Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Do Spalania Dymu?! - Wasze Opinie

odi69

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

od rana pali się wiadro 10kg węgla 

Jak podajesz powietrze  pod ruszt to pewnie wypaliło dziurę a opał wisi jak pisze sambor ,wystarczy to popchać i spadnie   :D

Opublikowano

Tak mam blachę według twoich wskazówek. Zajadę zobaczę czy za dużo popiołu czy węgiel wisi wtedy będę dumał. Takie to zalety wegla

Nie narzekaj. Ja drugi czy trzeci dzień tej zimy palę samym węglem z przegrodą i jest świetnie. Wszystko kwestia dopracowania szczegółów technicznych i samej obsługi. Wszystko da się okiełznać...

Opublikowano

Chyba, że węgiel będziesz do tego mielić w młynku do kawy... Małe palenisko to i węgiel musi być drobniejszy czytaj ekogroszek. Teraz się zawiesił to co będzie jak zmniejszysz ? Najpierw zrób to co napisałem wcześniej. Podniesie się wysokość żaru. I obserwuj co się dzieje. A nie od razu chcesz robić remont kapitalny... A jak się nie sprawdzi, to już będziesz miał dosyć wszystkiego...

Opublikowano

W moim kotle wyglada to na chwile obecną tak jak na zdjęciu , z tym że pod płytą dałem na próbę tez płytę na ruszt na leżąco. Jak na razie jest dość dobrze , ale docelowo będę montował wyższą płytę z pochylem góra do tyłu. Zmniejszyłem odległość za płytą do 5,5cm , wcześniej było 8cm. Wydaje mi sie ze wcześniej gdy było 8cm i płyta z dostawką do samego dołu jak na pierwszym foto, to w lepszym stanie był wymiennik tzn.mniej sadzy ,taki jasnoszary nalot, także jeszcze pare prób przede mną zanim dojdę do kompromisu z moim Sasem.

post-31816-0-52521600-1516827825_thumb.jpeg

post-31816-0-17351200-1516827852_thumb.jpeg

Opublikowano

Dlatego cały czas próbuje. Do tej pory paliłem groszkiem, teraz kupiłem orzech i mam wrażenie ze na groszku jest lepiej. Nawet jak rozpalam i cieżko to idzie , to jak zasypie rozpałkę groszkiem ,wtedy jakby słychać ten cug w piecu. Wynika z tego ze nawet przy rozpalaniu nie jest wskazane zbyt dużo PW ,które gdzieś tam bokami przemyka. Groszek układa sie dość szczelnie i powietrze szczelinami trafia w takiej dawce jak potrzeba . Także przypuszczam ,ze tak jak koledzy maja rożne palniki do rożnych typów opału , to jest to jaknajbardziej optymalna opcja do dobrego spalania . Mi jeszcze pozostaną ze trzy opcje do sprawdzenia, może cztery i wtedy napisze jak to jest w moim przypadku z moim typem kotła.

Opublikowano

Ja pale na tej płycie wszystko, miał, trudny węgiel, drewno bez różnicy. Dymek leci 20 minut od rozpalenia i to taki rzadki a potem nie ma dymu do końca palenia tylko przeźroczyste spaliny. Podczas rozpalania jest wskazane dużo tlenu z każdej strony najlepiej otworzyć dolne drzwi z paleniska i popielnika dopiero jak się rozpali to dołożyć do maksa i pozamykać do pozycji roboczej.  Przy dokładaniu przerusztować pogrzebaczem ruszta pod palnikiem (dlatego nie mozna przykrywać rusztu pod palnikiem), następnie ruszta pod żarem, następnie dosypać paliwa na full i znowu palimy. Ważne są wymiary tej płyty dostosowane do kotła oraz materiał z czego jest odlana ale tak na sztuke to nawet szamot wystarczy.

Opublikowano

Jak palisz tak,że PG dajesz przez zasyp to ruszt pod przegrodą może być nie przykryty ale jak podajemy PG dołem to ruszt pod przegrodą musi być koniecznie przykryty,ponieważ całe powietrze pujdzie za przegrodą do wymiennika i w komin.

Opublikowano

Obsługa U-32 pokazana na filmach jest tak beznadziejnie upierdliwa, że nie wyobrażam sobie, żeby ktoś chciał tak palić. A nawet jakby chciał, to i tak o czymś zapomni albo pomyli i kłopoty murowane. To jakaś nieudana próba zaadaptowania już produkowanych odlewów do wykorzystania w nowych realiach. Dla użytkownika istny koszmar... Ale skoro spełnił normy na "badaniach", to innym też się uda...

