Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hmmm i to jest dobre dwa razy zgłaszałem jako by, że coś jest nie taki z piecem.

Po przyjeździe serwisantów  - stwierdzenie, że to jest wina ekogroszku a nie pieca. Serwisant stwierdził, że po stronie pieca nie ma żadnych wad.

Pomyślałem zatem zmienię miejsce zakupu eko - brałem z trzech miejsc - i to samo. Powiedziałem na infolini producenta - i co słyszę....że wina eko.

Miało być taki pięknie -raz na tydzień wybrać popiół i zasypać podajnik - a ten piec jest moją zmorą :) Czekam na podłącznie gazowe - jak tylko mi założą to chyba zdecyduje się na całkowite przejście na ogrzewanie gazem.

Tak ogrzewanie gazem jest mniej "wyczerpujące" , ale niestety bardziej kosztowne... :(. Co tych serwisantów to jakaś kpina ... , u mnie serwisant powiedział od razu czym najlepiej nie palić a czym palić. Z tym że ja mam kopalnie 3 pod nosem i do tego może z 60 składów węgla. Oni dbają o jakość. Jak byłem u teściowej w Końskich to facet przyjechał i sprzedawał na wanny ... :) i ludzie "ciemni" to kupowali / bo się nie znali/ w dodatku facet wciskał kit że to jest najlepszy węgiel, chociaż nie potrafił powiedzieć ile ma MJ i % popiołu .. miazga... A co do twoich problemów hmm to dziwne. W życiu takich nie miałem, nawet na samym początku :( Ale do rzeczy analizując, podawanie 5 lub 6 lub 7 przy 25KW jest zalecane przez samego producenta, jak masz takie niedopałki to tylko przerwę trzeba wydłużać do momentu w którym będą znaczniej mniejsze lub ich w ogóle nie będzie. Co do szlaki to mogą być tylko trzy powody. Moc wentylatora za wysoka, węgiel o wysokim współczynniku spiekalności powyżej 30 / na moje oko to może być powodem tego/ oraz wilgotność węgla. Raczej bym nie szedł w stronę uszczelnienia palnika, bo ekoenergia nie zaleca tego typu modyfikacji, a wręcz odradza . Nakładasz tylko górę i czyścisz z drobin popiołu. Moje pytania jeszcze takie podaj mi "producenta" węgla / lub to co masz na worku wypisane/  i czy jak wsypujesz do podajnika węgiel to pyli mocno czy tez ledwo co, bo jeśli mocno pyli to znak że opał suchy jeśli nie to znak że opał ma w sobie dużo wilgoci ? Ja miałem na początku sezonu wilgotny opał i też nie mogłem pieca poustawiać. Teraz już się wysuszył i na tym samym palniku mam od wczoraj 7 i przerwa 75 kopczyk 4 cm powyżej głowicy palnika. Z tym ze ja mam wentylator na 45% ustawiony ze 100% :)

Opublikowano

Witam,

Nie chciałam już zakładać nowego tematu i myślę, że tutaj uda mi się otrzymać jakąś poradę co do ustawień pieca.

Posiadam piec na ekogroszek DREW-MET EKO-PRIM KOMPAKT 16kW.

Powierzchnia do ogrzania to ok. 120 m2. W domu znajduje się 7 grzejników i ok. 60 m2 podłogówki.

Do palenia używam ekogroszku Ekobran o kaloryczności 26 mJ.

Mój problem, a raczej problemy polegają na tym, że:

1) przy spalaniu powstają duże spieki i co za tym idzie ekogroszek nie spala się na pył. Nie zaobserwowałem niedopalonego ekogroszku, jednak chciałbym się pozbyć tych spieków i doprowadzić do tego żeby zostawał pył.

2) mam wrażenie, że piec też długo dochodzi do zadanej temperatury - bardzo długo trzyma temperaturę na poziomie 47-48 st.C i dopiero gdzieś nad ranem dochodzi w okolice zadanej temperatury 65 st.C, następnie wieczorem znów taka sama procedura wieczorem spada i dochodzi do zadanej nad ranem. Nie wiem z czym ma wiązek taki duży spadek temperatury wieczorem? Może z tym, że zmywany, kąpiemy się itp.?

