Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkie fachury :)

Chciałbym zapytać o Wasze zdanie - czy to będzie działać...?

Stara instalacja (piec i grzejniki) działała w trybie grawitacyjnym, rury na zasilaniu i powrocie >2". Obecne modernizacje polegają na wymuszeniu obiegu i wpięciu podłogówki - wszystkie dopinki na rurach 1".

Mam pewne wątpliwości co do zaworu różnicowego, ale osądźcie sami.

Co myślicie - będzie toto grzało ?

188m.jpg

Opublikowano

na stronie Buderus-a napisano:

"zawór można montować na rurze powrotnej kotła, pod warunkiem, że jest tam także zamontowana pompa..." - to właśnie tak jest pospinane.

Opublikowano

na stronie Buderus-a napisano:

"zawór można montować na rurze powrotnej kotła, pod warunkiem, że jest tam także zamontowana pompa..." - to właśnie tak jest pospinane.

Może bez zdań z kontekstu wyjętych - nadal nie wiemy jaki to zawór, podaj linka do strony.

Opublikowano

Witam wszystkie fachury :)

Chciałbym zapytać o Wasze zdanie - czy to będzie działać...?

Stara instalacja (piec i grzejniki) działała w trybie grawitacyjnym, rury na zasilaniu i powrocie >2". Obecne modernizacje polegają na wymuszeniu obiegu i wpięciu podłogówki - wszystkie dopinki na rurach 1".

Mam pewne wątpliwości co do zaworu różnicowego, ale osądźcie sami.

Co myślicie - będzie toto grzało ?

188m.jpg

odnośnie by pas na powrocie to to działąć nie będzie a zawór termostatyczny do podłogówki musi być o zakresie do 43st a nie do 60st

Opublikowano (edytowane)

Oto link

http://buderus-inser...asady-dzialania

Zawór zamontowany, to zawór kulowy, ze strzałką skierowaną w dół :)

Tak tam napisali "niektóre zawory można montować na powrocie" i jest rysunek zawór w poziomie a nie w pionie jak u ciebie.

Jak jesteś pewien że masz ten "niektóry " zawór top montuj w poziomie lub zmień na klapkowy a montaż zaworu strzałką w dół jest bzdurą, to tak jakby go nie było.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Jesli producent przewiduje montaż zaworu różnicowego strzałka w dół to można montować. Zrobilem tak kilka kotłowni i problemów nie było :) warunek zawór musi byc do tego przystosowany :)

Opublikowano

Spotkałem się rózwnież z opiniami, że taki układ działa. Strzałka określa kierunek przepływu czynnika, więc strzalka w dół jest ok (bo to powrót). Kula w różnicówce w takiej konfiguracji "pchana" jest ciśnieniem wytwarzanym przez pompę i dociągana przez podciśnienie na wejściu do pompy.

Niestety nie mam fizycznych możliwości zastosowania zaworu na zasilaniu... Poza tym na wyjściu z pieca warunki pracy zaworu i pompy są mniej korzystne z uwagi na temperaturę, która szybciej niszczy oba elementy.

Opublikowano

to czy ta magiczna kulka w zaworze zadziała zależy od oporów instalacji ,jeśli masz instalację starą czyli opory żadne to na 99% nie zadziała

Opublikowano

Spotkałem się rózwnież z opiniami, że taki układ działa. Strzałka określa kierunek przepływu czynnika, więc strzalka w dół jest ok (bo to powrót). Kula w różnicówce w takiej konfiguracji "pchana" jest ciśnieniem wytwarzanym przez pompę i dociągana przez podciśnienie na wejściu do pompy.

Niestety nie mam fizycznych możliwości zastosowania zaworu na zasilaniu... Poza tym na wyjściu z pieca warunki pracy zaworu i pompy są mniej korzystne z uwagi na temperaturę, która szybciej niszczy oba elementy.

A na co Ci kolego ten zawó jest potrzebny, zastanawiałeś się nad sterowaniem ogrzewania?

Opublikowano

Jak już tak bardzo chcesz zostawić w tym miejscu zawór zwrotny kulowy to wymień go na zawór zwrotny i wyciągnij sprężynę. Zadziała w 100 %

Opublikowano

Z tym zaworem różnicowym, to przy małych oporach tłoczenia (czytaj stare, grube rury) rzeczywiście może być problem :unsure:

Zawór zwrotny bez sprężyny na zasilaniu z pewnością by sobie poradził, natomiast na powrocie musiałby być zainstalowany gumką uszczelniającą do góry (czyli grawitacyjnie, bez ruchu cieczy spadałby w dół) - czyli zasada działania podobna z tym, że zamiast kuli jest płytka z uszczelką. Czy ktoś temat już przerabiał z zaworem zwrotnym bez sprężyny na powrocie ? Chciałbym się upewnić, zanim to wszystko poskładam :rolleyes:

Opublikowano

może niezadziałać wszystko zależy od oporów ale już wcześniej zadziała zawór zwrotny bez sprężyny niż kulka

Opublikowano

Jeśli toto może nie działać, to nie wiem, czy jest sens to skręcać i niszczyć zawór zwrotny...

Czy mam zatem jakąś inną, pewną alternatywę /chodzi o zabezpieczenie przed zanikiem zasilania na pompie/ ?

Bardzo dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi :)

Opublikowano

możesz zamontować tylko pompę jak braknie prądu to woda będzie tez przepływać

Opublikowano

Pompa ma niewielkie przekroje wewnętrzne, ale zrobię właśnie tak, jak będzie nie tak, to domontuję zawór (do wcześniej przygotowanych wyprowadzeń.

Jeszcze raz dziękuję za wszystkie sugestie :rolleyes:

• 7 lat później...
Opublikowano
W dniu 10.09.2013 o 12:55, automatyk napisał:

to czy ta magiczna kulka w zaworze zadziała zależy od oporów instalacji ,jeśli masz instalację starą czyli opory żadne to na 99% nie zadziała

Witaj, podepnę się pod temat, mam starą grawitacyjną instalację, dom piętrowy żadnych podłogówek pompa zamontowana na powrocie i pytanie, jaki zawór zwrotny zamontować kulowy czy klapowy, tylko tego nie mogę rozszyfrować, proszę o odpowiedź i Pozdrawiam.

Opublikowano

no powinien byc na kolkę ale taki zawór musi byc w pionie bo w poziomie to nie zaddziałą ,a po drygie jak masz tylko jeden obieg to po co na powrocie i zawór ?

Opublikowano

Witaj, ja mam pompę na powrocie i jest zawór kulowy z rączką jak puszczam wodę na pompę to zamykam zawór a jak palę bez pompy to zawór otwieram i chciałem wstawić inny zawór żeby sam otwierał i zamykał obieg wody, co ty o tym myślisz?Pozdrawiam.

26 minut temu, automatyk napisał:

no powinien byc na kolkę ale taki zawór musi byc w pionie bo w poziomie to nie zaddziałą ,a po drygie jak masz tylko jeden obieg to po co na powrocie i zawór ?

Sorki, teraz zauważyłem że to nie do mnie było.Pozdrawiam