Rudzyk Opublikowano 16 Listopada 2014 #1 Opublikowano 16 Listopada 2014 Na wstępie witam wszystkich. Na początku informuję że nie jestem mocny w tych sprawach... Oto moj problem Kocioł gazowy, trzy obiegi (priorytet bojler, grzejniki, podłogówka). Na podłogówce rozdzielacz z manometrami bez pompy mieszającej. Od jakiegoś czasu zauważyłem że podczas grzania obiegu bojlera lub grzejników mam ciepłą podłogę na na parterze(podłogówka) , podłogówka nie grzała. Sprawdziłem na rozdzielaczu podłogówki zasilanie i powrót. Powrót jest ciepły. Co może być przyczyną ? Dołączam zdjęcie obrazowe może pomoże.
majschi Opublikowano 16 Listopada 2014 #3 Opublikowano 16 Listopada 2014 Czy za każdą pompą znajduje się zawór zwrotny ? W jaki sposób regulujesz temperaturą podłogówki ?
sambor Opublikowano 16 Listopada 2014 #4 Opublikowano 16 Listopada 2014 Możliwe że potrzeba też sprzęgło hydrauliczne + więcej inf o instalacji i kotłowni
KubaSko Opublikowano 16 Listopada 2014 #5 Opublikowano 16 Listopada 2014 Na moje oko przyczyną jest brak sprzęgła, włącza ci się kocioł gazowy i pompa w nim która "goni" czynnik grzewczy po całej instalacji. Chyba że masz gazówke w której brak pompy to wtedy odpada moja propozycja. Zawory zwrotne widać że masz klapkowe.
Rudzyk Opublikowano 16 Listopada 2014 Autor #6 Opublikowano 16 Listopada 2014 Witam Kociol gazowy pulsacyjny Auer. Zawory zwrotne sa trzy - każdy po pompie. Sterowanie podłogowką jest na dolnej listwie rozdzielacza (powrot) odbywa się za pomocą pokręteł które zmniejszaja przepływ. Na górnej listwie (zasilanie) są manometry.
KubaSko Opublikowano 16 Listopada 2014 #7 Opublikowano 16 Listopada 2014 Auer nie ma wbudowanej pompy. Czyli wersja braku sprzęgła odpada. Może zawór klapkowy ci się zawiesił.Piszesz że powrót z podłogi jest ciepły czyli jest obieg odwrotny, wygląda jakby część czynnika grzewczego płynęła przez wyłączoną pompę podłogówki w drugą stronę. Za każdą pompą masz taką nakrętkę mosiężną - to jest zawór zwrotny. Pozamykaj wszystkie zawory kulowe na każdym pionie powrotu, plus ten zawór od strony kotła (ten gdzie idzie gumowy wąż) - czyli 4 zawory do zakręcenia. Wykręć tą nakrętkę (troszkę wody się wyleje) i zerknij jak się ma ta klapka. Skręć i spróbuj. A odbiegnę trochę od tematu, jak ci się sprawuje ten pulsator? jak rachunki? duże ma wibracje ? ile już go użytkujesz? Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.