Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pomoc W Przeprojektowaniu Kotła U Producenta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem czy przestawiłeś cegły zmniejszające zasyp w stronę drzwiczek, bo należało by to zrobić. I nie podawaj powietrza przy węglu od strony drzwiczek zasypowych, bo 20kg za 6 godzin, to masakra. U mnie kilogram na godzinę szło w największe mrozy na słabym węglu.

• Odpowiedzi 79
  • Wyświetleń 17.4 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

To ile kocioł węglowy spala zależy między innymi od jego mocy nominalnej i paliwa,temp.zewnętrznych...a także od metrażu jaki ogrzewa i od temperatur jakie sobie życzą domownicy w pomieszczeniach..i na pewno "minimalnie"  ;) od operatora...czynników jest znacznie wiecej, podałem tylko główne (chyba :) )...

...ale @Ziolek u Ciebie to spalanie jest "troszkę " ;)  za duże .... u mnie idzie około 25kg węgla (Wieczorek "orzech I") od 9 rano do 23...start instalacji od zera...

Edytowane przez liban

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem czy przestawiłeś cegły zmniejszające zasyp w stronę drzwiczek, bo należało by to zrobić. I nie podawaj powietrza przy węglu od strony drzwiczek zasypowych, bo 20kg za 6 godzin, to masakra. U mnie kilogram na godzinę szło w największe mrozy na słabym węglu.

Tak przesunąłem cegły w stronę drzwiczek i po uszczelniałem  wełna małe szparki po bokach. Powietrza nie podaje wcale drzwiczkami zasypowymi jedynie do drewna. Powietrze jakie wpadało to tylko pod ruszt więc nie wiem skąd takie zachowanie się węgla. Węgiel mam ruski parametry nie znane. Pomyśle może nad czymś takim jak zrobił kolega z forum muratora Dikij.Petia  post-58437-0-04358500-1416773366_thumb.jpg

Opublikowano

Sprawdź, może są nieszczelności w drzwiczkach zasypowych, jak miarkownik zamyka PG, to może ciągnąc tędy.

Edytowane przez genab

• 1 rok później...
Opublikowano
  • Autor

Troche odświeże temat bo znowu problemy. Cale lato palilem grzejac CWU sosną drobno pocięta i zero dymu z komina. Teraz sezon grzewczy zarzucam cały zasyp debina odpadami z tartaku wielkości od paczki papierosow po kawałki 5x5x25 i non stop dym może nie tyle co u sąsiada ale jednak jest. Sterownik utrzymuje mi temperaturę spalin 250-300. Próbuje wszystkiego z PW i PG i palnikami dalej dym jest. Jedynie jego brak jak mam 10cm żaru i na to parę kawałków drewna wrzuce wtedy nie mam dymu ale jak zasypie większą ilość drewna dym jest.

Edytowane przez Ryszard