Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Modernizacja Instalacji Co I Cwu Pod Piec Ogniwo Eko 16Kw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam tak wygląda obecna instalacja przy piecu olejowym, wykonana z miedzi co, i plastik cwu. Będę zmieniał piec na ekogroszek Ogniwo Eko 16kW który będzie pracował w układzie zamknietym. Większość rur zimnej wody i ciepłej 1/2'' i 3/4''. Czy obecnie używane pompy (instalacja z 99roku...) da się jeszcze wykorzystać? Aha, w nowej istalacji nie chciałbym zaworów 3i4d tylko zastosować pompę mieszającą wodę zasilania i powrotu. Do tego zastosować podgrzewacz z wężownicą i grzałką 100l. Dom w szeregówce. Najwyżej ciepła woda z piwnicy(oznaczając ją 0 metrów) będzie potrzebna na wysokości ok 6-7m

Skład obecnej istalacji:

Pompy:

1. Grundfos UPS 25-40 130 na 3 biegu 60W classa F

2. Grundfos UP 15 138 jednobieg 25W classa F

3. Grundfos UPS 25-60 180 na 3 biegu 90 classa H

4. Podgrzewacz elektryczny

5. i 6. naczynia i zawory 10bar

7. Filtr czy jak to się nazywa

8. Odpowietrznik

W instalacji grzejniki płytowe 4szt i stare konwektorowe ok 10szt i 2 drabinki. Będe chciał zmienić te konwektory na płytowe.

Na rysunku przekreślone prostokąty to zamkniete zawory a normalne to otwarte.

instalacjag.jpg

instalacjaa.jpg

Domyślam że to naczynie niebieskie musi zostać (zawór 10bar) Czerwone musi zostać tylko zapewne większe niż to i przed nim zawór jest tez 10bar.

Czy taki schemat jest poprawny:

beztytuunoj.jpg

Prosiłbym moderatora o usuniecie tematu: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13395-instalacja-obecna-i-jej-przerobienie/

Opublikowano (edytowane)

Czy producent kotła dopuszcza pracę w obiegu zamkniętym? - Zobacz inf na stronie producenta.

Naczynie niebieskie zabezpiecza bojler CWU, musi zostać, naczynie czerwone jeżeli robisz w układzie zamkniętym musi być przeliczone ponownie i ew dobrane na nowo - co nie oznacza że obecne jest złe.

Stosowne wzory znajdziesz w dziale o DTR i instrukcjach.

Pozdr.

PS Są 2 modele EKo 15kW do układu otwartego i EKO Plus16kW o którym nic producent nie pisze że może być zainstalowany w układzie zamkniętym

Przed zakupem sprawdź.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Witam, w instrukcji kotła nie ma, ale na forum ludzie pisali że ogniwo dopuszcza instalację w obiegu zamkniętym, ale jeszcze będę dzwonił do nich. A mógłbyś mi powiedzieć bo to niebieskie i czerwone są w zespołach, czy jak to się nazywa z zaworami 10bar. Czy przy kotłach na eko te zawory nie musza być 2,5 bara? Wiem wiem że musi być przeliczone :)

Opublikowano

nie mam doświadczenia z układami zamkniętymi , ale 10 bar jako zabezpieczenie kotła :D :lol: ,2.5 to rozumiem nawet był jakiś czas temu poruszany temat na forum dobór Z. B. do układu zamkniętego i kolega miał problem ze znalezieniem , całe szczęście koledzy czuwają i sambor znalazł za co szacuneczek dla kolegi i za wiele inne . pozdrawiam

Opublikowano

Witam, w instrukcji kotła nie ma, ale na forum ludzie pisali że ogniwo dopuszcza instalację w obiegu zamkniętym, ale jeszcze będę dzwonił do nich. A mógłbyś mi powiedzieć bo to niebieskie i czerwone są w zespołach, czy jak to się nazywa z zaworami 10bar. Czy przy kotłach na eko te zawory nie musza być 2,5 bara? Wiem wiem że musi być przeliczone :)

Naczynie niebieskie powinno mieć obok zawór bezpieczeństwa 6bar, jest to jak pisałem zabezpieczenie przed wzrestem ciśnienia w układzie ciepłej wody.

Naczynie czerwone powinno mieć to co max wytrzymuje kocioł czyli 2 bary zobacz to tego działu co ci podawałem tam wszystko znajdziesz - dobór + zabezpieczenia.

Opublikowano

Tak na szybko, może być? Czy gdzieś jeszcze zawory by się przydały? Czy zawór bezpieczenstwa 2,5bara w grupie bezpieczenstwa to bład? Bo gdzies czytałem ze naczynie przeponowe powinno być na powrocie a zawór na zasilaniu (chyba to głupota bo by grup nie sprzedawali:) chyba ze dodatkowo ma być drugi). Czy przewymiarowanie naczynia przeponowego może doprowadzić do złych skutków?

camerazoom2012101122020.jpg

Opublikowano

Pisałem Ci że kocioł jest dopuszczony do pracy z ciśnieniem 2 bary to dlaczego chcesz dawać 2,5bara?

Masz starą grupę bezp z kotła olejowego w którym ciśnienie robocze było ok 2,5bar lub więcej

Po co zawór różnicowy (kulowy) to jest stosowane do obiegów otwartych , grawitacyjnych.

Przewymiarowanie naczynia przeponowego nie powoduje ujemnych skutków najwyżej większy wydatek finansowy.

Natomiast za małe naczynie nie chroni kotła i całej instalacji przed wzrostem ciśnienia.

Zawór DBV-1 - zobacz w necie dokładnie jak się podłącza bo chba ci się źle narysowało

Pozdr.

post-18578-0-28943600-1349988357_thumb.jpg

Opublikowano

Oczywiscie moja pomylka zawor 1,5 bara :) o ile dobrez mysle :) ten zawor dwufunkcyjny to tak jak w Twojej instrukcji :) tylko mam pytanie co do niego, jak go sie wkreca w zasilanie... myslalem ze po prostu w trojnik, ale w instrukcji czytalem ze zastosowanie trojnika moze falszowac idczyt temp. A czy niebieskie naczynie (teraz biale) moze byc w dowolnym miejscu instalacji zimnej wody? Czy najlepiej przed samym podgrzewaczem?

Opublikowano

Co myślicie o tym schemacie (myślę że taki będzie końcowy bo wkońcu trzeba zacząć działać :D ), gdzieś dołożyć zwrotny zawór, lub jakiś kulowy? Oczywiście brakuje zaworu spustowego zamontowanego na powrocie w najniższym punkcie instalacji.

camerazoom2012101811094.jpg