Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Regulator Pokojowy Z Silownikami Termoelektrycznymi Czy Z Głowica Termostatyczna

bajoch

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czyli regulator no/nc na grzejniki, szybkie zadziałanie, a co na podłaogę, żeby nie doszło do wychłodzenia pętli

Opublikowano

Dlaczego nie, skoro chcę aby na podłogówce w pomieszczeniu było 20 stopni, a jeśli chcę mieć szybko ciepło, to regulator pokojowy załączy grzejnik

proszę mnie wyprowadzić z błedu jeśli cos nie tak

Technicznie to jest wykonalne, tylko że nie wiadomo po co tak robić.

To by musiała być jakaś specyficzna sytuacja życiowa, która by uzasadniała takie działanie.

Podaj przykład taki z życia, dlazego szybko ogrzewać a nie podłogówką...

Opublikowano

Z podłogą to gorzej tu można albo wyłączyć pętle , ale wtedy wychłodzi się podłoga albo zastosować obniżenie temp wody w podłodze - proste w przypadku całej instalacji, trudne w przypadku poszczególnych pętli.

Rozwiązaniem pośrednim jest częściowe przymknięcie siłowników aby ograniczyć przepływ przez pętlę lub zamykanie co drugiej pętli w pomieszczeniu.

Opublikowano

A tak czysto hipotetycznie rzecz biorąc, garaż w domu z ogrzewaniem podłogowym, zimą w momencie otworzenia bramy, pomieszczenie się monentalnie wychładza, wtedy termostat otworzy siłowniki na rodzielaczu od garażu i zacznie grzać

Opublikowano

tak zgadza sie ,natychmiast sie wygrzeje ,natomiast takie sterowanie jest mozliwe i robi sie to tak że podłogówka projektowo utrzymuje niższa temperature np18 st a grzejnikami dobija sie do danej temp ,ma to swoje uzasadnienie w budynkach dobrze izolowanych i pasywnych i nie chodzi tu o niedogrzewanie a o nadmiar ciepła żeby opanowac temp i wtedy sterrowanie podłógówki jest PWM i sterownaie grzejników też a dodatkowo woda jest przygotowywana w mieszaczach wg pogodówki ,da sie zrobić bez problemu z dokładnoscia sterownia do 0,1st ,komfort jest niesamowity

Opublikowano

No o to mi właśnie chodzi, teraz dobrać odpowiednie urządzenia od podstaw

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam panowie 

mam prośbe prosze o sprawdzenie mojego ukladu 

i pytanie jak podłaczyc regulator pokojowy zeby nie wylaczyl mi reszty ukladu 

ogolnie chodzi mi o sterowanie kazdym pokojem indywidualnie poprzez glowice termostatyczne programowalne 

zaznaczylem te 4 grzejniki pod regulator pokojowy bo tam jest salon kuchnia jadalnia otwarta przestrzen

zastanawiam sie czy jest mozliwosc sprawnego fynkcjonowania w taki ukladzie czy lepiej zamontowac tam 4 glowice termostatyczne programowalne 

post-58013-0-59865900-1420974436_thumb.png

Opublikowano

doradzcie jakiego rodzaju pompy uzyc jakie zawory 3 czy 4 drozne 

prosze opisac ewentualne zmiany

Opublikowano

Sterowanie tymi czterema zrób na indywidualnych głowicach programowanych osobno,

3 zawory RTL z belki to za dużo, będą przekłamania temperatury, głowice zamontuj nie na rozdzielaczu lecz niżej na rurze.

Ale moim zdaniem to dziwny układ - jak masz dwa mieszacze to jeden powinien być na grzejniki , drugi na podłogę, ale twoja wola.

Pozdr.

Opublikowano

masz racje ale jedna listwa jest na parterze a druda na pietrze dlatego tak to rozwiazalem

Opublikowano

Producenci systemów alarmowych tez robią takie sterowania. Np. Jablotron. Można dzięki temu za stosunkowo niewielkie pieniądze mieć namiastkę inteligentnego domu. Jakby co służę pomocą na pw

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.