo to zwykła kombinatoryka producentów. W sieci można znaleźć wzor graficzny oryginalnej normy i kazdy szanujacy sie producent się certyfikuje znakiem en plus. Kupując taki produkt mamy pewność, ze produkt jest w 100% wykonany z drzewa iglastego, max ilość kory nie przekracza3%, wigotność około 10%, popiół poniżej 1% i wysoką jak na pellet kaloryczność. To gwarantuje certyfikat oryginalny i zgodny z wzorcem.

Kolor: jasny, kawa z mlekiem, szary czy ciemny ( mam na myśli wygląd całego "bobka" nie zagłębiajac się w jego strukture" nie mówi nam zbyt wiele o jakości. Kiedyś mówiono im jaśniejszy tym lepszy - to mit jakich mało. Kolor powstaje nam w procesie suszenia trociny i jest zależny od sposobu i typu suszarni w jakiej suszymy. Nawet wiór z heblarni w 100% bez kory może dać nam ciemny kolor jeżeli suszymy w zbyt dużej temperaturze w suszarni bembnowej bez wymiennika. Tam płomień z pieca suszarniczego i spaliny mają bezpośredni kontakt z trociną i ją "przypalają" natomiast kolor nie jest wykładnikiem jakości.

Palmer iglasty, mieszany, liściasty. Wybietamy ten w 100% iglasty. Wydawać by się mogło jak porównujemy kawałek (klocek) sosny i np graba ze grab za mam zdecydowanie wyższa temperatura i dłużej będzie trzymał ciepło od sosny. I większość nabywców szuka pelletu mieszanego bądź liściastego. Jeśli chodzi o kawałek drzewa grab faktycznie bardziej kaloryczny i ogólnie lepszy. W procesie peletyzacji ta teoria bierze w łeb, trocina a raczej praktycznie pył np. dębowy ktory powstaje w procesie przejscia przez młyn bijakowy traci swoje wartości opałowe i energetyczne o około 40% a nam uzytkownikom zwieksza popiół oraz powstawanie tzw spiekow i w zaden sposob nie podnosi kaloryczności. Producenci stosują takie domieszką bo produkcją z 2 rodzajów trocin pet saldo jest tańsza i zdecydowanie wiecej jest surowca liściastego. Pamiętajmy ze jesli pellet jest mieszany lub liściasty to zawiera on chemiczne lepiszcza ponieważ nie ma on w sobie wystarczającej ilości spoiwa jakim w przypadku sosny jest żywica. Kazde lepiszcze to zwiekszony popiol i prawdopodobieństwo powstania spieku.

Producenci jako lepiszcze dodają płatki owsiane ( jeden przykład z wielu) można to sprawdzić biorąc granulat do ust - serio zawsze tak sprawdzam wystarczy moment kontaktu ze sliną i jesli zostały zasosowane płatki czuć wyraźnie słodki posmak. Jeśli zastosowane jest wapno jako wybielacz smak goryczy i kwasu została w ustach.

Szybka próba organoleptyczna ogolnego składu to garstka pelletu trzymana w zaciśniętej dłoni i wsadzona do wiaderka z wodą na 15-20 sekund następnie wyjęcie i rozkruszanie. Jesli idzie to z lekkim oporem ale granulka sie kruszy ze jesteśmy w stanie dostrzec jej strukture w drobinkach trociny to wszystko jest ok. Jeśli od razu robi się papa to znaszy źle sprasowane i będzie szajs, jeśli nie da się rozgnieść znakiem tego zastosowane lepiszcze lub zbyt mocno sprasowane co utrudnia spalania.

Po rozdrobnieniu oceniamy strukture czy nie ma przebarwień w drobinkach trociny czy wszystkie drobiny sa jednolitego koloru. Brązowe drobinki sygnalizują o zawartości kory lub ziemi, możemy znaleźć też drobiny piasku. Im więcej jest tego Tym wiadomo gorzej.

Myślę że choć trochę Wam pomoglem jak organoleptycznie ocenić produkt i rozróżnić dobry od gorszego.

Opublikowano

Heh nieźle. Dopiero teraz zorientowałem się, że mój poprzedni pelet był tylko "zgodny z normą Din Plus".

Ten, który mam teraz nie ma ani tej normy, ani nie jest z nią zgodny, a jest lepszy niż tamten "zgodny".

Robert robiłeś opisane powyżej testy na tym naszym pelecie?

Opublikowano

Tylko "kąpiel" :) nie ma spieków, jest mało popiołu to po co drążyć temat. Zauważyłem tylko, ale widać to dopiero po wyciągnięciu rusztu, że na ruszcie zą twarde spieki przyklejone do jego powierzchni. Trzeba było użyć młotka i szczotki drucianej aby je oderwać.

