Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rozdzielacz Z Mieszaczem Przy Kotle Kondensacyjnym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tomek zastanów się, tym chyba się właśnie kierowali w tece, bo kazali podbić zasilanie o 20K ;)

Pozdrawiam.

Dokładnie tak .

• Odpowiedzi 176
  • Wyświetleń 67.3 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Witam, szkoda ,,wywalać" skontaktuj się zemną na priv podam Ci adres, gdzie to trzeba wysłać  za 2 dni będziesz miał z powrotem już przerobiony rozdzielacz z wymienionymi nowymi elementami , napewno w

• Wyprucie układu pompy nie wystarczy. Trzeba zamienić miejscami przyłącza kotła.   "Niestety" początek i koniec pętli jest determinowany typem rotametrów, których prawidłowe działanie wymaga odpowied

• Tak jak pisałem, żadnego grubego błędu w tej instalacji nie ma. Raczej jest przedobrzona niż schrzaniona. Zostawić to niech chałupa się wysuszy wtedy zużycie gazu spadnie.

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Wyprucie układu pompy nie wystarczy. Trzeba zamienić miejscami przyłącza kotła.

"Niestety" początek i koniec pętli jest determinowany typem rotametrów, których prawidłowe działanie wymaga odpowiedniego przepływu. Tutaj widzę rotametry zasilające i tego nie zmienimy.

Instalator i panowie z TECE niech się zastanowią jaki jest sens montażu układu mieszającego, który wymaga sztucznego podniesienia temperatury zasilania o 20 sC, jeżeli źródłem ciepła jest kocioł kondensacyjny?

Nie masz racji co do rotametrów, one są obecnie na zasilaniu przez pompę mieszającą i przepływ przez pętlę jest z górnej belki na dolną, czyli przeniesienie rotametrów na dół - czyli na obecne zasilanie pozwoli na prawidłową pracę bez pompy mieszającej.

Opublikowano

Tak jak pisałem, żadnego grubego błędu w tej instalacji nie ma. Raczej jest przedobrzona niż schrzaniona.

W podobnym tonie pisałem w poście #30. 

Możliwe że projektant podłogówki nie wiedział jakie będzie źródło ciepła ( kocioł).

Jak dla mnie robią czasem projekt w firmach dostarczających podłogowkę to nigdy nie pytają o kocioł, to nie ich działka.

Edytowane przez sambor

Opublikowano

Sytuacja trochę dziwna. Można się upierać, że jest OK, ale mogłoby być lepiej. Z powyższego wynika, że dwie duże firmy są z siebie zadowolone, tym bardziej instalator. Pozostaje czekać aż dom się zbilansuje i wtedy ocenić zużycie gazu.

Edytowane przez kiminero

Opublikowano

Nie tak prędko, tece i instalator nie są obiektywne.

Opublikowano

Tu nie jest dobrze, gdyż jest inwestor który nie po to kupił kocioł kondensacyjny aby w nim grzać instalację do temp 55C, gdy teoretycznie wystarcza 35C-40C

Innym problemem przy obniżeniu temp w instalacji będą te grzejniki - one przy 35C praktycznie nie będą grzały.

Już nie mówię o wydajności pompy w kotle - one są na poziomie 1200l/h  a podłogówka wymaga : 1- 1,5-2l/min petlę x 18pętli x 60min= 1100 - 1600- 2100 l/h.

Czyli przy min przepływie pompa  może wystarczy na styk - choć są dodatkowo grzejniki , a pętle są podobno po 80-90m.

Opublikowano
  • Autor

No dobra, ale pompa kotlowa nie zasila bezposrednio tyle podlogowki, tylko podaje czynnik grzewczy do mieszacza pompowego przy rozdzielaczu, ktorego pompa w zupelnosci wystarcza (pomijam pradozernosc). W takim wypadku pompa kotla raczej wystarcza. 

