sambor Opublikowano 26 Kwietnia 2014 #76 Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Viking ma własny sterownik wbudowany w palnik do sterowania urządzeń zewnętrznych musi być użyty sterownik kotła np gazowego lub olejowego. Sam palnik dostaje od takiego sterownika sygnał start / stop oraz wysyła do niego ew sygnał alarmu. Pozdr. PS Pochodzenie nicka nie jest związane z branżą piwowarską, ale Sambor wspiera jak najbardziej tą branżę. :P
vernal Opublikowano 26 Kwietnia 2014 #77 Opublikowano 26 Kwietnia 2014 a jakie macie stery do tych palników i jaki palnik ma kol.vernal? Palników próbowałem różnych, na przykład przerobiona rynna stalkotu, ale generalnie najlepiej sprawowała się nierdzewna "rura w rurze" własnego projektu - tu jedynie był problem z ewakuacją piasku. Zasilane prostym ślimakiem bez żadnych strażaków i żar się nie cofał niebezpiecznie. Dodam, że w tej rurze zupełnie bezproblemowo spalał się owies lub z domieszką dowolnego pelletu. Sonda lambda zamontowana jest poglądowo i ona pokazuje pewne falowanie parametrów, co jest wynikiem właśnie zastosowania ślimaka, który nierówno podaje paliwo. Wrzutka jest może trochę lepsza pod tym względem, bo ślimak w niej mniejszy... Sterownik dwustanowy, Lider. On jest generalnie fajny ale ma trochę skopaną modulację obrotów dmuchawy (co jest ważne przy pellecie), na co producent nie reaguje i przez to traci moją aprobatę. Pozdrawiam.
Pieklorz Opublikowano 26 Kwietnia 2014 #78 Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Vernal, jak taki z Ciebie entuzjasta i potrafisz się bawić, to przy pomyśle rury w rurze zwróć uwagę na palnik o który pytał RedEd klik jeszcze OT Sambor a piłeś tego Broka? Mi latem nad morzem bardzo pasuje, trochę moje klimaty....
sambor Opublikowano 26 Kwietnia 2014 #79 Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Jak jestem na pomorzu zachodnim to często nadużywam :) tego Broka. I to nie koniecznie na wakacjach.
vernal Opublikowano 26 Kwietnia 2014 #80 Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Pomysł ze wszech miar warty uwagi, tylko zastanawiam się kiedy to zaczyna skrzypieć ;) Bardziej do mnie przemawia ten stary jak świat pomysł z ruchomym rusztem (chyba żeliwnym). Obecnie nie zajmuję się paliwami stałymi, raczej energią z otoczenia. Właśnie programuję klimatyzację dla mojej pompy ciepła w zacnym quotek-shellu, lato coraz bliżej.
bailutkim Opublikowano 2 Czerwca 2014 Autor #81 Opublikowano 2 Czerwca 2014 :-) Witam Panowie po dłuższej nieobecności. Widzę że watek się troszkę rozwiną... do rzeczy piec juz stoi i powolutku podjada mi pellecik Stelmetu :-) . Na razie wszystko pracuje w automacie, po tygodniu trzeba było poprawic instalację. Na razie jest ok. W tej chwili grzeję cwu 300l i potrzebuje ok 4kg opału/dobę. Dziękuję jeszcze raz doświadczonym forumowiczom za pomoc wyborze. Za kilka dni pochwalę się (albo nie) spostrzeżeniami nt dzialania piecyka ;-)
reeich Opublikowano 4 Czerwca 2014 #82 Opublikowano 4 Czerwca 2014 nadal szukam opini o tym stalmarku pid vegasie z brucerem II nada sie sie do czegos innego niz ekogroszek i czy jest lepszym rozwiazaniem niz tlok::?z gory dzieki za info
karoka65 Opublikowano 11 Czerwca 2014 #83 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Widzę że chyba nie wiesz do końca o czym piszesz. Raczej piszesz o palniku II-ej generacji ?. Każdy ślimak będzie lepszym wyborem niż tłok. To moja opinia i tylko moja :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.