fresh11 Opublikowano 9 Września 2013 #1 Opublikowano 9 Września 2013 Witam wszystkie fachury :) Chciałbym zapytać o Wasze zdanie - czy to będzie działać...? Stara instalacja (piec i grzejniki) działała w trybie grawitacyjnym, rury na zasilaniu i powrocie >2". Obecne modernizacje polegają na wymuszeniu obiegu i wpięciu podłogówki - wszystkie dopinki na rurach 1". Mam pewne wątpliwości co do zaworu różnicowego, ale osądźcie sami. Co myślicie - będzie toto grzało ? Cytuj
sambor Opublikowano 9 Września 2013 #2 Opublikowano 9 Września 2013 Zawór różnicowy kulowy w tej pozycji nie będzie działał - tam woda podnosi kulkę a na powrocie to nie ma sensu Do tego celu są zawory różnicowe klapkowe. Podłogówka OK. Cytuj
fresh11 Opublikowano 10 Września 2013 Autor #3 Opublikowano 10 Września 2013 na stronie Buderus-a napisano: "zawór można montować na rurze powrotnej kotła, pod warunkiem, że jest tam także zamontowana pompa..." - to właśnie tak jest pospinane. Cytuj
sambor Opublikowano 10 Września 2013 #4 Opublikowano 10 Września 2013 W dniu 10.09.2013 o 00:00, fresh11 napisał(a): na stronie Buderus-a napisano: "zawór można montować na rurze powrotnej kotła, pod warunkiem, że jest tam także zamontowana pompa..." - to właśnie tak jest pospinane. Może bez zdań z kontekstu wyjętych - nadal nie wiemy jaki to zawór, podaj linka do strony. Cytuj
fresh11 Opublikowano 10 Września 2013 Autor #5 Opublikowano 10 Września 2013 (edytowane) Oto link http://buderus-inser...asady-dzialania Zawór zamontowany, to zawór kulowy, ze strzałką skierowaną w dół :) Edytowane 10 Września 2013 przez fresh11 Cytuj
automatyk Opublikowano 10 Września 2013 #6 Opublikowano 10 Września 2013 W dniu 9.09.2013 o 21:50, fresh11 napisał(a): Witam wszystkie fachury :) Chciałbym zapytać o Wasze zdanie - czy to będzie działać...? Stara instalacja (piec i grzejniki) działała w trybie grawitacyjnym, rury na zasilaniu i powrocie >2". Obecne modernizacje polegają na wymuszeniu obiegu i wpięciu podłogówki - wszystkie dopinki na rurach 1". Mam pewne wątpliwości co do zaworu różnicowego, ale osądźcie sami. Co myślicie - będzie toto grzało ? odnośnie by pas na powrocie to to działąć nie będzie a zawór termostatyczny do podłogówki musi być o zakresie do 43st a nie do 60st Cytuj
sambor Opublikowano 10 Września 2013 #7 Opublikowano 10 Września 2013 (edytowane) W dniu 10.09.2013 o 07:50, fresh11 napisał(a): Oto link http://buderus-inser...asady-dzialania Zawór zamontowany, to zawór kulowy, ze strzałką skierowaną w dół :) Tak tam napisali "niektóre zawory można montować na powrocie" i jest rysunek zawór w poziomie a nie w pionie jak u ciebie. Jak jesteś pewien że masz ten "niektóry " zawór top montuj w poziomie lub zmień na klapkowy a montaż zaworu strzałką w dół jest bzdurą, to tak jakby go nie było. Edytowane 10 Września 2013 przez sambor Cytuj
Charon Opublikowano 10 Września 2013 #8 Opublikowano 10 Września 2013 Jesli producent przewiduje montaż zaworu różnicowego strzałka w dół to można montować. Zrobilem tak kilka kotłowni i problemów nie było :) warunek zawór musi byc do tego przystosowany :) Cytuj
fresh11 Opublikowano 10 Września 2013 Autor #9 Opublikowano 10 Września 2013 Spotkałem się rózwnież z opiniami, że taki układ działa. Strzałka określa kierunek przepływu czynnika, więc strzalka w dół jest ok (bo to powrót). Kula w różnicówce w takiej konfiguracji "pchana" jest ciśnieniem wytwarzanym przez pompę i dociągana przez podciśnienie na wejściu do pompy. Niestety nie mam fizycznych możliwości zastosowania zaworu na zasilaniu... Poza tym na wyjściu z pieca warunki pracy zaworu i pompy są mniej korzystne z uwagi na temperaturę, która szybciej niszczy oba elementy. Cytuj
automatyk Opublikowano 10 Września 2013 #10 Opublikowano 10 Września 2013 to czy ta magiczna kulka w zaworze zadziała zależy od oporów instalacji ,jeśli masz instalację starą czyli opory żadne to na 99% nie zadziała Cytuj