Zeby wypruc instalacje i wlozyc jeszcze raz z 10-15 tys odzyskujac moze z 2tys, potrzebuje jakiegos konkretnego argumentu, przemawiajacego za tym, ze instalacja jest zle zrobiona. A pojawiaja sie tutaj na forum glosy ze jest ok i jeden powiedzial ze jest nawet "przedobrzona"

Opublikowano

Podłączenie termostatu/-ów pokojowych powinno zmniejszyć zużycie gazu. I to na pewno powinieneś zrobić. Reszta tak jak napisałem czyli zostawić i obserwować.

Opublikowano

Tu nie jest dobrze, gdyż jest inwestor który nie po to kupił kocioł kondensacyjny aby w nim grzać instalację do temp 55C, gdy teoretycznie wystarcza 35C-40C

Ale , instalacja będzie chodziła na 35 -40 st , chodzi tylko aby zasilanie kotła było o 20 st C większe niż założona temperatura ogrzewania podłogowego. Co do zużycia gazu to na pewno się poprawi jak cały budynek już się wygrzeje . Dlatego poczekałbym z tymi przeróbkami jeszcze parę dni. Moje zdanie jest takie, że jak zamierzasz w tym budynku w okresie zimowym przebywać cały czas czyli normalne grzanie z obniżoną temperaturą nocną to nie ma potrzeby zmieniać mieszaczy , jeśli ma do być budynek np. na sobotnie wypady to trzeba by pomyśleć nad zmianą  mieszacza .

Opublikowano

Teoretycznie Tomek masz rację, tylko teraz pozostaje pytanie czy ten układ to potrafi.

A mianowicie - czy kocioł (lub układ) umie dać na wyjściu temp. wysoką i jednocześnie nie podbijać temp. powrotu.

To jest proste, tylko obawiam się że nie na tym poziomie automatyki.

A może ten dodatkowy układ to zrobi?

Opublikowano

Z punktu widzenia sztuki projektowej i wykonawstwa hydraulicznego instalacja jest OK, z punktu widzenia użytkownika instalacja jest do D...y - duże zużycie en elektrycznej, większe zużycie gazu, dodatkowe pytanie do inwestora - Czy tego właśnie oczekiwał???

Myślę że nie!

I teraz wytłumaczcie inwestorowi dlaczego będzie spalał 15-20m3  zamiast  np 10m3 -  tłumaczenie "Sorry taką mamy instalację" jest nie do przyjęcia.

Przeróbki pewnie będą po sezonie gdy budynek trochę wyschnie zostaną założone termostaty i emocje opadną.

Ale wg mnie tą instalację trzeba przerobić na zasilanie bezpośrednie z kotła

Opublikowano

Teoretycznie Tomek masz rację, tylko teraz pozostaje pytanie czy ten układ to potrafi.

A mianowicie - czy kocioł (lub układ) umie dać na wyjściu temp. wysoką i jednocześnie nie podbijać temp. powrotu.

To jest proste, tylko obawiam się że nie na tym poziomie automatyki.

A może ten dodatkowy układ to zrobi?

To nawet było by lepsze dla np zasilania grzejników które są w instalacji a obniżenie temp za pomocą zaw 3-D w mieszaczu podłogówki.

Gdyby były rozdzielacze z mieszaczami na zaworach 3-D + odpowiednie sprzęglo to obniży się temp powrotu na kocioł i będzie cacy.

Opublikowano

Sprzęgło nie wystarczy, nie jest w stanie obniżyć ani podwyższyć temp. powrotu, nie od niego to zależy.

Opublikowano
  • Autor

Witam,

W instrukcji technicznej TECE znalazlem instalacje łudząco podobną do mojej (w mojej nie ma jeszcze sterowników WLM2, ale będzie)

Czy ktoś mógłby rzucić okiem na to i porównać ze schematem mojej instalacji, który wrzuciłem wcześniej?

post-58092-0-58585800-1392720925_thumb.jpg

Opublikowano

Ze względu na jakie przepływy? Za duże?

z samego kotła będą za małe dla całej podłogówki i grzejników, dlatego będzie potrzebna dodatkowa pompa 

W przypadku pozostawienia obecnych mieszaczy ,  pompa nie będzie potrzebna ponieważ rolę tą spełnią pompy mieszające w rozdzielaczach.

Edytowane przez sambor

Opublikowano

z samego kotła będą za małe dla całej podłogówki i grzejników

Nie liczyłem dokładnie ale nie wydaje mi się, żeby nie starczyło z samego kotła.