3) Na podłogówce mocno mi się podbija temperatura mam ustawioną temp. min. 30 st.C a max 40 st.C i trzyma się w tych górnych rejonach a jak osiągnie 40 st.C to się pompka wyłącza i co za tym idzie wyłącza pompke.

4) Wydaj mi się również, że spala mi dużo ekogroszku - około 1,5 - 2 worków/dobę. Nie wiem czy to z powodu warunków atmosferycznych czy może dlatego, że nowowybudowany dom albo złe ustawienia.

Piec: DREW-MET EKO-PRIM KOMPAKT 16 kW

Ekogroszek: Ekobran 26 mJ.

Ustawienia pieca:

- czas podawania: 9s

- przerwa podawania: 70 s

- nadmuch: 80 bieg (przedział 1 do 100),

- ta klapka wentylatora (?) otwarta na maksa,

- podawanie w podtrzymaniu: 15s,

- przerwa w podtrzymaniu: 10 minut,

- temp zadana co: 65 st.C

- temp zadana cwu: 40 st.C

- zawór co otwarty na 7/10

- zawór podłogówki na 2/10

- pompy na 2 biegu - szczerze nie wiem co to zmienia czy jest na biegu 1 czy 2 czy 3.

Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź.

Opublikowano

Wyślij zdjęcia tych spieków to po pierwsze. A po drugie masz "syberyjski" węgiel czyli nie 26 a 22MJ mogę się założyć o skrzynkę piwa  :)   Ale mniejsza z tym.. :) Spalanie myślę że masz normalne jak na nowy dom. :) Tylko ten nadmuch 80... hmm praktycznie wichura. / ja bym spróbował 40%-50% bo może te spieki się robią przez tą "wichurę" :) /   Masz może jakiś filmik ? Jakiego producenta masz palnik ?

Opublikowano

Nie chcę się zakładać bo możliwe, że bym przegrał :). Ekogroszek polecił mi instalator, sam nim pali i nie narzekał.

Jak wrócę do domu to zrobię jakieś zdjęcia i podeślę.

Co do nadmuchu, czy jak zmniejszę nadmuch to nie wpłynie to źle na spalanie ekogroszku? Czytałem gdzieś jak jest za mało powietrza to może się nie dopalać.

Jeśli chodzi o palnik - to szczerze przyznam, że nie mam pojęcia jakiego jest producenta. W dołączonej instrukcji nie ma takiej informacji.

A mają Panowie/ Panie jakieś pomysły na punkty 2 i 3 ? :)

Dziękuję za radę.

Opublikowano

jak wrzucisz zdjęcia palnika tego jak się pali i tego co w popielniku to zobaczymy jaki jest problem i dopiero można będzie sugerować drogę do jego rozwiązania

Opublikowano

Takie rzeczy dzisiaj zastałem. Sterownik Titanic palnik Eko energia. Aktualnie podawanie 5 s. Przerwa 30 . Nadmuch 4/12 przysłona otwarta . To samo działo się na przymknietej przysłanie, z większym wiatrem z mniejszym . Ręce już mi opadają. Nigdy nie miałem takich problemów.

480e5eff0b9fd1abd30f078576af2137.jpg9fbba06b5de60a09acbb9612ceb51ede.jpg647324c1f985f58dca37be113abad0e0.jpg

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Pytania

1. Możesz zrobić film ? Tylko wcześniej usuń te "kalafiory" żeby było widać jak się powietrze w palniku układa... w tej chwili widać że palenie jest pod kątem  ... normalnie jakby to był rynnowy :)

2. Jaki węgiel producent, typ importer ?

3. Wentylator jest na ile ustawiony ?

4. Wilgotność węgla ? Czy przesypywaniu pyli czy nie ?

5. Ta narośl na ściankach pieca i deflektorze to sadza czy jakaś narośl ? Spróbuj to usunąć. Jak wrzucisz jak najwięcej danych to może ktoś z nas Ci pomoże :)

