Gość lysy1l Opublikowano 25 Listopada 2014 #276 Opublikowano 25 Listopada 2014 Poczytaj sobie moje posty. Nie chce mi się już tego w kółko mielić. Jak Ci się udało 11-12 godzin, to widocznie tak ma być i się z tego ciesz. Nie wiem, co chcesz porównywać i na jakiej podstawie brać odniesienie do swoich warunków? Tego się nie da porównać. I tyle...
zarybia Opublikowano 25 Listopada 2014 #277 Opublikowano 25 Listopada 2014 Jutro spojrze kolejny raz na Twoje wpisy i spróbuje porównać to kolejny raz. Widziałem że zakupiłeś miał i będziesz nim palił. Może czegoś sie ciekawego dowiem. W okolicy większosć pali węglem/miałem od dołu... dymiąc jak Twój sąsiad :) tak że nie mam nikogo znajomego co pali od góry i jedynie tu na forum można porównać sposoby palenia. pozdrawiam
Mancio Opublikowano 25 Listopada 2014 #278 Opublikowano 25 Listopada 2014 Jeśłi faktycznie palisz co 2 dni i masz ciepło w domu to nie patrz na stałopalność bo przecież musisz wydusić z kotła energię na te 2 dni
Gość lysy1l Opublikowano 26 Listopada 2014 #279 Opublikowano 26 Listopada 2014 Widziałem że zakupiłeś miał i będziesz nim palił. Miał nie jest moim podstawowym paliwem i kupuję go tylko okazjonalnie po parę worków. Spala się fajnie, ale moim zdaniem kultura spalania jedynego dobrego i wartego uwagi flotokoncentratu jakim jest Marcel (21Mj/kg popiół 7%) stoi na dużo wyższym poziomie. Kto nim palił, wie o czym piszę.
zarybia Opublikowano 26 Listopada 2014 #280 Opublikowano 26 Listopada 2014 Ze strony Ciepło Właściwe wychodzi mi coś takiego, nie wiem na ile jest to zgodne z prawdą, wiem że wentylacja grawitacyjna wiele zabiera. 8 998kWh tyle ciepła zużyje dom w ciągu całego sezonu grzewczego 66kWh/m2*rok zużycie roczne energii w przeliczeniu na 1m2 - zalicza twój dom do klasy energetycznej B Mi chyba pozostaje tylko palenie miałem, ewentualnie w najzimniejszy okres węglem. Po zimie będę już napewno więcej wiedział.
szari Opublikowano 26 Listopada 2014 #281 Opublikowano 26 Listopada 2014 Ja też swój dom próbowałem przekalkulować ile enegrii potrzebuje, efektów żadnych. Strona ciepło wlasciwe nie jest przystosowane do mojego domu albo dom do strony ;) Mam ogrzewane 1,5 kontygnacji, salon który w najwyższym miejscu ma 7m wysokości w najniższym 3,8m, i wybudowany z materiałów których na stronie próżno szukać ;) Raz czy 2 próbowałem coś wyliczyć ale wychodziły mi jakieś chore wartości więc mój dom wciąga tyle ciepła ile jest potrzebne pale raz na dobę.
Juzef Opublikowano 26 Listopada 2014 #282 Opublikowano 26 Listopada 2014 wybudowany z materiałów których na stronie próżno szukać ;) [...] wychodziły mi jakieś chore wartości Zdradź, co to za materiały, to się naprawi.
szari Opublikowano 26 Listopada 2014 #283 Opublikowano 26 Listopada 2014 Pustak piaskowy z lat 50-tych ubiegłego wieku ;) Aby było łatwiej policzyć ściany nośne na dole są szersze niż na szczytach gdzie przed remontem była tylko cegła, teraz do kompletu jest też ytong - chyba tak to się piszę.
mahony Opublikowano 26 Listopada 2014 #284 Opublikowano 26 Listopada 2014 Mi chyba pozostaje tylko palenie miałem, ewentualnie w najzimniejszy okres węglem. porownaj sobie wartość opałową "miału" do typowego węgla,a później odpwiedz sobie na pytanie, czy ma sens palenie miałem
colover Opublikowano 26 Listopada 2014 #285 Opublikowano 26 Listopada 2014 Wszystko zależy co i po ile kupujesz. Do mnie jedzie wanienka miału 25-26MJ po 446zeta. Natomiast nadal nie jestem zwolennikiem spalania miału do ogrzewania domu. No chyba, że w retorcie, a kocioł stoi w jakimś budynku gospodarczym a nie w domu.
zarybia Opublikowano 26 Listopada 2014 #286 Opublikowano 26 Listopada 2014 mahony po przeliczeniu kaloryczności, ilości popiołu, miał wychodzi dużo taniej niż dobrej jakości węgiel. Próbowałem palić czeskim ekogroszkiem ale jakoś mi niewychodziło, kiepsko sie spalało i dużo dymu. Ale cena rewelacyjna. Ile kosztuje czeski ekogroszek można sprawdzić... marża nawet 100% to zarobek pośredników.
meping Opublikowano 26 Listopada 2014 #287 Opublikowano 26 Listopada 2014 Zdradź, co to za materiały, to się naprawi. Jak liczyłem mój dom to też wybrałem coś zbliżonego. Keramzytu, czy w zasadzie betonu z keramzytem nie było. Nie wiem jak teraz ;) .
mlodzieniec Opublikowano 27 Listopada 2014 #288 Opublikowano 27 Listopada 2014 A dajcie spokój, nie ma jak prawdziwy audyt przeprowadzony przez fachowca a nie takie przyblizone na oko pomiary. Co tam sobie wyliczyłem to za każdym razem co innego, spalam węgla w rzeczywistości za 2 500 zł +/- 200 zł na sezon a wg strony moje koszty to uwaga: 7985 zł z czego spalę 7 ton węgla. Do niczego te wyniki. A miał, cóż, jak się ma szczęście to wyjdzie nawet tanio, ale w większości miał jest oszukiwany piaskiem i innymi cudacznymi dodatkami, przez co palenie nim to udreka, brud, smród i stracone nerwy.
szari Opublikowano 27 Listopada 2014 #289 Opublikowano 27 Listopada 2014 Dokładnie nie ma co ryzykować. Mnie dziś punkt 3:48 obudziła czujka czadu ( pojedyncze piknięcie i dłuższa przerwa ) lekko zszokowany otwieram okno, później drzwi i idę do kotła patrzę temperatura na kotle 44 stopnie wyglądało jakby już wygasło, a na czujce 97ppm przewietrzyłem dupsko mi zmarzło, w nocy musiało przymrozić i cugu nie było i coś ulatywało przez KPW. 97 ppm to prawie nic nawet do bólu głowy daleko jednak czujka się sprawdziła.
emigrant Opublikowano 27 Listopada 2014 #290 Opublikowano 27 Listopada 2014 Czujka czadu to podstawa. U mnie w kotłowni są dwie, jedna z wyświetlaczem. Polecam każdemu jak nie ma.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.