Wręcz przeciwnie - wygląda, że z kotła przepływ byłby dużo za duży.

Opublikowano

Witam,

W instrukcji technicznej TECE znalazlem instalacje łudząco podobną do mojej (w mojej nie ma jeszcze sterowników WLM2, ale będzie)

Czy ktoś mógłby rzucić okiem na to i porównać ze schematem mojej instalacji, który wrzuciłem wcześniej?

Nie kwestionujemy poprawności hydraulicznej instalacji , tylko jej sens głównie ekonomiczny - tu nie potrzebny jest drogi kocioł kondensacyjny , wystarczyłby taki za 2x mniej,

jeżeli pogodzisz się ze zwiększonym zużyciem gazu i en el to ta instalacja może zostać.

Opublikowano

Nie liczyłem dokładnie ale nie wydaje mi się, żeby nie starczyło z samego kotła.

Wręcz przeciwnie - wygląda, że z kotła przepływ byłby dużo za duży.

Zobacz na moje wyliczenia w poście #57 - tam jest 18 pętli po min 1,5l/ min co daje ok 1600l/h a pompa kotlowa ma wydajność rzędu 1200l/h.

Instrukcje kotłów kondensacyjnych dopuszczają pracę tylko pompy kotlowej gdy zapotrzebowanie wody w obiegu jest poniżej 1200l/h , przy większej należy dać sprzęgło i dodatkową pompę.

Opublikowano

Jakoś dziwnie to liczysz, to są obliczenia do innego układu niż ten, o którym obecnie mówimy.

Przypominam, że obecnie mówimy o układzie, w którym kocioł miałby dawać wysoką temp. zasilania a potem ona miałaby być obniżana na mieszaczach i powrót do kotła ma być "zimny" (o tym chyba mówił Tomek).

Do tego te obliczenia się nie nadają, bo one zakładają brak mieszania/obniżania temp. zasilania.

Przemyśl to jeszcze raz, ale ja tu widzę za duże przepływy z kotła, trzeba raczej go kryzować .... :blink:

Opublikowano

Moje wyliczenia są dla układu bez pomp mieszających.

Dla obecnego układu nie będzie potrzebne sprzęgło - pisałem o tym wcześniej - patrz post# 68

Jeżeli inwestor pogodzi się z takim zużyciem gazu to nie róbmy nic, instalacja jest OK.

Opublikowano

Wybacz, ale post #68 przeczytałem przed edycją.

Ale i tak nie wynika z niego, że sprzęgło jest jednak niepotrzebne (chyba, że jeszcze raz przeedytujesz ;))

Opublikowano
  • Autor

Ale , instalacja będzie chodziła na 35 -40 st , chodzi tylko aby zasilanie kotła było o 20 st C większe niż założona temperatura ogrzewania podłogowego. Co do zużycia gazu to na pewno się poprawi jak cały budynek już się wygrzeje . Dlatego poczekałbym z tymi przeróbkami jeszcze parę dni. Moje zdanie jest takie, że jak zamierzasz w tym budynku w okresie zimowym przebywać cały czas czyli normalne grzanie z obniżoną temperaturą nocną to nie ma potrzeby zmieniać mieszaczy , jeśli ma do być budynek np. na sobotnie wypady to trzeba by pomyśleć nad zmianą  mieszacza .

Właśnie przypomniałem sobie, że jak mi podłączyli gaz to serwisant odpalał kocioł tylko na grzejniki. W sumie 3 i 2 drabinki. Podłogówka nie była wtedy gotowa ani zalana. Kocioł wtedy był nastawiony na 60st i wciągał 10m3 gazu na dobę. To raczej jakieś kosmiczne zużycie z tego co się zorientowałem. Może tutaj trzeba poszukać jeszcze przyczyny??

Opublikowano

10m3  na 3 grzejniki to nie możliwe, u mnie kocioł 34kW atmosferyczny, Wolfa spalał tyle przy -10C grzejąc prawie 300m2 domu w tym ponad 200m2 do temp 20C.

Coś tu nie tak.