Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Zwiększyć Przepływ Wody W Instalacji...

dorecho

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego Sambor ja Twoich obliczeń nie podważam.

Podważam stwierdzenie:

Opór przepływu zależy od prędkości ( ilości l/s) przepływu

Rury, kształtki, grzejniki, ciepłomierze itp leżą w magazynie nic przez nie nie płynie a opór mają.

Gdybyś napisał:

Spadek ciśnienia na (rurze, ciepłomierzu, grzejniku, itp) jest wprost proporcjonalny do przepływu przez (rurę, ciepłomierz, grzejnik, itp) a współczynnikiem proporcjonalności jest opór (rury, ciepłomierza, grzejnika, itp) to by było w porządku.

Opublikowano

Znowu chrzanisz - był podany układ rury i kształtek a nie ciepłomierza , grzejników itp , na końcu okazuje się że autor pyta o co innego a wszyscy jak jeden mąż odnoszą to do pierwszego postu.

Gdybyś się na chwilę zastanowił co robi rura niebieska do ZW w układzie CO?

A co mnie obchodzi ciepłomierz z półki / - było pytanie jest odpowiedź.

Twoje ostatnie zdanie "Gdybyś napisał:Spadek ciśnienia na (rurze, ciepłomierzu, grzejniku, itp) jest wprost proporcjonalny do przepływu przez (rurę, ciepłomierz, grzejnik, itp) a współczynnikiem proporcjonalności jest opór (rury, ciepłomierza, grzejnika, itp) to by było w porządku. " jest normalnym czepianiem się innych- jakbym widział i słyszał swojego nauczyciela od polaka.

Teraz porównanie - jeżeli nie ma przepływu przez rurę poziomą to opory są równe zero - i ciśnienie na obu końcach , zgodnie z prawe Pascala, jest takie samo - wie o tym każda babcia która podlewa ogród ;) - tak samo jak w elektryce - prąd nie płynie przez kabel to na obu końcach takie samo napięcie.

Wszyscy wiedzą o co biega tylko kolega nie.( biedaczek)

Opublikowano

Witam.

Koledzy ! A jaki będzie opór tej instal./DZ/ jak popędze te wodę z prędkośćią 3500l/h- założe większą pompę /np. 1-12/?

czy 7,8 kPa to jest około 0,8 msłw?

Opublikowano

Nie wiem czy mogę odpowiedzieć bo koledzy na mnie naskoczą - poprzedni naskok to 3 strony jałowej dyskusji o niczym + 2 minusy - bez sensu.

Z wykresu zamieszczony, w poście # 47 wynika że straty przy przepływie 1l/s w rurze niebieskiej 40 wynoszą 4,4 msłw/100m rury - czyli wzrosły prawie 3x podobnie pozostałe straty wzrosną proporcjonalnie - policz sobie sam.

Pozdr.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. Ponawiam temat  post  1

Koledzy! Jest instalacja grzejnikowa....

Ta instalacja jest dość duża; skomplikowana; za małe przekroje rur itd.itp.

Aktualnie pracuje na 3 pompach obiegowych  połączonych szeregowo, ale w różnych miejscach. wilo 65 ; wilo 1-8  i alfa 40;  widziałem przepływ 1150l/h. nadal upierałbym się  o zwiększenie przepływu.

Czy możnaby ten układ podzielić na 2 czesci i zastosować jako łączenie jakieś małe sprzęgło. rozumiem ze schematu działania sprzęgła jego istotę , ale co z przepływami ? jesli teraz jest w szeregu tyle pomp, czy będzie lepiej dla grzejników aby zwiększyć ten przepływ i czy tego przy montażu sprzęgła  mógłbym się spodziewać?

Pozdro

Opublikowano

Daj sprzęgło lub mały bufor i będzie ok.

Ciekawe dlaczego te pompy są w szereg załączone, powinny być równolegle, czyżby brakło pomysłów ?

Weź to jakoś po ludzku rozrysuj 

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam.

Koleżanki i Koledzy.

Znowu mam problem z przepływem...

Jest pompa ciepła pow--woda. Obiegowa wilo 7,5 czegoś tam.

wodomierz pokazywał przepływ ok.1 m3 na ustawionej "1"

Zmieniłem sposób odbioru ciepła przez wym. płytowy i dalej na wężownice chyba 10mb średnicy tylko 15 mm /taka rura karbowana solarna/.