vernal Opublikowano 10 Września 2013 #11 Opublikowano 10 Września 2013 W dniu 10.09.2013 o 10:27, fresh11 napisał(a): Spotkałem się rózwnież z opiniami, że taki układ działa. Strzałka określa kierunek przepływu czynnika, więc strzalka w dół jest ok (bo to powrót). Kula w różnicówce w takiej konfiguracji "pchana" jest ciśnieniem wytwarzanym przez pompę i dociągana przez podciśnienie na wejściu do pompy. Niestety nie mam fizycznych możliwości zastosowania zaworu na zasilaniu... Poza tym na wyjściu z pieca warunki pracy zaworu i pompy są mniej korzystne z uwagi na temperaturę, która szybciej niszczy oba elementy. A na co Ci kolego ten zawó jest potrzebny, zastanawiałeś się nad sterowaniem ogrzewania? Cytuj
Gość Digitrax Opublikowano 10 Września 2013 #12 Opublikowano 10 Września 2013 Jak już tak bardzo chcesz zostawić w tym miejscu zawór zwrotny kulowy to wymień go na zawór zwrotny i wyciągnij sprężynę. Zadziała w 100 % Cytuj
fresh11 Opublikowano 10 Września 2013 Autor #13 Opublikowano 10 Września 2013 Z tym zaworem różnicowym, to przy małych oporach tłoczenia (czytaj stare, grube rury) rzeczywiście może być problem :unsure: Zawór zwrotny bez sprężyny na zasilaniu z pewnością by sobie poradził, natomiast na powrocie musiałby być zainstalowany gumką uszczelniającą do góry (czyli grawitacyjnie, bez ruchu cieczy spadałby w dół) - czyli zasada działania podobna z tym, że zamiast kuli jest płytka z uszczelką. Czy ktoś temat już przerabiał z zaworem zwrotnym bez sprężyny na powrocie ? Chciałbym się upewnić, zanim to wszystko poskładam :rolleyes: Cytuj
automatyk Opublikowano 10 Września 2013 #14 Opublikowano 10 Września 2013 może niezadziałać wszystko zależy od oporów ale już wcześniej zadziała zawór zwrotny bez sprężyny niż kulka Cytuj
fresh11 Opublikowano 11 Września 2013 Autor #15 Opublikowano 11 Września 2013 Jeśli toto może nie działać, to nie wiem, czy jest sens to skręcać i niszczyć zawór zwrotny... Czy mam zatem jakąś inną, pewną alternatywę /chodzi o zabezpieczenie przed zanikiem zasilania na pompie/ ? Bardzo dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi :) Cytuj
automatyk Opublikowano 11 Września 2013 #16 Opublikowano 11 Września 2013 możesz zamontować tylko pompę jak braknie prądu to woda będzie tez przepływać Cytuj
fresh11 Opublikowano 11 Września 2013 Autor #17 Opublikowano 11 Września 2013 Pompa ma niewielkie przekroje wewnętrzne, ale zrobię właśnie tak, jak będzie nie tak, to domontuję zawór (do wcześniej przygotowanych wyprowadzeń. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie sugestie :rolleyes: Cytuj
Mieszko001 Opublikowano 16 Lutego 2021 #18 Opublikowano 16 Lutego 2021 W dniu 10.09.2013 o 10:55, automatyk napisał(a): to czy ta magiczna kulka w zaworze zadziała zależy od oporów instalacji ,jeśli masz instalację starą czyli opory żadne to na 99% nie zadziała Rozwiń Witaj, podepnę się pod temat, mam starą grawitacyjną instalację, dom piętrowy żadnych podłogówek pompa zamontowana na powrocie i pytanie, jaki zawór zwrotny zamontować kulowy czy klapowy, tylko tego nie mogę rozszyfrować, proszę o odpowiedź i Pozdrawiam. Cytuj
automatyk Opublikowano 18 Lutego 2021 #19 Opublikowano 18 Lutego 2021 no powinien byc na kolkę ale taki zawór musi byc w pionie bo w poziomie to nie zaddziałą ,a po drygie jak masz tylko jeden obieg to po co na powrocie i zawór ? Cytuj
Mieszko001 Opublikowano 18 Lutego 2021 #20 Opublikowano 18 Lutego 2021 Witaj, ja mam pompę na powrocie i jest zawór kulowy z rączką jak puszczam wodę na pompę to zamykam zawór a jak palę bez pompy to zawór otwieram i chciałem wstawić inny zawór żeby sam otwierał i zamykał obieg wody, co ty o tym myślisz?Pozdrawiam. W dniu 18.02.2021 o 08:26, automatyk napisał(a): no powinien byc na kolkę ale taki zawór musi byc w pionie bo w poziomie to nie zaddziałą ,a po drygie jak masz tylko jeden obieg to po co na powrocie i zawór ? Rozwiń Sorki, teraz zauważyłem że to nie do mnie było.Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi