Axel80 Opublikowano 19 Lipca 2013 #1 Opublikowano 19 Lipca 2013 Witam, zakładam temat aby dowiedzieć się czy byłoby wśród użytkowników forum zapotrzebowanie na awaryjny wyłącznik w przypadku braku prądu do kotłów z automatycznym podajnikiem ze sterownikami starego typu. W czym rzecz: W piecu który ja np. posiadam po załączeniu trybu auto piec podaje zaprogramowaną ilość paliwa co pewien czas, akurat u mnie ekogroszek... W przypadku braku zasilania... i wygaśniecia pieca... podajnik dalej podaje zaplanową dawkę, dlatego przyszedł mi do głowy pomysł zaprojektowania prostego sterownika który po wygaśnieciu pieca z różnych przyczyn zatrzymywałby podajnik nie doprowadzając do zasypania zgaszonego pieca. Co o tym sądzicie ????
sambor Opublikowano 19 Lipca 2013 #2 Opublikowano 19 Lipca 2013 W tym przypadku sterownik nie jest potrzebny, wystarczy stycznik z zestykiem pomocniczym + 2 przyciski zał i wył, taki układ wymusza załączenie ponowne załączenie ręczne .np podajnika lub całego kotła Lepiej pomyśl o zasilaniu bezprzerwowym - UPS lub przetwornica. Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.