dzanas7 Opublikowano 29 Marca 2014 #1 Opublikowano 29 Marca 2014 Witam Mam już dość palenia w piecu na ciepłą wodę w okresie letnim. Wymyśliłem sobie pompę ciepła powietrze woda do CWU. Instalacja CO jest stara i grawitacyjna. Nie mam zamiaru jej przerabiać. Moje pytanie jest takie. Czy mogę podłączyć PC Tak jak na rysunku. Jak Wy to widzićie. Moja koncepcja jest taka że zimą gdy palę w piecu to woda jest ogrzewana w starym bojlerze ( i teraz czy przejdzie do zasobnika od PC, kyóry zimą robiłby za dodatkowy zbiornik wody) a latem odłączę na zaworach stary bojler i będzie hulała Pompa ciepła. Ma to jakąś możliwość działać? I nie interesuje mnie czy mi się to zwróci czy opłaca bo palenie latem to nie dla mnie :)
Vlad24 Opublikowano 29 Marca 2014 #2 Opublikowano 29 Marca 2014 Jaki sen ma tworzenie takiej kaskady? Jak będziesz palił, to nie będzie pracować PC i odwrotnie. Wepnij równolegle + jakieś zawory odcinające, lub przełączający. PC kupuj tylko typu split, nie monobloki zintegrowane z zasobnikiem. Są bardziej wydajne i pracują w szerszym zakresie temperatur zewnętrznych.
majschi Opublikowano 29 Marca 2014 #3 Opublikowano 29 Marca 2014 witam Niestety taki układ nie zadziała ponieważ zimą grzejesz tylko wodę w starym zasobniku a zasobniku pompy ciepła znajduje się zimna woda Najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie jest pompa ciepła z zasobnikiem obsługującym dodatkowe źródło ciepła (dodatkowa wężownica) niestety bez przeróbki i dodatkowej pompy ładującej zasobnik się nie obejdzie
majschi Opublikowano 29 Marca 2014 #4 Opublikowano 29 Marca 2014 Wepnij równolegle + jakieś zawory odcinające, lub przełączający. Używanie zamiennie dwóch zasobników nie jest najlepszym pomysłem ponieważ w nieużywanym ( przez pół roku) może zaląc się flora bakteryjna trudna do wytępienia
Vlad24 Opublikowano 29 Marca 2014 #5 Opublikowano 29 Marca 2014 Tu mój faworyt i ma dodatkową wężownice dla kotła http://www.chigo.pl/pompy-ciepla/pw-ze-zbiornikiem.html Kotłem ?! na all za 6 tys, u dystrybutorów pewnie trochę taniej.
staran Opublikowano 29 Marca 2014 #6 Opublikowano 29 Marca 2014 I nie interesuje mnie czy mi się to zwróci czy opłaca bo palenie latem to nie dla mnie :) Załóż zwykłą grzałke do bojlera i grzej .
majschi Opublikowano 29 Marca 2014 #7 Opublikowano 29 Marca 2014 Kotłem ?! oczywiście grzejąc wodę do 70sC da się wytępić wszystko Ale uważam że watro mieć jeden zasobnik grzany przez dwa źródła ciepła zależnie od sezonu
Vlad24 Opublikowano 29 Marca 2014 #8 Opublikowano 29 Marca 2014 Załóż zwykłą grzałke do bojlera i grzej . Też racja, szczególnie w 2 taryfie. Ale on ma baniak poziomy 100l na grawitacji - pójdzie z torbami bez nowego.
dzanas7 Opublikowano 29 Marca 2014 Autor #9 Opublikowano 29 Marca 2014 Jaki sen ma tworzenie takiej kaskady? Jak będziesz palił, to nie będzie pracować PC i odwrotnie. Wepnij równolegle + jakieś zawory odcinające, lub przełączający. PC kupuj tylko typu split, nie monobloki zintegrowane z zasobnikiem. Są bardziej wydajne i pracują w szerszym zakresie temperatur zewnętrznych. Jakiś rysuneczek poglądowy ? jakie atuty pompy typu split w porównaniu do zintegrowanej?
