Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem nowy na tym forum więc sory za wszystkie błędy. Mam mały dylemat nie wiem jakiej firmy (jaka najlepsza) piec (kocioł) wybrać: Ogniwo, Zębiec, Sas, Defro, Pro-eko, wiem ze dom mam 110m2 nieocieplony, jednopoziomowy, komin 20 na 14cm, a piec potrzeba 1,2m2 (~12kW). I jeszcze czy opłaca sie kupować piec z nadmuchem i sterowaniem. Z góry dzięki za porady.

Opublikowano

palił będę wegiel(cos takieg kostka), drzewo, (miał ale jako mały 10% dodatek czasem), wymiennika nie bedzie ktos zawsze w domu jest to moze dorzucic ale zastanawiałem sie nad dokupieniem lub kupieniem juz pieca z dmuchawa zeby nietrzeba było kontrolowac cały czas czy sie pali czy nie

Opublikowano

Witam

Zdecydowanie odradzam dmuchawy sterowania itd itp. Jeśli jest to nowa instalacja ( z małą ilością wody) to polecam miarkownik ciągu do kotła i zawór 4d. Jeśli instalacja ma dużą ilość wody to spalanie na swobodnym ciągu, pompa zaś może spokojnie pracować na powrocie. Pozdrawiam.

PS: Napisz coś więcej o oczekiwaniach tym co jest a co ma być... Będzie łatwiej dyskutować i zdecydowanie lepiej doradzić.

Tomasza

Opublikowano

Witam

Instalacja ma dużą ilość wody (3x żeliwne kaloryfery po 20 żeberek, [1 aluminiowy 8 żeberek ale w nim mało wody], i 1 stalowy taka płyta ok. 1,5cm grubości 100cm x 120cm, średnica rur większa część calowych ale są też na 2 cale. Dom ma jakieś 50 lat i jest zbudowany z chasiowych pustaków, wiec ciepło w otoczenie oddaje super :) . Stary piec żeliwny (ogniwo ma 20 lat ale ledwo już ciągnie :) ) w miarę szybko nagrzewał wodę w kaloryferach bez pąpki do wody nadmuchu i sterowania (co innego kaloryfery dom). Dmuchawa to trochę wygody bo można zasypać cały piec węglem i nie trzeba tak często dorzucać ale jeżeli można na swobodnym ciągu też wsypać więcej niż łopatę węgla a temperatura nie będzie szła na maximum to nawet lepiej bo zostanie jakieś 200zł w kieszeni. Najbardziej interesuje mnie jakiej firmy piec wybrać (Ogniwo cena ok.2200zł, Zębiec 2300zł, Sas 2600zł, Defro 2000 zł, Pro-eko 2500zł) cenowo najtańszy defro ale czy najlepszy (ceny bez dmuchawy i sterownika). Z góry dzięki za porady.

Opublikowano
Najbardziej interesuje mnie jakiej firmy piec wybrać (Ogniwo cena ok.2200zł, Zębiec 2300zł, Sas 2600zł, Defro 2000 zł, Pro-eko 2500zł) cenowo najtańszy defro ale czy najlepszy (ceny bez dmuchawy i sterownika).

Postaw sobie najpierw pytanie, czy chcesz mieć piec z dolnym, czy górnym spalaniem. Piec z dolnym spalaniem dłużej pali i łatwiej w nim utrzymać temperaturę. Ale jednocześnie dobry piec z dolnym spalaniem jest droższy. Ceny, które podajesz, sugerują, że chcesz wybrać "górniaka". Wszyscy producenci, których wymieniłeś, przewijają się przez forum, przy czym najlepsze opinie mają chyba Sas i Defro, a potem Zębiec. A może to złudzenie? Jak ktoś zaprotestuje, to znaczy, że się mylę...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Który producent daję najgrubszą stal? Przeważnie teraz widzę 6mm. W swoim 10 letnim mam 5mm. Czy któryś daje grubszą niż 6mm?

• 6 miesięcy temu...
  • 2 miesiące temu...