Przepływ na "3" jest tylko 0,7 m3. Czy tak duży opór tej 10m rurki jest normalny? czy to jest z gatunku "nie do wiary?

Co można poradzić w tym zakresie?

Pozdro

Opublikowano

Rura stalowa karbowana solarna o średnicy nominalnej DN16 na przy przepływie 0,7m3/h opory przepływu ok 20mbar / mb

Czyli dla 10m ma opory 0,2 bar = 2mH2O.

A w twojej instalacji jest i wymiennik płytowy i z niego zasilana wężownica?

Opublikowano

Witaj Sambor.

zasilanie idzie na wymiennik płytowy /na c.o. domu-grawitacyjne/, z wymiennika na wężownicę bufora 500l i powrót do pompy ciepła.Chcemy zasilać dodatkowo bufor, bo teraz pompa ciepła ma dużą wydajność/12 kW/

Opublikowano

Witam.

Dokładnie. zrobiłem te zmianę, ,aby pompa ciepła nie włączała się zbyt często,/ zasilanie na c.o.  było tylko przez wymiennik.

Na ale teraz przy tak małym przepływie nic nie jest lepiej...

Pozdro 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.

Czy ktoś może miał doświadczenie:

jest przepływ wody np.  700l/h.

Zmieniamy wodę na glikol propylenowy  /do -35 stopni/.

Jak zmieni się /zmniejszy/ przepływ cieczy w tej instalacji ?

Pozdro

Opublikowano

Dzięki Sambor.

Rozumiem,że mogę spodziewać się mniejszego przepływu rzędu 30- 50 %. czyli zamiast 700, może być

500l/h  w chwili rozruchu, jak już glikol się nagrzeje , to strata na przepływię będzie zdecydowanie mniejsza.Chodzi mi o pompę ciepła monoblok zabezpieczoną glikolem przed skutkami mrozów..

A tak w kwestii pompy ciepła:  czy ochłodzony czynnik do  - 20 stopni nie bedzie blokował włączenia pompy ciepła? bo skąd pompa ma wiedzieć,że chodzi na glikolu, a nie na wodzie? Czyli muszę jeszcze dokładnie poanalizować sterowanie pompą ciepła.

Pozdro.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.

Proszę ponownie o pomoc.

Nadal walczę z przepływem przez wężownicę solarną fi15  /post 82/.

Jak wyjaśnia Sambor  /post 83/ opór tej wężownicy  /10 mb to około 2 m słupa wody.

Dodając  drugie tyle na wym.płytowy w szeregu  mam opór  4 m słupa.

rurki połączeniowe są fi 28 razem ok. 4 mb. niech razem znowu  dadzą opór 2 m słupa czyli wszystkiego 6m słupa wody.

Patrzę teraz na charakterystykę pompy omnigena 25-80 i przy tym oporze powinno być na "3" przepływu 2,4  m3./ wymieniłem tę wilo 7,5/

To dlaczego rzeczywisty przepływ na ciepłomierzu /legalizowanym/ 1,5-3 m3 pokazuje 0,6-0,7 m3. O co tu chodzi?

Jak to poprawić, bo powinienem mieć przepływ co najmniej 1 m3. albo i więcej...

Przepłukałem tę weżownicę bieżącą wodą pod ciśnieniem z instalacji/ pewnie ze 3 atm. = woda zasuwa jak należy;

pompa obiegowa też czuje się, że  woda krąży mocno.

boję się, że jak dam jeszcze mocniejszą pompę obiegową  /100/ to będzie hałasować i i bufor może zacząć podskakiwać.???...

Opublikowano

Odpuść sobię te weżownicę. Grzej bufor bezpośrednio poprzez wymiennik płytowy.

Opory karbowanej rury są znacznie większe niż gładkiej, ale nawet jak wciśnięciu z niej 1m3/h to i tak kropla w morzu. Bedzie za mała powierzchnia wymiany ciepła, wysoka temperatura skraplania i marna wydajność.

Opublikowano

Sprawdź jakie ma opory przepływu wymiennik - katalog, strona producenta itp.

Opory hydrauliczne rosną prawie w kwadracie przepływu - 2x większy przepływ , opory większe 4x 

Ta zależność dotyczy wszystkich elementów instalacji.

Połącz w szereg instalacji zamiast pompy kran - będzie zasuwało jak trzeba.

Zobaczysz jaki jest przepływ dla tych 3 atm.

Podejrzewam, że nie przekroczy 2m3

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.