Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich forumowiczów jestem tu nowy zwracam się z prośbą o pomoc posiadam piec węglowy Galmet 15kw z dmuchawą piec od środka pokryty jest smoła w kominie czarno zaczyna przesiąkać komin zapach niezbyt przyjemny mam załozony zawór 3 drożny temperatyra na piecu ustawiona 60 stopni pale tylko i wyłącznie weglem  drewno uzywam tylko do rozpalania piec grzeje drugi sezon prosze o pomoc i porady pozdrawiam

Opublikowano

proponuje abyś zaczął jeszcze raz, mianowicie jaki model kotła dodatkowo wszystkie parametry pracy, opisz sposób palenia, potem coś o budynku - powierzchnia i jaka instalacja, a na końcu przejdź do opału tzn z jakiej kopalni, czy suchy czy mokry.

Zawsze możesz też poświęcić 5 minut i użyć wyszukiwarki bo to dość częsty problem.

Opublikowano

wiec piec to kocioł wodny z rusztem żeliwnym Galmet 15 kw spalanie dolne parametry na sterowniku ustawione mamw nastepujący sposób;

1 ilość powietrza   pracy 50%

2 ilość powietrza rozpalania 50%

3  temp załączenia  pompy 30 stopni

4 przerwa przedmuchu 5 min

5 czas przedmuchu 14 sekund 

6 moc przedmuchu 35%

powierzchnia pomieszczeń 130 metrów instalacja miedziana węgiel musiałbym sie zapytac z jakiej kopalni rodzina i znajomi pala tym samym weglem i u nich ok a u mnie jedna wielka tragedia

Opublikowano

Czas przedmuchu 14 s i przerwa 5 min? Nieźle dusisz opał.

Czy po wyłączeniu dmuchawy piec pracuje na ciągu naturalnym, czy dmuchawa ma klapkę i zamyka ciąg? Po objawach raczej klapka jest.

Opublikowano

wiec piec to kocioł wodny z rusztem żeliwnym Galmet 15 kw spalanie dolne parametry na sterowniku ustawione mamw nastepujący sposób;

1 ilość powietrza   pracy 50%

2 ilość powietrza rozpalania 50%

3  temp załączenia  pompy 30 stopni

4 przerwa przedmuchu 5 min

5 czas przedmuchu 14 sekund 

6 moc przedmuchu 35%

powierzchnia pomieszczeń 130 metrów instalacja miedziana węgiel musiałbym sie zapytac z jakiej kopalni rodzina i znajomi pala tym samym weglem i u nich ok a u mnie jedna wielka tragedia

na dolania to nie wygląda

post-12676-0-40150900-1393877573_thumb.jpg

Opublikowano

Przecież jak dmuchniesz 14 sek i zamkniesz klapkę to przez kolejne 5 min zamiast spalania masz suchą destylację węgla -> produkcja smoły. A ten piec to rzeczywiście jakaś hybryda... może lepiej palić od góry. Musisz spróbować.

Opublikowano

robi sie strasznie zmniejsze czas przedmuchów  w kominie mam wkład  i dzis byłem zobaczyc cały mokry byc mozenie potrafie odpowiednioustawic sterownika fajnie by było gdybyktos sie odezwał kto ma taki sam kociołek

Opublikowano

Wygaś kocioł, wyczyść go, możesz wysmarować wnętrze ropą i pozostawić na 3,4 godz, w tym czasie wyczyść komin, następnie załaduj kocioł drewnem SUCHYM i rozpal od góry, nastaw temp na maxa, jak się wypali wyczyść na nowo. Jak już ogarniesz czystość spalania OD GÓRY - czyli zasypujesz kocioł opałem, przez środkowe drzwiczki do ich dolnej krawędzi to układasz drewno i papier lub kartony z węglem i podpalasz, jak już się rozpali to ustaw temp na kociołku dość wysoką i pal tak parę dni i obserwuj komin, tak aby komin wyglądał tak jakby się w kotle nie paliło.

PS. Odnoszę wrażenie że to jakaś podpucha lub masz awers do wyszukiwarki.

Opublikowano

jaka podpucha kolego poprostu  czytam wszystko i chwytam sie wszelkiej pomocy dziekuje ci za podpowiedz  kazda informacja dla mnie cenna

Opublikowano (edytowane)

Załamany

Witaj kolego.

Mam taki sam kocioł jak ty i miałem takie same problemy jak ty.

Użytkowanie tego kotła doprowadziło do całkowitego zniszczenia komina.

Szybka i dobra rada to taka że musisz jak najszybciej zrezygnować z dmuchawy i zamontować miarkownik a problemy  pomalutku 

będą się zmniejszać.

Jeśli Cię interesuje jak sobie z nimi poradziłem to zapraszam do lektury moich postów.

Pierwsza wersja spalanie górne.

