Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy Warto Kupic Taki Piec?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. mam pytanie odnosnie pieca sas. Mam mozliwosc kupna pieca sas 17Kw w okazyjnej cenie. jednak mam watpliwosci co do jego mocy. dom ma powierzchnie ok 90m2. i kubature ponad 200m3. martwi mnie to czy nie bedzie to za duza moc. sciany z cegły+pustak pianowy niedocieplone. pokoje maja po dwie sciany zewnetrzne i stolarka tez jest stara. czy ten piec bedzie sie nadawał? prosze o pomoc bardziej doswiadczonych kolegow.

Opublikowano

Za duży, zakup bez sensu.

Opublikowano

Musiałby co najmniej drugie 90 m2 dobudować. Na 90 m2 wystarczy 9 kW, a i to będzie z zapasem.

Opublikowano

dlatego pytam kolegow. wczesniej ten piec pracowal na powierzchni 150m2 i nie dawal rady. dlatego moje pytanie. dom docelowy nie jest szczytem technologii. jest z lat 70. ale jesli moc jest za duza to oczywiscie nie wezme go pod uwage.

Opublikowano
  W dniu 19.11.2012 o 13:01, buru83 napisał(a):

Witam. mam pytanie odnosnie pieca sas. Mam mozliwosc kupna pieca sas 17Kw w okazyjnej cenie. jednak mam watpliwosci co do jego mocy. dom ma powierzchnie ok 90m2. i kubature ponad 200m3. martwi mnie to czy nie bedzie to za duza moc. sciany z cegły+pustak pianowy niedocieplone. pokoje maja po dwie sciany zewnetrzne i stolarka tez jest stara. czy ten piec bedzie sie nadawał? prosze o pomoc bardziej doswiadczonych kolegow.

Napisz jakie masz grzejniki i ile żeberek

Opublikowano
  W dniu 20.11.2012 o 16:54, buru83 napisał(a):

nie mam instalacji co. wszystko bedzie robione od podstaw. łaczna moc kaloryferow wyszla mi 8500W. instalacja bedzie pewnie plastikiem zgrzewana.

Taką moc mają podaną przy zasilaniu max temp. a ty chcesz jeszcze większy kocioł? On ma uzupełniać straty ciepła a nie przez cały czas chodzić na pełnej mocy.
Opublikowano

Czyli o co chodzi? Dobrze zapomnijmy o kotle z pierwsze posta. W takim razie jaki piec wybrac? bedzie palone tylko drewnem. czy koledzy doradza mi cos pod wzgledem instalacji?

Opublikowano

jak drewno to w tym przypadku tylko kocioł z buforem inaczej nie dasz rady zapanować nad wszystkim

pozdrawiam RedEd

Opublikowano

Bufor to "magazyn ciepła" a to nic innego jak bojler tylko do innego przeznaczenia.

Opublikowano

najmniejszy kocioł do drewna i tak jest większy od tego co potrzebujesz o jakieś 80% więc albo mały kociołek uniwersalny i rąbiemy drewno na "zapałki" albo większy kocioł i system który odbierze nadmiar ciepła jak już w pomieszczeniach będziesz miał ciepło, poszukaj są tu tematy o buforach

pozdrawiam RedEd

Opublikowano

to juz nic nie rozumiem z tego. sasiad ma 110m2 i piec 14kw bodajze i nie ma zadnych problemow. trzy osoby w domu korzystaja z cieplej wody i ma c.w.u 150l. o co tu chodzi?

Opublikowano

Tu chodzi o to że paląc drewnem wytwarzasz dużo ciepła na raz i masz 3 możliwości

1.Wypuścić większość w komin, gdyż Twoja instalacja tego nie odbierze

2.Zmusić instalację w domu aby to odebrała - czyli nagrzewasz cały dom do temp 25-30C lub więcej - w domu sauna

3.Lub instalujesz baniak o poj 500l lub więcej do którego kierujesz nadmiar ciepła.

Drewno pali się krótko ale gwałtownie i jeżeli nadmiar ciepła zamagazynujesz w buforze to potem możesz go odzyskać do ogrzewania domu np w nocy, pobierasz ciepło z bufora i nie musisz dokładać do pieca całą noc.

Możesz się wyspać ;) lub robić inne przyjemne rzeczy.

Pozdr.