Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Zaworem Czterodrogowym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy mam problem polegający na tym, że pompa cwu zaciaga wode przez zawór czterodrogowy w przeciwnym kierunku jeżeli zawór mam ustawiony w pozycji 2lub 3 czyli małe grzanie co.Pompa co nie pobiera praktycznie wodu z obiegu kotłowego i w momęcie załaczenia pompy cwu grzejniki robią się zimne a po wyłączeniu pompy cwu są letnie. Problem ten nie wystepuje jeżeli mocniej grzeje co (zawór w pozycji 5 lub więcej) wtedy pompa cwu pobiera wode normalnie z kotła ponieważ z pieca ma mniejszy opór.Zawór czterodrogowy 5/4 cala obieg kotłowy też 5/4 cala bez pompy

Opublikowano

Żeby działało dobrze to zasilanie na baniak trzeba podłączyć przy samym wejściu z pieca tam gdzie nie ma jeszcze redukcji i to samo z powrotem do pieca. A żeby działało bardzo dobrze to zasilanie baniaka podłączyć do osobnego króćca na górze pieca- dobrze byłoby gdyby miał średnice przynajmniej 3/4 ale jak nie ma to może być 1/2 tam gdzie montuje się zawór bezp. Daje się wtedy tójnik, na nim zawór bezp. i z niego weyjście na ładowanie baniaka.

Opublikowano

Niestety, ale kocioł nie ma drugiego króćca na zasilaniu, jak i na powrocie. Zasobnik jest podłączony na rurze zasilającej zaraz za trójnikiem od naczynia wzbiorczego, cały obwód kotłowy jest na rurze 5/4 cala tak jak wyjście z kotła więc żadnej redukcji nie ma.

• 8 lat później...
Opublikowano

Witam,  mam problem z zaworem 4d, gdy z 2 zakresu daje na 3 temp zaczyna spadać,  zrobiłem więc test , bo pompę CWU mam na stałe włączoną,  dałem na ful zawór 4d i wyłączyłem pompę CWU nagle temp na grzejniki zamiast rosnąć zaczęła spadać.  Co jest nie tak

Opublikowano
5 minut temu, sambor napisał:

Pewnie odwrotnie podłączony zawór 4-D.

Już kiedyś  było sprawdzane i było,  że jest dobrze 

20201225_184026.jpg

Opublikowano (edytowane)

Dam na zero maleje, spada temp

Ale dam na 4 to temp rośnie i jest za gorąco , komfort miałem na 2,7 lub 3 stopnie

Ps zrobiłem teraz tak, ustawiłem w skali 3 zostawiłem i wyłączyłem pompę CWU.  Temp zaczęła rosnąć nawet na tych 3 skali.

Więc pompą CWU cos miesza.

Edytowane przez maniek130
Opublikowano (edytowane)

Jest za mocno ustawiona  pompa CW albo brak zaw zwrotnych w odpowiednich miejscach.

Daj pompę CW na minimum, ale tak aby grzała bojler.

Tam ewidentnie brak pompy na powrocie z 4-D

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Pompa CWU wszystko na minimum, tak nie mam pompy kotlowej i dlatego też mam na stałe włączoną pompę CWU. Zdjęcie wrzucam jak mam na kompie CWU zrobione

16089554128684648790832376474156.jpg