Opublikowano

Tylko że teraz nie wiesz za czasów którego z twoich peletów te spieki powstały.

Opublikowano

Odnośnie spalania:Od 22.09 do dziś mam spalone 3,2t. Pierwszy sezon grzania, 150mkw sama podłogówka. Porotherm 25 + grafitowy styro 15cm. Poddasze 28cm wełna knauf unifit, okna trzyszybowe. Rekord spalania dobowego był w styczniu, trzy dni mrozów po -20 spalał 50kg na dobę. Średnio w zimie 27-34kg. Jak wyjdzie słońce to nawet w mroźne dni spalał poniżej 20kg. Co dziwne na stałej pompie spalanie dużo większe. Piec godzinę pracował i godzinę stał, jak przyszły mrozy przerwa skracała się do nawet pół godziny. I tak ok 12 odpaleń na dobe. Większość zimy jechałem tak: temp zadana w pomieszczeniu 21,9 histereza 0,2 praca w trybie recznym. Temp wody na podłogę 40st. Praca z pełną mocą ok trzy godz. Piec gaśnie temp w pomieszczeniu rośnie pomału do 22,1-22,2 później stygnie do 21,7 i znowu odpala. W tym systemie piec ogrzewa dom trzy razy na dobę, pracuje prawie cały czas na pełnej mocy, a później długo stoi. Przy stałej pompie plusem jest praktycznie stała temp w domu. Ale spalanie dużo większe.

Sorki, ale źle napisałem ilość spalonego pelletu...... powinno być 4,2t

Opublikowano

Panowie tak wszyscy narzekają na zawór 4d ale ja u siebie mam i nie narzekam powrót mam ciepły nic się nie dzieje w

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Przy takim domku i takiej temperaturze w domu, Mrekzo spalił tylko jedną tonę mniej niż ja. Czyli nie aż tak źle u mnie ;)

Edytowane przez Ozi80
Opublikowano

Moze po prostu to kwestia poprawnej instalacji

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam wszystkich, przepraszam, że tak wbijam się w temat.
Planuję remont mieszkania 80m2 w kamienicy, wysokie stropy, nie ocieplona z zewnątrz.

Zastanawiam się właśnie nad kotłem Draco bio compact 12 pod centralne ogrzewanie.
Rozglądam się za różnymi kotłami na pellet, ale ten wydaje mi się najbardziej odpowiedni.

Dodam, że jest to mieszkanie na 1 piętrze (budynek 3 kondygnacyjny) , więc w grę wchodzi wydzielenie miejsca na kotłownie w mieszkaniu. Co sądzicie o takim rozwiązaniu, czy zda to egzamin?

Pozdrawiam

Gość czarny38
Opublikowano
Ilikebeer

Zacznij od kominiarza i zarządcy budynku czy w ogóle wyrazi zgodę. Jeżeli dostaniesz zgodę to nie widzę przeszkód, tylko pamiętaj że będziesz tachać pelet na na 1 piętro, no i jeszcze trzeba gdzieś magazynować trochę peletu.

Opublikowano

80m2 i jeszcze stracisz pomieszczenie na kotłownię? I wnosić pelet na 1 piętro? Ja bym se darował... Gazu tam nie masz?

Opublikowano

Zrobiłem sobie test.

Kupiłem sobie czujnik temperatury z Estymy:
n51soj.jpg

I przyłożyłem go na powrót do kotła. Przy samiutkim piecu, żeby widzieć ile realnie stopni wraca do kotła:
2e5s4yf.jpg
125rzgl.jpg

To ten czerwony kabel:
5trivd.jpg

Jako, że niestety sterownik Estymy nie ma odczytu temperatury powrotu, to podłączyłem ten czujnik w sterowniku w PINy 30 i 31, czyli zamiast... czujnika temperatury CWU:
vid17d.jpg

Żeby nie psuł mi sterowania, to w sterowniku program CWU ustawiłem na "wyłączony". Żeby woda w kranie była jednak ciepła, to uruchomiłem grzałkę na prąd, którą mam w moim bojlerze.

No i teraz obserwuję sobie temperaturę powrotu na moim Vide Net. Oto mój wykres. Proszę o opinie, czy wg was powrót mam za zimny, czy może jednak nie jest źle?
dfybtk.png

Powrót ma od 40 do 61 stopni. W zależności od tego jaka jest temperatura kotła.
Powinien mieć nie mniej niż 55. Kiedy ma więc mniej? Właściwie tylko wtedy, gdy piec się dopiero rozgrzewa. Gdy piec już ma powyżej 60 stopni, to powrót nie ma mniej niż 55.
Dzisiaj jednak na zewnątrz była plusowa temperatura. Nie wiem, czy jeszcze kiedyś tej zimy będą mrozy, ale wtedy ponowię ten test. Póki co zostawiam tak na noc i zobaczymy co się będzie działo jutro rano, jak będzie musiał dogrzać po nocy zimny dom.

