Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Uderzenie Hydrauliczne,problem Z Sąsiadem .

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam nadzieję ,że pomożecie :)

Sprawa wygląda następująco: Mieszkam w bloku dwupiętrowym z roku 1971 mieszkanie na drugim piętrze. Dwa piony z zimną wodą osobno na kuchnie i łazienkę. Po remoncie zainstalowano piec dwufunkcyjny przerobiono instalacje i pion z kuchni zaślepiono.

Na parterze sąsiad posiada zwykłą spłuczkę chyba nazywa się to spłuczką ciśnieniową . Jak wspomniany sąsiad się już wypróżni to naciskając na spłuczkę i gwałtownie puszczając powoduje u mnie charakterystyczny hałas czasem talerze oparte o zlewozmywak się przewrócą :) do czego już dawno się przyzwyczaiłem. Ale to zjawisko "uderzenie hydrauliczne" powoduje ,że po raz kolejny wymieniam zawór w rezerwuarze spłuczki. A po pewnej przygodzie znajomego z zalanym mieszkaniem obawiam się czy to systematyczne uderzanie nie uszkodzi wężyka elastycznego lub innych elementów mojej instalacji .

Moja prośba do was : Czy ktoś orientuję się czy przepisy prawa budowlanego zobowiązują tego sąsiada do niewprowadzania w instalacje takich skoków ciśnienia ? Jak tą sprawę rozwiązać bez większych kosztów .

Proszenie ludzi z mojego otoczenia sąsiedzkiego o cokolwiek nie wchodzi w rachubę :P

Opublikowano

Idą święta, może w prezencie sąsiadowi dolnopłuka kupić?

A uderzenie generowane jest prawdopodobnie w tym zaślepionym pionie, który poduszkę powietrzną trzyma. Jak jest możliwość to spróbuj to powietrze usunąć (UWAGA na sąsiada żeby go nie zalać!). Jeżeli uderzenia ustaną to trzeba będzie pomyśleć o jakimś rozwiązaniu odpowietrzania.

Opublikowano

a jest reduktor za licznikiem, jakie jest ciśnienie w układzie. może wystarczy zredukować ciśnienie i bedzie ok

Opublikowano
  • Autor

Ciekawa propozyjca z tym odpowietrzaniem tylko ,że piony są osobno gdzieś w piwnicy z głownego rurociągu się rozgałęziają miało by to wpływ ? Nie ma reduktora za licznikiem hmm a ciśnienie jest takie ,że nigdy mi wody nie brakło ani nie leci szybciej niż u innych ludzi jak zauważyłem ;)

Opublikowano
  • Autor

Jeśli ktoś zna się na przepisach i normach może jest mi w stanie podpowiedzieć jak paragrafami przemówić do sąsiedztwa :)

Opublikowano

Jedynie prośbą. Zawory tego typu są dopuszczone do stosowania- niestety. A uderzenia hydrauliczne to nic innego jak szybkie otwieranie i , zwłaszcza zamykanie wody. Zawór taki ma bardzo duży przepływ i w momencie zwłaszcza zamknięcia mająca dużą prędkość zostaje gwałtownie zatrzymana, jednak masa i prędkość powoduje charakterystyczne uderzenie, które w skrajnych przypadkach może uszkodzić a nawet wyrwać słabsze elementy instalacji.

Opublikowano
  • Autor

Muszę zmienić taktykę prośby nie mają sensu. Jak mogę unieszkodliwić fale uderzeniową u siebie ? Może naczynie przeponowe ?

Opublikowano

Ja tu widzę tylko zakupienie sąsiadowi dolnopłuku na prezent i niestety zamontowanie, pisał to chyba już kiminero.

Najgorzej to jak spuści wodę podczas obiadu...

Opublikowano

Daj naczynie i będziesz miał spokój.

Opublikowano
  • Autor

W którym miejscu instalacji je założyć ? Dodam ,że jedno naczynie już jest w piecu 2funkcyjnym. Łazienka ciasna , z punktu widzenia estetyki to w kuchni pod zlewem na zimnej wodzie oczywiście , tam bym je widział :)

Opublikowano

No i jaka pojemność naczynia. Montaż na twoim przyłączu. Wydaje się,że 12l powinno wystarczyć.

Opublikowano

Naczynie w piecu nie ma nic wspólnego z zasilaniem budynku w wodę.Daj naczynie na głównym doprowadzeniu wody do mieszkania.Może administrator budynku by mógł to zrobić.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki wszystkim za informacje ! Czyli koniecznie na przyłączu za licznikiem ,12 l, nie może być w kuchni na końcu instalacji ?

Opublikowano

sąsiad posiada zwykłą spłuczkę chyba nazywa się to spłuczką ciśnieniową .

Czy ta spłuczka to jest automat spłukujący taki jak na obrazku?

post-12152-0-46638800-1354217251_thumb.jpg

Jak automat jest sprawny to po puszczeniu rączki, rączka wolno podnosi się do góry i automat wolno zamyka wodę do muszli ustępowej.

Jak automat jest uszkodzony to po puszczeniu rączki, rączka szybko wraca w swoje górne położenie i automat szybko zamyka wodę do muszli ustępowej powodując uderzenie hydrauliczne. Przy uszkodzonym automacie jest mniejsze zużycie wody niż przy automacie sprawnym.

Opublikowano
  • Autor

Pewnie taki bo dawno temu przed remontem łazienki mieliśmy wszyscy w bloku łazienku w stylu wczesny gierek . Dokładnie wiem jak to zjawisko powstaje, pytanie brzmi jak je zwalczyć ? Narazie było :

1 - Prośbą , o zmiane spłuczki

2-kupnem pod choinkę sąsiadowi dolnopłuk

3-Odpowietrzeniem pionu kuchni (nie wiem jaki miało by to związek)

4-reduktor za moim licznikiem

5-naczynie przeponowe

Opublikowano

Mam ten sam problem. Czy już się na coś zdecydowałeś, czy rozwiązałeś problem i jak ?

Nie mam miejsca na naczynie, czy reduktor ciśnienia na przykład taki reduktor będzie rozwiązaniem ?

• 8 lat później...
Opublikowano

Czy na pewno hałas jest u ciebie, czy tylko niesie się do Ciebie. Z mojej dedukcji wynika że problem tworzy sąsiad i żadne przeróbki tu nie pomogą jedynie co zrobią to uszczuplą Twój portfel. Możesz to zgłosić zarządcy budynku bo to jest kłopotliwe zapewne nie tylko dla Ciebie 

Opublikowano
W dniu 26.11.2012 o 18:51, konrad87 napisał:

przerobiono instalacje i pion z kuchni zaślepiono.

Połączyć oba piony.

Opublikowano

To aż 9 lat chłopina musiał czekać na rozwiązanie 😂😂😂

Opublikowano

Łomatko.!!! Platynową Łopatę sam sobie przyznam, zanim ktoś to zrobi. Nie patrzyłem na datę, przykuł moją uwagę wytłuszczony temat na pierwszej stronie :)))

@Stylowydom mnie wkręcił.

image.jpeg.51b2259388ace863e8a9534613a5f4d0.jpeg

Edytowane przez gmaj22

Opublikowano

No złota przypadła koledze wyżej

Musisz próbować dalej 🤣

Opublikowano

Przed zaślepieniem pionu trzeba było zamontować

Tłumik uderzeń hydraulicznych ANTISHOCK 525040 CALEFFI

Tłumik uderzeń hydraulicznych Flexofit Super

Edytowane przez vps1