Opublikowano

Tak ogrzewanie gazem jest mniej "wyczerpujące" , ale niestety bardziej kosztowne... :(. Co tych serwisantów to jakaś kpina ... , u mnie serwisant powiedział od razu czym najlepiej nie palić a czym palić. Z tym że ja mam kopalnie 3 pod nosem i do tego może z 60 składów węgla. Oni dbają o jakość. Jak byłem u teściowej w Końskich to facet przyjechał i sprzedawał na wanny ... :) i ludzie "ciemni" to kupowali / bo się nie znali/ w dodatku facet wciskał kit że to jest najlepszy węgiel, chociaż nie potrafił powiedzieć ile ma MJ i % popiołu .. miazga... A co do twoich problemów hmm to dziwne. W życiu takich nie miałem, nawet na samym początku :( Ale do rzeczy analizując, podawanie 5 lub 6 lub 7 przy 25KW jest zalecane przez samego producenta, jak masz takie niedopałki to tylko przerwę trzeba wydłużać do momentu w którym będą znaczniej mniejsze lub ich w ogóle nie będzie. Co do szlaki to mogą być tylko trzy powody. Moc wentylatora za wysoka, węgiel o wysokim współczynniku spiekalności powyżej 30 / na moje oko to może być powodem tego/ oraz wilgotność węgla. Raczej bym nie szedł w stronę uszczelnienia palnika, bo ekoenergia nie zaleca tego typu modyfikacji, a wręcz odradza . Nakładasz tylko górę i czyścisz z drobin popiołu. Moje pytania jeszcze takie podaj mi "producenta" węgla / lub to co masz na worku wypisane/  i czy jak wsypujesz do podajnika węgiel to pyli mocno czy tez ledwo co, bo jeśli mocno pyli to znak że opał suchy jeśli nie to znak że opał ma w sobie dużo wilgoci ? Ja miałem na początku sezonu wilgotny opał i też nie mogłem pieca poustawiać. Teraz już się wysuszył i na tym samym palniku mam od wczoraj 7 i przerwa 75 kopczyk 4 cm powyżej głowicy palnika. Z tym ze ja mam wentylator na 45% ustawiony ze 100% :)

Zatem. Węgiel na składzie powiedzieli, że z kopalni Wesoła. 

No właśnie jedni twierdzili by palnik uszczelnić potem jak zadzwoniłem do Ekoenergii powiedzieli, że nie trzeba. Nie wiedziałem co zrobić - i po przeczytaniu postów stwierdziłem by uszczelnić i tak zrobiłem. Palnik jest uszczelniony w w palniku jak i na połączeniu korony palnika. A jak wsypuje eko do podajnika - to puli bardzo.

Opublikowano

Zatem. Węgiel na składzie powiedzieli, że z kopalni Wesoła. 

No właśnie jedni twierdzili by palnik uszczelnić potem jak zadzwoniłem do Ekoenergii powiedzieli, że nie trzeba. Nie wiedziałem co zrobić - i po przeczytaniu postów stwierdziłem by uszczelnić i tak zrobiłem. Palnik jest uszczelniony w w palniku jak i na połączeniu korony palnika. A jak wsypuje eko do podajnika - to puli bardzo.

Oooo kolego to rzuciłeś się na najbardziej kaloryczny węgiel w kraju  :) 28 min a 32max MJ w zależności jaka mają ścianę . / zadzwoń na kopalnię i powiedzą Ci to samo/  Ten węgiel jest bardzo dobry do zasypowców, długo trzyma , a czy jest szlaka czy nie to dla nich do ganc egal..   W dodatku spiekalność jest min 25 a max 40. A zalecenia producenta to max 10 oraz wartość energetyczna od 22 do 26MJ. Jak pyli dużo to masz suchy to wyelminowane. JA bym na twoim miejscu "obniżyłbym loty" pojechał na skład i kupił 3 worki jakiegoś 24-26 max MJ o spiekalności max 10 / np. ala Pieklorz Piast, Chwałowice, Rokita/ . Bo może ta szlaka-płynna lawa blokuje Ci otwory nawiewowe i wtedy Ci pali jak się jej podoba :) Możliwe jest też że jakieś otwory masz tą zastygłą lawą zatkane. Więc tu Cię czeka nieuchronnie wygaszenie pieca i oczyszczenie otworów. Z tym że ja bym nie uszczelniał. Widziałem że ekoenergia ma frezarki CNC więc dopasowanie korony do retorty będzie wręcz idealne, a wątpię że przy takim ciężarze korony może powietrze ją przecisnąć.. jedynie co to popiół przytkać. Ale to tylko będzie potrzebny odkurzacz.

