Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znacie jeszcze jakieś sposoby na obniżenie temp. spalin ? :)

Mam zawirowywacze, ostatnio zamontowałem RCK na 15Pa, kocioł jest wyczyszczony, podawanie 2s co 9sek i temperatura spalin 175* :)

Opublikowano

hmm... a może nadmuch mam za wysoki ? 

Opublikowano

Od tego bym zaczął, jaki masz ten nadmuch? W Techu jest coś w stylu "podtrzymania" jak w Recalarcie? Ile wtedy wynosi temp. spalin?

Opublikowano

Jadę na manualnych więc nadmuch reguluję wg uznania. W podtrzymaniu mam temp. spalin ~70st 

Nadmuch mam 23bieg w skali 1-100. Pobawię się ;-)

Opublikowano

Zawirowywacze na najwyższych półkach.

Spróbuje zobaczymy :)

Dzięki :)

Opublikowano

Póki nie wszedł w podtrzymanie to 153 st ;) 10Pa + głębiej zawirowywacze + mniejszy nadmuch

Opublikowano

szybciej się nagrzewa więc jest lepiej :) dzięki :)

i sprawdzę drzwiczki ;)

Opublikowano

Dolne drzwiczki powinny być zamknięte, czy mieć delikatną szczelinę?

Opublikowano (edytowane)

co to znaczy "dość długo" ??

od skończenia momentu rozpalania do palenia w ile minut ??

Źle się wyraziłem, piec po rozpaleniu długo jedzie z mocą  25%  (może tak ma być tu nie mam pewności).

W załączniku są dwa wykresy:

1 jak temperatura dodatkowa była ustawiona na 10* - piec potrafił osiągnąć temperaturę max

2 jak temperatura dodatkowa była ustawiona na 0* - i teraz wydaje mi się że wszystko będzie ok

Ma nadzieję, że nareszcie wszystko jest dobrze.

post-75130-0-09465600-1511510736_thumb.jpg

post-75130-0-99086700-1511510750_thumb.jpg

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

panowie mam pytanie co można zrobić żeby piec mniej palił w podtrzymaniu mam ustawione czas podawania 8s przerwa 6min jak zmniejszam czas podawania albo zwiększam przerwę to piec się wygasza?

Opublikowano (edytowane)

Rydzyk, a ile spała Twój kocioł na 24h?

Btw. Działa Wam dzisiaj platforma e-multifun.pl?

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez CSant
Opublikowano

Panowie nie chcę zakładać nowego tematu to pisze tutaj. 

Zamówiłem kocioł Sas bio solid ze sterownikiem Recalart. Wczoraj dostałem piec, otwieram a tu sterownik Techa. Troche jestem zdziwiony. Ale teraz parze na stronie Sas i wogóle jak by zdjęli ze strony możliwość zamawiania kotłów ze sterwnikiem Recalart. Czy ktoś z was wie cos na ten temat? Mam to reklamować w jakiś sposob?

Opublikowano

Gdzieś, skądś słyszałem plotkę... że sas ma się wycofać z recalarta....

Dzwoń, pytaj się, kłóć się :)

Opublikowano

Co dzieję się z e-multifun.pl , że od wczoraj nie działa?

Opublikowano

Żeby piec mniej palił to trzeba:

- mieć dobrze ocieplony dom

- poprawnie wykonaną instalacje hydrauliczną

- odpowiednie ustawienia pieca

:)

mam dobrze ocieplony dom ,nie jestem specem od hydrauliki czy wszystko jest porawnie wykonane nie wiem ,a ustawienia nie wiem czy są dobre bo cały czas się uczę z tond moje pytania :)

Opublikowano

Rydzyk, a ile spała Twój kocioł na 24h?

Btw. Działa Wam dzisiaj platforma e-multifun.pl?

obecnie spala mi tak woreczek z hakiem ale góry nie grzeję na maksa grzejniki na 2 ustawione bo góra pusta stoi i mam 18 20st góra a na dole gdzie mieszkamy 22st mamy dom 130 mkw,chociaż sterownik pokazuje mniejsze spalanie 12 13 kg na dobę ale w rzeczywistości schodzi więcej.A jakie ty masz spalanie?

Opublikowano

I Ty chcesz zmniejszyć takie spalanie? Mi spała ok 20kg /24h powierzchnia grzania 160mkw, temp 22C

Opublikowano

Witam. Nazywam się Łukasz. Posiadam piec sas bio slim 23 kw ze sterownikiem tech st 550 z Pid.. Posiadam zawór 4d oraz pompę co. Pomógł by mi ktoś z ustawieniami tak żeby zejść trochę że spalaniem.. Obecnie piec chodzi na Pid I Pali około 35 Kg na dobre.. Widziałem ustawienia dla kolegi z 8 strony tylko niestety ma inny sterownik. Pozdrawiam