Opublikowano

Ale jak może mieć powyżej 55 stopni, skoro w tym czasie kocioł nie ma 60 stopni?

Mam teraz za dużą moc jak na taką pogodę i brak ogrzewania CWU, przez co mimo pracy skokowej i 30% mocy, kocioł przy nikłym odbiorze dochodzi do szybkiego wygaszania. Cykle przez to są bardzo krótkie, bo ledwo przekraczające 20 minut, przez co 10 minut startu, a co za tym idzie - zimnego powrotu to pół cyklu. Przyjrzyj się osi odciętych układu współrzędnego.

Jutro spróbuję wymusić dłuższą pracę obniżając moc palnika. Wtedy się okaże, czy to tylko pierwsze 10 minut powrót jest zimny, czy faktycznie 50% czasu cyklu.

Opublikowano

ano może mieć np. 58,06C na kotle i 55,34C na powrocie - u mnie zawsze różnice rzędu 2-3stC;

przytnij tą moc max, żeby dłużej pracował albo zmniejsz histerezę kotła - coś za coś

Opublikowano

80m2 i jeszcze stracisz pomieszczenie na kotłownię? I wnosić pelet na 1 piętro? Ja bym se darował... Gazu tam nie masz?

No niestety gazu nie ma. Jedyne opcje to węgiel albo pellet. W mieszkaniu jest możliwość wygospodarować małe pomieszczenie na kotłownie bez jakiejś strasznej straty w powierzchni, dlatego interesuję się compactem.

Ilikebeer

Zacznij od kominiarza i zarządcy budynku czy w ogóle wyrazi zgodę. Jeżeli dostaniesz zgodę to nie widzę przeszkód, tylko pamiętaj że będziesz tachać pelet na na 1 piętro, no i jeszcze trzeba gdzieś magazynować trochę peletu.

Zarządca i kominiarz nie widzą przeciwwskazań, a do przechowywania opału mam dość sporą piwnicę.

Zastanawiałem się też właśnie nad tym kominkiem z płaszczem wodnym, ale różnica w cenie dosyć znaczna.

Opublikowano (edytowane)

Musisz pamiętać że kociol w domu potrzebuje wentylacji musisz wygospodarować pomieszczenie spełniające wymagania (kubatura) bez nawiewu powietrza z zewnatrz przy szczelnych oknach może się nawet ciąg przy wentylacji grawitacyjnej odwrócić (w wentylacji)... a spalanie bez dostępu powietrza nawet przy pellecie to oznacza ...czad

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Gural86
Gość czarny38
Opublikowano (edytowane)

Ilikebeer

Kiedyś mieszkałem w bloku z lat 60 gdzie były piece kaflowe i starałem się takie zezwolenie, powiem Ci brak przeciwwskazań to za mało.

Pamiętam że kominiarz musi wyznaczyć komin dymowy i wentylacyjny, do kotłowni musi być doprowadzone powietrze i wiele innych wymogów, musi być projekt, zgoda zarządcy i to wszystko musi być na papierze. Wiem że wielu ludzi robi instalacje bez tych wymaganych papierów, ale robią to we własnym domu i nikt tego nie kontroluje, w budynku wielorodzinnym to już nie takie proste, podłączysz się nie do tego komina co trzeba to możesz zaczadzić sąsiadów.

Edytowane przez czarny38
Opublikowano (edytowane)

Ilikebeer zrób sobie na Ciepło właściwie.pl symulacje na zapotrzebowanie na ciepło... jeżeli przy największych mrozach wyjdzie 5 do 8 kw to bym sobie kociol czy piec odpuscil ... i poszedł w elektryke.. bufor rozsądnej pojemności plus grzałki... a przy małym zapotrzebowaniu na ciepło nawet w zwykle konwektory albo klimatyzator. Zaoszczędzone pieniążki z instalacji z powodzeniem wystarcza va rok lub dwa rachunków za prąd.

Mam tekla draco bio u swojej mamy zapotrzebowanie na ciepło maks 12 kw na sezon pójdzie myślę że 4 tony pelletu a mieszkanie tylko 70m kotłownia w piwnicy....a pellet mam po 600 zł gdybym miał kupować lava czy olczyk po 900 czy 1 tys za tonę to poszedł bym w prad

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Gural86