firmaremont Opublikowano 28 Stycznia 2014 #1 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Witam. Mam pewien dylemat, czy wg. przedstawionego rysunku, potrzebna jest pompa między płytowym wymiennikiem ciepła (60KW), a belką rozdzielającą na poszczególne obiegi instalacji, czy też pompa danej sekcji wystarczy. Gdyby wstawić pompę przed belką rozdzielającą, to musiałbym zrobić obieg między belkami, natomiast sama pompa wpychałaby wodę do instalacji, czego bym nie chciał. Pozdrawiam.
sambor Opublikowano 29 Stycznia 2014 #2 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Przy tak rozbudowanej instalacji trzeba dać pompę za wymiennikiem następnie sprzęgło hydrauliczne z którego zasilisz te odbiory z pompami i mieszaczami. W innym przypadku będzie problem z wyregulowaniem przepływów przez wymiennik i stabilizacja temperatury w układzie grzewczym.
firmaremont Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor #3 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Czyli tak jak się obawiałem, bez drugiej pompy CO np. MAGNA 25-60 się nie obejdzie + sprzęgło. Mniej więcej tak jak przerysowałem powinno być dobrze. W wersji pierwotnej nie było belki rozdzielającej, jako sprzęgło był bufor 500l. i system CO rozprowadzony był "trójnikowo" (wg. projektu ). Ale taki system z rozdzielacza będzie bardziej sterowny. Nie wszystkie pomieszczenia będą ogrzewane jednocześnie.
sambor Opublikowano 29 Stycznia 2014 #4 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Jakby był bufor to nie trzeba by było sprzęgła a tak niestety.
firmaremont Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor #5 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zastanawiam się jeszcze na pewną zmianą, a mianowicie mam możliwość zamontowania 2 naczyń wyrównawczych od kotła i od kominka na jednym poziomie, i tak naczynie od kotła 80l, nad kotłem w zasadzie w pionie. Naczynie nad kominkiem samonapełniające. Czy to ma sens, mi się wydaje że tak będzie lepiej. Oczywiście można zamontować zawór do automatycznego napełniający instalacje przy kotle (stałociśnieniowy)(http://www.afriso.pl/fam-p-578.html?page=1&cPath=1_532_543 jednak ja akurat preferuję uzupełniać ubytki wody w instalacji od góry.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.