Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przedłużenie Komina -Czy Warto?

JankoM

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 lat później...
Opublikowano
W dniu 6.10.2013 o 20:57, JankoM napisał:

Pytanie czy podniesienie wylotu z komina spowoduje że sadza z komina nie będzie już w takiej ilości spadać na dach

Czy taka przedłuzka faktycznie pomoże utrzymac czysty dach? Ostatnio u mnie sporo sadzy na dachu widac i sie zastanawiam dlaczego?? U niektórych dachy czyściutkie 

JankoM czy jest znaczna poprawa u Ciebie, juz troche czasu minęło i masz doświadczenie ;-)

Opublikowano

Na zmniejszenie ilości sadzy przedłużki komina nie pomogą. Co najwyżej sadza poleci do sąsiada a nie zostanie na dachu. Czyściejsze spalanie na pewno pomoże na wyeliminowanie sadzy.

Opublikowano

Czystsze czyli jakie ? Do tej pory paliłem w dwustanie, niedawno kupiłem ster z PiD. Czy to wyeliminuje problem ? Możliwe że komin na równo z krawędzią dachu i leci na niego

Dodam że jak pale to dymu nie widać więc mi się wydaje że to czyste palenie

Opublikowano
W dniu 5.03.2019 o 18:07, aikon91 napisał:

Czy taka przedłuzka faktycznie pomoże utrzymac czysty dach? Ostatnio u mnie sporo sadzy na dachu widac i sie zastanawiam dlaczego?? U niektórych dachy czyściutkie 

JankoM czy jest znaczna poprawa u Ciebie, juz troche czasu minęło i masz doświadczenie ;-)

Zdecydowanie mniej sadzy osiada na dachu  ,jak napisał kolega Piecuch19 sadza poleciała do sąsiadów a właściwie to do lasu bo sąsiadów w bliskiej odległości brak.

Opublikowano

Zauważyłem, że przy rozpalaniuu dym nie leci z dużą siłą pionowo tylko tak lekko po dachu idzie. Chyba trzeba spróbować tej przeróbki, chociaż wizualnie nie będzie ameryka

Opublikowano

To świadczy o zbyt niskiej temperaturze spalin. Jak byś czysto spalał to nie zadawał byś  tego typu pytań w tym temacie.

Pamiętaj że tego typu spalanie mści się w postaci remontu komina ale jest to rozłożone w czasie. Dziekć musi mieć czas na przesiąknięcie przez ściany do pomieszczeń.

Opublikowano

Nie do końca zgadzam się z kolegą Piecuch19,ja zamontowałem przedłużkę tylko dlatego że połać dachowa w której jest komin jest od strony północnej a dodatkowo 15 metrów od domu jest las i dach od tej strony jest  dłużej mokry niż połać południowa która zresztą jest czyściutka.

Wiatr w mojej okolicy wieje w 90% z południa lub południowego zachodu ,przy zbyt małej wysokości komina wystającego nad kalenicę powoduje to zawirowania powietrza a w efekcie dym jest dociskany do dachu ,więc usytuowanie komina od strony północnej nie było zbyt fortunne(teraz to wiem szkoda że nie przy wyborze projektu domu),zastosowanie przedłużki rozwiązało w dużej mierze ten problem.

Temperatura spalin jest za wysoka o czym zresztą jest mowa w ktorymś z postów w tym temacie,komin mam suchutki i czysty ,po sezonie grzewczym sadzy w wyczystce jest z pół wiaderka.

Co do spalania to jest czyste,zresztą piec z dolnym spalanie to wymusza ,dym który widać jest tylko w czasie rozpalania 

Opublikowano

Do tej pory paliłem w dwustanie więc i spaliny w podtrzymaniu mogły być niskie. Teraz jadę na pod i są średnie w okolicy 100. Mam wkład kominowy. W jaki sposób palic czyściej. 

Gość Visitor1230
Opublikowano
W dniu 5.03.2019 o 18:07, aikon91 napisał:

Przedluzka nie usunie przyczyny powstawania sadzy. Jezeli sadza jest na dachu to i w kominie. Trzeba zaczac od zrodla. Czyli palnika i kotla. Moj poprzedni Klimosz ( podajnikowiec ) zaczal produkowac sadze w ilosciach hurtowych, gdy zadana na kotle postanowilem obnizyc z 75 na 60 stopni. Dol kotla byl chlodniejszy. Gazy nie dopalaly sie prawidlowo a schladzaly i taki byl efekt. Zle ustawienie palnika to nastepna mozliwa przyczyna. Np zbyt malo powietrza. No i nieszczesne deflektory, ktore w wiekszosci kotlow sa za nisko. Plomien powinien deflektora ledwo dotykac. Wtedy spelni on swoja funkcje. A wisienka na torcie ( generatory sadzy ) to ruszta wodne. Z tego co widze w kamenie multi chyba tego nie ma. Jezeli kociol duzo stoi w podtrzymaniu to tez sie generuje sadza.

Edit: No chyba, ze masz Kamen multi plus. On ma ruszt wodny.

Opublikowano

Bez wodnego. Podtrzymanie chyba jest sprawcą sadzy. Temperatura mam 50 stopni może zbyt niska ale przy niej mało pali. Zimny powrót może też się przyczyniac

Gość Visitor1230
Opublikowano

50 stopni zadanej, jak i odpowiednio niski powrot to powolna degradacja kotla. Testowales prace na zadanej np 70 stopni? Ja u siebie spalalem srednio 9,5 kg na dobe w sezonie. W ukladzie z mieszaczem, dobrze sterowanej instalacji  wyzsza temp. na kotle podnosi spalanie nieznacznie. Mozna tego nawet nie zauwazyc. A sadza to strata. Czysty, niespalony wegiel, ktory wyrzucasz kominem. Kotlowi tez nie zycze dlugiej eksploatacji na takiej zadanej. 

Opublikowano

Dlatego muszę założyć pompę kotłowa i rozwikła problem.  Swoją drogą niskie spalanie masz. Trzeba czekać na wiosnę i montować pompke

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.