MarioCCH Opublikowano 5 Lutego 2013 #1 Opublikowano 5 Lutego 2013 (edytowane) Witam Chciałbym zapytać czy przełączanie "biegów" pompy wody w układzie co ma na coś wpływ bardzo istotny ( na przykład spalanie) ? - Rozumiem, że szybciej jest podawana woda - Więcej prądu czerpie taka zmiana Mam całe CO na jednej pompie i na 2 biegu (z 3) przy temp zadanej 65oC - kilka kaloryferów mam letnich przy ustawieniu 5 na termostatach. Po zmianie na 3 bieg pompy te kaloryfery są cieplejsze - jednak nadal szału niema. Wszystkie kaloryfery i rozdzielnice są odpowietrzone - woda w obiegu oczywiście jest. Dodam jeszcze że całość CO jest tylko na jednej pompie. Edytowane 5 Lutego 2013 przez MarioCCH Cytuj
sambor Opublikowano 5 Lutego 2013 #2 Opublikowano 5 Lutego 2013 Jaka jest temp wody w instalacji CO? Cytuj
MarioCCH Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor #3 Opublikowano 5 Lutego 2013 Powrotu około 40oC - w instalacji jeszcze nie mierzyłem. Co ciekawe na piętrze większość kaloryferów jest gorąca - i są wśród nich też dwa "takie sobie".. Na dole są dwie podłogówki ( jedna duża w kuchni i jadalni i mała w łazience), grzejnik ręczników w łazience i dwa kaloryfery ( mały w jadalni i większy w dużym pokoju). Cytuj
emus Opublikowano 5 Lutego 2013 #4 Opublikowano 5 Lutego 2013 na piętrze większość kaloryferów jest gorąca - i są wśród nich też dwa "takie sobie".. Przeczytaj temat: http://forum.info-og...w-pod-kontrola/ Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 5 Lutego 2013 #5 Opublikowano 5 Lutego 2013 A jaka masz temperaturę w mieszkaniu? jakie nastawy wstępne przy grzejnikach, jaka planowana była delta t zasilanie - powrót? 10,15 czy 20 st. C? czy ktoś to przeliczał hydraulicznie? Cytuj
MarioCCH Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor #6 Opublikowano 5 Lutego 2013 CO wykonywała firma zewnętrzna - nie mam pojęcia czy coś przeliczała. W pomieszczeniach gdzie "grzeje ok" jest 21oC - w tych gdzie słabo pomimo odkręcenia grzejników na full jest tylko z 15oC. Cytuj
STAN800 Opublikowano 5 Lutego 2013 #7 Opublikowano 5 Lutego 2013 Daj pompe na 3 bieg i przeprowadz regulacje hydrauliczna ukladu co Cytuj
MarioCCH Opublikowano 6 Lutego 2013 Autor #8 Opublikowano 6 Lutego 2013 Jaka jest temp wody w instalacji CO? Na rozdzielaczach ją sprawdzić ? Czy chodzi o tą zadaną w piecu ? Cytuj
sambor Opublikowano 6 Lutego 2013 #9 Opublikowano 6 Lutego 2013 Najlepiej na rozdzielaczach ale może być też na kotle, czy pomiędzy kotłem a rozdzielaczem masz jakiś regulator temp wody np zawór 3 lub 4 drogowy? Pozdr Cytuj
MarioCCH Opublikowano 6 Lutego 2013 Autor #10 Opublikowano 6 Lutego 2013 Najlepiej na rozdzielaczach ale może być też na kotle, czy pomiędzy kotłem a rozdzielaczem masz jakiś regulator temp wody np zawór 3 lub 4 drogowy? Pozdr Mam zawór 3 drożny - tak mi się wydaje, ponieważ ma 3 wyjścia :] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi