MichałRafał Opublikowano 25 Lutego 2014 #1 Opublikowano 25 Lutego 2014 Witam. jestem tu nowy. W tym roku rozpocząłem palenie w piecu. Posiadam piec DREWMET 28KW. Palę miałem od góry. Zauważyłem że podczs palenie czopuch jest bardzo gorący a w nim jest ogień. Zaczął pękac mi tynk i cegły w kominie tuż przy czopuchu. Jaka może być przyczyna tego że w czopuchu jest ogień i jest on strasznie gorący?
HP79 Opublikowano 25 Lutego 2014 #2 Opublikowano 25 Lutego 2014 Na przykład zbyt mocno ustawiony nadmuch.
MichałRafał Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor #3 Opublikowano 25 Lutego 2014 zakres ustawienia dmuchawy to 20-100%. . U mnie jest ustwione 50%
sambor Opublikowano 25 Lutego 2014 #4 Opublikowano 25 Lutego 2014 Przy tak ustawionej dmuchawie to masz kuźnię Hefajstosa a nie kocioł na miał. ;)
majschi Opublikowano 25 Lutego 2014 #5 Opublikowano 25 Lutego 2014 witam Najlepszym rozwiązaniem jest umieszczenie termometru w czopuchu, następnie ustawić obroty dmuchawy oraz ciąg tak aby nie przekraczał 250 sC
MichałRafał Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor #6 Opublikowano 25 Lutego 2014 to jakie powinno być ustawienie? Jestem nowy. Mało wiem na ten temat a nikt do tej pory nie mógł mi pomóc
majschi Opublikowano 25 Lutego 2014 #7 Opublikowano 25 Lutego 2014 Przy tak ustawionej dmuchawie to masz kuźnię Hefajstosa a nie kocioł na miał. ;) przynajmniej komin wygrzeje :)
majschi Opublikowano 25 Lutego 2014 #8 Opublikowano 25 Lutego 2014 to jakie powinno być ustawienie? Jestem nowy. Mało wiem na ten temat a nikt do tej pory nie mógł mi pomóc Domyślam się że Twój komin nie jest standardowy i posiada duży ciąg Napisz coś o kominie wysokość, przekrój oraz materiał z jakiego jest wykonany? Na początek zmniejsz prędkość dmuchawy do minimum a jeśli to nie pomoże to przydław ciąg w czopuchu
MichałRafał Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor #9 Opublikowano 25 Lutego 2014 komin z cegły z wkładem ceramicznym. Wysoskość to jakieś 10m.
sambor Opublikowano 25 Lutego 2014 #10 Opublikowano 25 Lutego 2014 ewentualnie można jeszcze przysłonić wlot powietrza do dmuchawy. Wiele osób pali miałem z przedmuchami tylko przy rozpalaniu, później dmuchawa już nie pracuje. Jak piszesz że pękają ci cegły obudowy wkładu ceramicznego to musi tam być ponad 400C , a wkład ceramiczny jest izolowany wełną?
MichałRafał Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor #11 Opublikowano 25 Lutego 2014 no właśnie z tego co mi powiedział kominiarz to wkład nie jest izolowany
HP79 Opublikowano 25 Lutego 2014 #12 Opublikowano 25 Lutego 2014 ... i czy wkład czasem nie jest "na sztywno" wklejony w komin?
MichałRafał Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor #13 Opublikowano 25 Lutego 2014 ciężko mi powiedzieć jak dokładnie jest to zrobione bo nie byłem przy tym jak było to wykonywane. Z tego co mi powiedział kominiarz który czyścił komin wkład nie jest izolowany
sambor Opublikowano 25 Lutego 2014 #14 Opublikowano 25 Lutego 2014 Z izolacją wkładów to jest tak - są nie izolowane, izolowane częściowo np do wys 1 m nad trójnik i izolowane w całości - u ciebie jest niestety pewnie ten pierwszy przypadek. Mogący szybko spowodować takie uszkodzenia http://www.roosens.pl/przyklady-kominow.php Wkład powinien być tak zamontowany http://www.roosens.pl/okienka/system-instrukcja.html Nie zależnie od ustawienia kotła sprawdź co masz.
MichałRafał Opublikowano 26 Lutego 2014 Autor #15 Opublikowano 26 Lutego 2014 więc u mnie wychodzi że nie jest wogóle izolowany. Ni9e jestem w stanie stwierdzić czy na górze komina dzieje się coś takiego ponieważ komin jest na zewnątrz domu, a dom był ocieplany. Natomiast na dachu jest on obłozony blachą. Ale ja odnosze wrażenie że tynk i cegły pękły w kotłowni gdzie jest piec i tuż od czopucha
mac65 Opublikowano 26 Lutego 2014 #16 Opublikowano 26 Lutego 2014 Cuda panie cuda prawisz i to na miale takie płomienie . W tym kotle jest przeciąg jak licho no ale sam mu na to pozwoliłeś i nie szukaj winy w kominie bo to nie jego wina tylko jak zwykle palacz dał ciała pozwalając żeby dmuchawa rządziła w kotle . Przyhamuj jej zapędy do max 40% a w kotle będzie spokój . a to że trochę tynk popękał przy czopuchu to normalka jak jest żle (ciasno) osadzony i to jeszcze pewnie bez trójnika a tak często bywa że wkład jest a spaliny i tak zasuwają bokami bo żle wszystko spasowane a czopuch przez przejściówke zamiast wchodzić prosto we wkład to wchodzi ale w kanał komina z wkładem a potem róbta co chceta bo sie doszczelni ( już takie durne tłumaczenie nieraz słyszałem od partacza który takie fuchy robił ).
MichałRafał Opublikowano 27 Lutego 2014 Autor #17 Opublikowano 27 Lutego 2014 spróbuje dzisiaj zmniejszyć moc dmuchawy do tych 40%
sambor Opublikowano 27 Lutego 2014 #18 Opublikowano 27 Lutego 2014 Ustaw na max 20% i wokół tego się trzymaj.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.