Opublikowano

A ja teraz będę walczył z dymem w moim DS bo widzę że jest go dosyć sporo gdyż wymiennik jest cały w baranku. Ogólnie to nie mam czasu oglądać w ciągu dnia co się dzieje w piecu. Zrobiłem wlot powietrza trochę od strony pionowego rusztu i pochyliłem na 20cm wysokosci ściankę o 4 cm i może opał się tak nie zawiesza ale tylko może bo nie mam nadzoru nad kotłem. W sobotę może spróbuję zrobić jakąś komorę wirową. Wiem że było tego sporo ale nie każdy ma dobrą pamięć i czas szukać na forum jakie to miały być proporcje rusztu do palnika.

Opublikowano

@Sony23  Co ty tam widzisz takiego upierdliwego w obsłudze.Powietrze podawane z trzech stron regulowane,palnik ceramiczny,wypełniacz w komorze spalania dla węgla.Ja nie wiem o co Ci chodzi.

Opublikowano

Najgorsze w U32 może być to, że przy dokładaniu węgla może strasznie dymić więc ta 5 klasa będzie tylko chwilę nawet przy buforze, przynajmniej tak z prezentacji wynika.

Opublikowano

No z tego co czytalem to każdy dolniak po dokladce chwile dymi.Przy moich probach mniej czy wiecej udanych tez tak bylo.Co mi sie podoba w U32 to podawanie powietrza podobnie jak U24.Dakon Dor i klony też maja dobre rozwiazanie.Wg.mnie to dolniak bez powietrza dopalajacego nie ma sensu.

Opublikowano

@Sony23  Co ty tam widzisz takiego upierdliwego w obsłudze.Powietrze podawane z trzech stron regulowane,palnik ceramiczny,wypełniacz w komorze spalania dla węgla.Ja nie wiem o co Ci chodzi.

Chodzi mi o obsługę. Popatrz ile czynności musi wykonać użytkownik. Wygoda załadunku to porażka. Niby działa ale jaka wygoda ? U siebie wajchy klap mam na zewnatrz, zasyp z góry. Nie ma w ogóle porównania. Węgiel po takim małym skosie nie będzie się zsuwał. Jak odsłoni palnik to mamy śmieciucha. Drewnem palić się nie da, chyba że palacz będzie non stop siedział i dokładał. Niewypał !!!

Opublikowano

No z tego co czytalem to każdy dolniak po dokladce chwile dymi.Przy moich probach mniej czy wiecej udanych tez tak bylo.Co mi sie podoba w U32 to podawanie powietrza podobnie jak U24.Dakon Dor i klony też maja dobre rozwiazanie.Wg.mnie to dolniak bez powietrza dopalajacego nie ma sensu.

Nie każdy dymi zależy od konstrukcji.

Opublikowano

Miałem zrobiony palnik na pellet

A co do pomysłów to mam np system informowania mnie czy muszę iść podkładać do pieca bo nie wyobrażam siebie latania co chwilę przy drewnie i sprawdzać czy jest jeszcze opał, a tak w kuchni mam sygnalizacjie że czas na podłożenie opału i idę otwieram sobie drzwiczki i nie ma co dymić bo jest żar a nie kłęby dymu w twarz przy DS. Można było by to i sprzedawać ale nie mam do tego głowy a i epoka zasypowców się kończy.

Witam, napisz coś więcej o tym systemie informowania o podkładaniu.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jest to dwukolorowa diodq lub dwie diody arduino mierzy temp spalin i w zaleznosci ile jest stopni to swieci sie odpowiedni kolor diody . Jezeli opal sie konczy temp spalin spada i np jak osignie okolo 160 ° zapala sie czerwona dioda a jak jest wiecej zielona . temp mozna ustawic wg wlasnych preferencji. Proste tanie i skuteczne

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zmieniłem płytę na wyższą ,pochyliłem górą do tyłu i troche kicha , cieżko sie rozpala i sadza w wymienniku , przynejmniej na orzechu . Dzisiaj spróbuje na groszku. Nawet mała cofka sie zrobiła ze dwa razy ,czego nie miałem wcześniej.

Opublikowano

Panowie jeszcze takie pytanie, z czego najlepiej wylać palnik lub defektor z górkala czy jeszcze coś lepszego ?
Wiem, że było gdzieś na forum, ale teraz jak zdecydowałem się na zakup nie mogę znaleźć.
Jeżeli górkal, to czy może być czysty, czy obowiązkowo z domieszką jeszcze czegoś ?

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.