Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Zgazowujący Drewno + Bufor Kombi

bakuś2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kocioł na pellet częściej trzeba karmić paliwem, ale jest ono czystsze. Wiele zależy od dostępu do taniego paliwa, ale jakbym miał do wyboru kocioł zasypowy czy HG, a podajnikowy na ekogroszek to wybrałbym to drugie. Zaglądasz raz na tydzień i masz spokój. Co do porównania do poloneza, to jeździłem takowym parę lat i jakoś nie leżałem pod nim co drugi dzień ani co drugi miesiąc. Nigdy mnie nie zawiódł, zawsze dowiózł do celu :P

Ty to tak piszesz byle pisać ....

Opublikowano

Cieszę się że jest jakaś minidyskusja na ten temat.

W poprzednim poście napisałem że wg mnie kocioł na groszek jest PRAWIE bezobsługowy (oczywiście jeśli nie jest awaryjny), kolega automatyk napisał że przesiądę się do poloneza-wydaje mi się że z kotłami jest podobnie jak z samochodami- są lepsze, mniej awaryjne i gorsze które się częściej psują, no i wiele zależy od użytkownika, w przypadku kotła od tego czy jest dobrze zaprojektowana i zrobiona instalacja.

Wypytałem znajomych którzy mają kotły na groszek i bardzo sobie chwalą,- w okresie letnim raz w miesiącu napełniają zasobnik a w zimie mniej więcej raz w tygodniu. Problem jaki mieli to na początku uzytkowania ustawienie kotła aby dobrze dopalał węgiel a średnio po kilku latach wymiana ślimaka w podajniku. Nie wygląda to na leżenie pod kotłem co drugi dzień :)

Które kotły na groszek są wg waszego doświadczenia najlepsze?? chodzi mi o firmę.

No i czy ten schemat instalacji na rysunku jest OK?????????

Opublikowano

Chodzi mi o ostatni schemat który przesłałem, - schemat kotła z podajnikiem i zaworem 4d   (post nr 22)

Opublikowano

Schemat jest dobry , tylko dlaczego nie formacie graficznym np jpg?

Ja jednak rozkręciłbym ten rozdzielacz i pompę z mieszaczem dał w kotłowni a nie w szafce przy rozdzielaczu .

zawór termostatyczny musi być na 20-43C a nie na 35-60C jak na tej aukcji piszą.

Twój schemat poniżej:

post-18578-0-14379700-1420717822_thumb.jpg

Opublikowano

Zrobiłem w takim formacie bo rysowałem to na laptopie we święta  u teściów a nie u siebie na kompie a lapek dość ubogi w oprogramowanie. :) .

Zawór w mieszaczu jest 20-43'C na aukcji piszą że jest możliwość kupna z zaworem 35-60'C

Przy zaworze 4d 6/4 pisze że jest do kotłów o mocy od 26 do 49 kW, może przy kotle 18 kW powinienem zastosować mniejszy? np 1,1/4''

Opublikowano

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi,  zwłaszcza kol. Samborowi!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.