Piec Galmet Gt Kw 20 - Jakie Ustawienia Sterownika?

Druga wersja spalanie dolne - z tej wersji jestem mega zadowolony.

Kocioł Ds A Powietrze Dopalające-Pw.

Edytowane przez anek65
Opublikowano

cześć

dzieki za cenna informacje obecnie pale tylko na dmuchawie i na spalaniu dolnym na poczatku uzytkowania pieca czyli po niecałym sezonie grzewczym przez komin przebiła sie śmierdzaca substancja połaczenie wody i smoły włozyłem wkład kominowy we wrewsniu i obecniewszystko spływa na dół komina i znowu problem szukam cały czas informacji myslałem ze moze piec jest do niczego ale jak ty miałes to samo to zmienia postac  pieca kombinuje z ustawieniami sterownika ale narazie to na nic

Opublikowano

Dobrze myślałeś to ten kocioł jest do niczego.

W postaci fabrycznej ten kocioł jest dolno górnego spalania czyli do niczego.

Jeśli chcesz szybko pozbyć się problemu to musisz zaprzestać użytkowania dmuchawy ( żadne ustawienia sterownika Ci nie zmniejszą 

wydzielania smoły).

Potem poczytaj na forum jak wygląda prawdziwe palenie w kotle dolnego spalania ( ty trochę mylisz pojęcia i palisz w najgorszy z 

możliwych sposobów).

A jak już będziesz mądrzejszy to możesz pokusić się o jakieś modernizację kotła np . takie jakie ja zrobiłem.

Jakby co to służę pomocą.

Opublikowano

Kol. Załamany.

Ja palę bardzo tłustym węglem i też palę na dmuchawie, ale od góry i mam tylko suchą sadzę w kanałach spalinowych. Także rada na obecną sytuację to taka: obowiązkowo palić od góry, zmniejszyć do minimum ustawienia nadmuchu w czasie pracy, zwiększyć moc przedmuchu do 50%, przerwa przedmuchu 1min, czas przedmuchu 5-7 sekund. Jak jest taka smoła to zgaduję, że masz węgiel gazowo-płomienny lub gazowy. W przyszłości pomysleć o miarkowniku i PW i palić bez dmuchawy od góry, lub ustawić metodą prób i błędów strownik, aby było jak najekonomiczniej.

Ja nie mogę mieć miarkownika, bo nie mam możliwości zamontowania go i wolę już dmuchawę, bo i tak jestem zadowolony z osiągów a do kotłowni zaglądam raz na dobę.

Opublikowano

hej Miałowiec 

jutro wyczyszcze piec i rozpale tak jak jak  mi doradzasz od góry moze to pomoze w sobote zakupie miarkownik sterownik juz przerobiłem we wszystkie mozliwe sposoby i jak smoła była tak jest temperature zwiekszyłem do 70 stopni na kotle i nie pomaga a ty tez miałes ten problem??? ustawienia masz takie jak mi napisałeś??

Opublikowano

Załamany .

Nie zapomnij zastawić czymś płomienicy .

Bo w tym wydaniu całe powietrze ominie zasyp i pójdzie w komin i będzie klapa.

Do tego idealnie pasuje standardowa cegła szamotowa.

Opublikowano

hej Miałowiec 

jutro wyczyszcze piec i rozpale tak jak jak  mi doradzasz od góry moze to pomoze w sobote zakupie miarkownik sterownik juz przerobiłem we wszystkie mozliwe sposoby i jak smoła była tak jest temperature zwiekszyłem do 70 stopni na kotle i nie pomaga a ty tez miałes ten problem??? ustawienia masz takie jak mi napisałeś?? 

Przy rozpalaniu i paleniu od góry (najpierw węgiel, potem papier, szczapy i cieńka warstewka węgla drobnego) musi zniknąć smoła i będzie najwyżej sucha sadza w kanałach spalinowych. Nie miałem takiego problemu, ponieważ zawsze palę od góry. Jedynie to siła nadmuchu musi być jak najmniejsza i częste kilkusekundowe nadmuchy (ja mam ustawione, że co minutę robi przedmuch przez 5 sekund) i dzięki temu nie zalegają palne gazy w komorze spalania. Powodzenia.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Załamany .

Nie zapomnij zastawić czymś płomienicy .

Bo w tym wydaniu całe powietrze ominie zasyp i pójdzie w komin i będzie klapa.

Do tego idealnie pasuje standardowa cegła szamotowa.

przydała by mi sie twoja pomoc kolego w przerobieniu kociołka z szamotem jak ty

Opublikowano

Witaj kolego .

Adres i nr. tel. podałem Ci na priwie.

Jak będziesz gotowy do przeróbki to pytaj  śmiało jak będę mógł to Ci podpowiem co i jak.

Pozdrawiam.