Opublikowano

A jakieś sugestie odnośnie mojego problemu ? Parę postów wcześniej

patrząc na fotki to pierwsze co mi się nasuwa to zbyt nisko deflektor co powoduje podniesienie temperatury złoża powyżej poziomu topnienia popiołu

do tego za duży nadmuch i masz co masz. mam nadzieję że chociaż palnik uszczelniony

Opublikowano

a to chcesz żeby dobijał szybko a potem smrodził i syfił godzinami???

ja wole spalanie na mniejszej mocy z przyzwoitą sprawnością niż krótkie z dobra a potem marnowanie opału w podtrzymaniu i syf w wymienniku

każde przerwanie procesu spalania to spadek sprawności

każde rozpoczęcie również

dlatego lepiej żeby kocioł pracował długo i jak najrzadziej startował i stopował bo wtedy przerywamy proces spalania, energia zamiast spożytkowana na przemianę w ciepło zostaje wydalona przez komin albo oklei wymiennik kotła.

mój kocioł nie przechodzi w podtrzymanie od jesieni do wiosny. dopiero jak jest już naprawdę ciepło to ma za dużo mocy nawet minimalnej ale przez resztę sezonu nie ma podtrzymania i nie ma niepotrzebnych strat

Opublikowano

Wiesz poprostu męczą mnie te wykwity .... generalnie pale tylko eko z wesołej albo ostatnio z wujka i z nimi nie miałem problemów.... nawet przy wesołej i ostatnio jej dużej SpiekalnośCi... szukam przyczyn powstawania tych wykwitow... spróbuję zdjąć deflektor sprawdzę co i jak .

Opublikowano

jak wrzucisz zdjęcia palnika tego jak się pali i tego co w popielniku to zobaczymy jaki jest problem i dopiero można będzie sugerować drogę do jego rozwiązania

Witam,

post-71600-0-07486100-1484259199_thumb.jpgpost-71600-0-12480200-1484259206_thumb.jpgpost-71600-0-44815200-1484259217_thumb.jpgpost-71600-0-49441800-1484259227_thumb.jpg

Wrzucam zdjęcia...

Po zrobieniu tych zdjęć zmieniłem nadmuch z 80% na 60%... wyczyściłem palenisko ze spieków i zobaczę czy dalej będą się robie...

cleardot.gif

Opublikowano

Wiesz poprostu męczą mnie te wykwity .... generalnie pale tylko eko z wesołej albo ostatnio z wujka i z nimi nie miałem problemów.... nawet przy wesołej i ostatnio jej dużej SpiekalnośCi... szukam przyczyn powstawania tych wykwitow... spróbuję zdjąć deflektor sprawdzę co i jak .

Wczoraj byłem na dobrym składzie , autoryzowany dealer KHW / więc węgiel nie mieszany/ kupiłem 1 worek z Wesołej pisało 29MJ wrzuciłem do zasobnika bo akurat było na dnie i.... rano otwieram i ...miazga. W podajniku mi wyrosły Himalaje ... :) , fakt nie był ekogroszek suchy ale żeby aż tak się źle porobiło... :( w dodatku po usunięciu spieków coś mi się zdaje że że będę musiał wygasić piec bo palnik zaczął mi gorzej palić.. :) / nierównomiernie/ , zobaczę w sobotę po czyszczeniu co się porobiło.. Zużycie miałem mniejsze o 3kg i w wykresach widzę że się mniej załączał. Wiec na pewno spieki się porobiły w czasie podtrzymania. Ja mam podtrzymanie ustawione na 15 min z tym że przedmuch mam na 60 s / żeby się rozpalił/ i po podaniu 7 mam wiatru na 20s.  Z tym że popróbuję tak jak Timon wcześniej napisał że ma tak ustawione iż piec chodzi prawie cały czas , to też jest dobry kierunek. Chociaż coś za coś bo zużycie prądu wzrośnie. Ale spróbujemy :)