Vlad24 Opublikowano 29 Marca 2014 #10 Opublikowano 29 Marca 2014 Nie ma rysunku i nie wiem co tu trzeba by było rysować. Na obecnym wyjściu ciepłej wody dajesz trójnik i dwa zawory kulowe po jednym na PC i obecny zasobnik. Podobnie z zimną. Tak jak już napisałem tzw COP będzie wyższy, szczególnie w okresach przejściowych gdy temp zewn spadnie poniżej 10C. Nie trzeba montować kanałów powietrznych doprowadzających i odprowadzających go z zewnątrz. Za to trzeba będzie zapłacić komuś za montaż instalacji freonowej.
dzanas7 Opublikowano 29 Marca 2014 Autor #11 Opublikowano 29 Marca 2014 A takie rozwiązanie? Podłączenie CO
Vlad24 Opublikowano 29 Marca 2014 #12 Opublikowano 29 Marca 2014 Jak by to miała być pompa z dodatkową wężownicą, to ja bym wyrzucił obecny 100l zasobnik.
majschi Opublikowano 29 Marca 2014 #13 Opublikowano 29 Marca 2014 widzę że nadal upierasz się i chcesz pozostawić stary zasobnik Jeśli wybierzesz pompę ciepła z dodatkową wężownicą to stary zasobnik jest zbędny
dzanas7 Opublikowano 29 Marca 2014 Autor #14 Opublikowano 29 Marca 2014 I tu jest problem. Bo teściu jest starej daty i "panie wszystko tymi rencami robione i ma zostać i grawitacja ma być bo prundu nie bedzie" Nie daj Bóg wyrzucić!!! (gwoździe wyciąga z desek i prostuje ;0 ) I tak cud że pozwolił cokolwiek zainstalować.
majschi Opublikowano 29 Marca 2014 #15 Opublikowano 29 Marca 2014 teściu ma trochę racji bi jak ruski na nas napabną i odetną prąd to będzie miał ciepłą wodę Ale żyjemy w 21 wieku więc jeśli nie chcesz palić latem na ciepłą wodę potrzebujesz pompy ciepła
dzanas7 Opublikowano 29 Marca 2014 Autor #16 Opublikowano 29 Marca 2014 I już rok nad nim pracowałem i jest zgoda na pompę. Tylko jak najmniejsza ingerencja ma być w istniejacy system. I dlatego szukam pomocy jak to zrobić aby wilk był syty i owca cała. I jeszcze powiedział że sam to zainstaluje :)
Vlad24 Opublikowano 29 Marca 2014 #17 Opublikowano 29 Marca 2014 I jeszcze powiedział że sam to zainstaluje :) :D Grubo. Czyli split na starcie odpada. Prąd w G11, czy G12? Jak G12, to dobrać do wielkości rodziny nowy pionowy zasobnik i grzać prądem w 2 tar.
vernal Opublikowano 29 Marca 2014 #18 Opublikowano 29 Marca 2014 więc jeśli nie chcesz palić latem na ciepłą wodę potrzebujesz pompy ciepła Chyba chciałeś napisać: grzałkę, grzałkę za 150 zł. Nic więcej.
dzanas7 Opublikowano 29 Marca 2014 Autor #19 Opublikowano 29 Marca 2014 Czyli pompa obiegowa jak na tym rysunku nie może być?
Vlad24 Opublikowano 29 Marca 2014 #20 Opublikowano 29 Marca 2014 Jest ryzyko, że woda zasilająca wężownice PC zamiast przez kocioł będzie krążył przez stary zasobnik CWU
staran Opublikowano 30 Marca 2014 #21 Opublikowano 30 Marca 2014 dzanas7 ja z tą grzałką to na poważnie.Sam mam bojler dwupłaszczowy ,poziomy,140l,grzałka 1,5kw.Działa na termostacie cały sezon ,z wody korzysta 3 osoby ,2 preferują wanne ,jedna prysznic i jak to latem jakaś rodzina się zjedzie czasami.Z rachunków wychodzi jakieś 1300kwh to jest ok 600-650 zł.Nawet jak by pompa pozwoliła zaoszczedzić 400 zł to i tak zwracałaby się z 8 lat(zakładając bezawaryjność)A i teściu własnymi recami załozy i zostanie bohaterem we własnym domu.
dzanas7 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor #22 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 No i jestem po wizycie instalatorów. Powiedzieli że nowy zbiornik 140l + grzałka podłączyć do instalacji co i wyjdzie taniej niz pompa ciepła. No i za dużo roboty (koszt) przy ustawieniu PC, za dużo przerobek. Polecacie jakiś zbiornik z grzałką który pójdzie na CO grawitacyjnym?
staran Opublikowano 2 Kwietnia 2014 #23 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Jak na grawitacje to dwupłaszczowy.Co do jakosci to może koledzy instalatorzy by sie wypowiedzieli,które najrzadziej wymieniają . U mnie jest taki 9 sezon z grzałka 1,5 kw http://www.stamar.ikonin.pl/strona339-Wymienniki_dwuplaszczowe__.html.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.