Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomocy Potrzebuje Dokupic Sterownik Do Pieca Ogniwo S6Wc

biart

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Zwracam się zapytaniem do fachowców.

Posiadam piec Ogniwo S6wc 1.1 - 13 Kw, piec jest połączony z grzejnikami Konwekcyjnymi Lech dolne zasilanie instalacja jest wykona w miedzi fi 22 , fi 18, fi 15.

Kiedys miałem instalacje gazowa piec termet 10KW stad taka instalacja. Obecnie piec jest zakręcony i z niego nie korzystam.

Zamontowalem piec ogniwo w 2008r.od tego czasu z pieca gazowego nie korzystam

Grzejniki te aby zagrzac dane pomieszczenie i uzyskac 20 stopni w pomieszeniu musza być zasilane temp. 85/75/20.

Calosc jest w obiegu otwartym zasilanym poprzez pompke , Brak możliwości uzyskania obiegu grawitacyjnego.

W calej instalacji jest ok. 20l wody(bez pieca) natomiast w piecu jest 30dm3.

Problem polega na tym ze nie mogę zasypac pieca( bądź nie potrafie ) tak jak inni użytkownicy i co 2 godz musze isc dołożyć do pieca. Zasypanie pieca powoduje ze woda zaraz się gotuje i wylewa zbiornikiem wyrównawczym.

W piecu pale drzewem i weglem orzech I i orzech II

Piec jest podlaczony do komina który jest za sciana wiec od pieca idzie rura ok. 80cm i dopiero jest w komin wpieta. Komin wykorzystałem (kiedys był do niego podlaczony piec kaflowy) Przekroj komina to jakies 13x13cm wys ok. 7,5m

W piecu pale tradycyjnie od dolu ,( nie próbowałem nigdy od gory)

Dolne drzwiczki popielnika regulowane sa miarkownikiem który jest ustawiony na ok. 65-70stopni.

Pompke posiadam z 3 predkosciami obrotowymi, niestety przelaczanie miedzy nimi odbywa się recznie (potencjimotr).

Zamontowalem dodatkowo dmuchawe ale sterowanie również odbywa się recznie.

W zasadzie to bardzo zadko z niej korzystam , tylko gdy jest slaby ciag w kominie zalacze na chwile by szybko rozpalic w piecu.

Zabezpieczeniem przed brakiem pradu jest zasilacz ups ,na 1 biegu pompki spokojnie 1,5 godz. Pracuje.

Zastanawiam sie nad wymiana pompki , chce zamontowac ta od pieca gazowego, gdyz będę robic remont lazienki i zmuszony jestem starego już termeta zdemotowac.

Pompka w termecie to Grundfos UPR 20 60 130 regulowana sterownikiem.

Chce dokupic również sterownik do pieca i podłączyć wlasnie ta pomke i dmuchawe.

Zwracam się z zapytaniem czy warto przechodzić na „elektronike” czy zostać przy miarkowniku ?

Przypomnę ze przy braku prądu i tak musze wygasić piec .

Chciałbym jeśli będzie taka możliwość w sterowniku aby przy np. wyższej temp ok. 85- 90stopni.

Załączany był wysoki bieg pompki, a przy wygaśnięciu pieca przy ok. 35 stopniach wyłaczana była całkowicie. Obecnie chodzi cały czas i pobiera prąd

Jaki sterownik dokupić do tego pieca i ewentualnie jak to wszystko ogarnąć , z Elektroniki całkiem dobrze sobie radze wiec nie będę mieć z tym problemów, bardziej nurtuje mnie co wybrać tak aby to wszystko zkąpletować.

Opublikowano

Sterownik producent Frisko typ MR65 Zefir.

Pompka producent Grundfos typ Alpha 2. 25/40 180

Pal od góry.

Opublikowano

Szwagier do identycznego kociołka zamontował PROTON PID i bardzo sobie chwali.Pozdr.

Mi się ten sterownik nie sprawdził, według mnie jest tylko do miału. Teraz jadę na spr 11 i jest oki przy paleniu od góry.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Serdeczne dzięki za pomoc i fachowe doradztwo.

Sorki że odpisuje dopiero po takim czasie ale nie miałem czasu.

Wychowywanie małego dziecka pochłania duuuuuuużo czasu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.