Opublikowano

maaciej88

za duży nadmuch ewidentnie

dalej obniżaj 

palnik był uszczelniany???

Opublikowano

Jest trochę lepiej ale dalej to nie jest chyba to co powinno... Nadmuch mam ustawiony na 40% i przymknąłem trochę tę zasłonę nadmuchu (?)... chciałbym dążyć do takiego stanu, że będzie mi się ekogroszek spalał na popiół... dalej zmniejszać?

Może coś popróbować z czasem podawania i przerwą? Obecnie mam ustawione 8 sekund podawanie do 70 sekund przerwa...

Co do uszczelnienia palnika - podejrzewam, że nie był dodatkowo uszczelniany, w stosunku do tego co przygotował producent... jutro się spróbuje skontaktować z instalatorem...

Opublikowano

Ja mam nadmuch 11% więc twoje 40 to i tak dużo.

Podawanie mam 2 sekundy co 36 sekund i tak kręci godzinami nim dobiję do zadanej temperatury by za chwilę znów zacząć kręcić węgiel w podajniku. Temperatura -5.

Patrząc po tym co wypada z palnika to bym z połowę na początek wiatr zmniejszył. Dawaj w dół a zacznie spadać popiół

Sent from my SM-J500FN using Tapatalk

Opublikowano

Zmieniłem węgiel z konieczności, na ten z Piekar.  Poprzedni miałem Kazimierz-Juliusz.

Jak zmienić nastawy ?  Ogólnie pali się ładnie tylko mam więcej sadzy w piecu.

Czy pomoże korekcja  nadmuchu  ? Jeśli tak to w którą stronę ?

Podniosłem już temp.  CO  z 55 na 60*C.  

Może to też jest przyczyną,  choć na poprzednim węglu tego tak nie odczuwałem.

Palę na nastawach PID,  nawiew -10,       podawanie -30

Opublikowano

maaciej88

nadal obnizaj nadmuch i dopytaj dokładnie o to uszczelnienie chociaż obstawiam że nie był wcale ewentualnie tylko silikon pod koronę poszedł a przydałoby sie i od strony wewnętrznej oraz dodatkowo zakleić otwory dosuszające na połączeniu palnika z kotłem. tam sa otwory którymi sporo powietrza wpada od dołu przez ślimak obniżając złoże i powodując wyższą temperaturę palnika i spiekanie

Julo

jak kopci to skoryguj nadmuch na zero a jak nadal będzie mało to zrób dodatni 

Opublikowano

maaciej88

nadal obnizaj nadmuch i dopytaj dokładnie o to uszczelnienie chociaż obstawiam że nie był wcale ewentualnie tylko silikon pod koronę poszedł a przydałoby sie i od strony wewnętrznej oraz dodatkowo zakleić otwory dosuszające na połączeniu palnika z kotłem. tam sa otwory którymi sporo powietrza wpada od dołu przez ślimak obniżając złoże i powodując wyższą temperaturę palnika i spiekanie

Czy mamy gdzieś na forum zdjęcie tych otworów? Pytam bo jak ostatnio uszczelniałem palnik to zauważyłem właśnie, że dmucha przez kanał ślimaka.

Opublikowano

Czy mamy gdzieś na forum zdjęcie tych otworów? Pytam bo jak ostatnio uszczelniałem palnik to zauważyłem właśnie, że dmucha przez kanał ślimaka.

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/11043-krs-tech-aqua-duo-15-kw/page-83?do=findComment&comment=284198

https://esterownik.pl/forum/posty,3148/temperatura-podajnika-?m=103656#103656

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.