Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie odnośnie kotła gazyfikującego drewno. Chodzi o to że na kotle największa temperatura jaka się wytwarza to temp od 50 do 55 stopni, a po otworzeniu drzwiczek kotła część dymu wydostaje się do pomieszczenia. Wydaje mi się że jest to wina złej wentylacji. Co sądzicie na ten temat ?. Kocioł jest mocy 60 kW.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Paliłem w takim kotle 9 lat.Ogólnie byłem zadowolony.Bardzo ważna jest wilgotnośc drewna(max 20%)Ja paliłem głównie grabem sezonowanym 2 lata.Drewno kupowałem z wyprzedzeniem na dwa sezony.Bywało ,że miałem nawet 50 m3.Na dom 220m2 spalałem 15m3.Nigdy nie było problemu z temp. na kotle.Jak masz pytania to prosze.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Jaki kocioł , chodzi mi o producenta ? Czy w instalacji był zamontowany zbiornik akumulacyjny ?

Chciałbym się dowiedziec czegoś więcej na ten temat , bo jestem zainteresowany takim sposobem ogrzewania,. Tam gdzie mieszkam niestety piece te -to wyjatkowa żadkość.

Opublikowano
Witam

Jaki kocioł , chodzi mi o producenta ? Czy w instalacji był zamontowany zbiornik akumulacyjny ?

Chciałbym się dowiedziec czegoś więcej na ten temat , bo jestem zainteresowany takim sposobem ogrzewania,. Tam gdzie mieszkam niestety piece te -to wyjatkowa żadkość.

witam jestem bardzo zainteresowany taka instalacja z kotlem do zgazowania drewna jesli ktos ma taka instalacje i moze zalaczyc jakies fotki lub schemat bede bardzo wdziaczny . zalezy mi zwlaszcza na wykozystaniu zbiornikow akumulacyjnych i loddomatu lub czegos podobnego.dziekuje i pozdrawiam

Opublikowano

nie napisałes jaki to kocioł podejzewam ogolnie ze problemjest w zbyt niskim kominie ,zakluceniem ciagu abo wentylator jest przytkany

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Przede wszystkim nalezy kocioł wyczyścić, szczególnie płomieniówki z tyłu i kanały dostarczające powietrze pierwotne i wtórne.

Pomijam oczywisty fakt - wilgotnośc drewna.

Należy pilnować również czystości klapki kominowej -jeśli będzie nieszczelnie zamknięta to gazyfikacja może być niepełna.

To tyle ogólnych rad , napisz jaki konkretnie masz kocioł , jaki sterownik to postaram się coś doradzić.

• 4 lata później...
Gość Hydra1976
Opublikowano

Jaki masz model kotła? Z wentylatorem wyciągowym? Najlepsze są te własnie modele z takim wentylatorem. Unikasz wskazanych problemów przez ciebie.