julo23 Opublikowano 14 Listopada 2016 #701 Opublikowano 14 Listopada 2016 Wydaje mi się że niezły wynik, jak na pierwszy sezon. Ja mam ok. 12kg/dobę obecnie.
slawek0 Opublikowano 24 Listopada 2016 #702 Opublikowano 24 Listopada 2016 Witam, Proszę o pomoc w ustawieniu pieca. Piec Krzaczek SKP 3D 18 KW Sterownik do pieca firmy TECH ST-480 Podajnik ekoenergia Piec zainstalowany w nowym domu zamieszkanym w 2014 roku. Powierzchnia grzewcza domu -129 m. - parterowy W domu zamontowanych jest 7 grzejników oraz podłogówka. Temperatura zadana CO - 60 stopni Temperatura CWU - 47 stopni Regulacją temperatury w domu zajmuje się regulator pokojowy firmy Tech. Temperatura ustawiona w następujący sposób: - w godzinach 22:00-14:00 - 18 stopni - w godzinach 14:00-22:00 - 22 stopnie Ustawienia pieca: w trybie praca czas podawania - 5 sec. przerwa podawania - 25 sec. siła nadmuchu - 25 bieg z max 100 tryb pracy pomp - pompy równoległe histereza kotła - 2 stopnie histereza CWU - 3 stopnie przysłona na wentylatorze przysłonięta w 80 % w trybie podtrzymania: praca podtrzymania - 10 sec przerwa podtrzymania - 20 min Wentylator w podtrzymaniu: czas pracy - 35 sec czas przerwy - 15 minut Zużycie eko w obecnych temperaturach 20 kg/dobę Problemem w piecu jest przesypujący się węgiel z jednej strony retorty. W momencie, kiedy ustawiony jest nawiew mniejszy eko nie pali się równomierne na całej retorcie. Zwiększenie nawiewu powoduje zbrylanie się eko w jeden wielki spiek - praktycznie kamień. Proszę o pomoc w którym kierunku mam iść z ustawieniami - czy zobaczę w popielniku popiół jak z papierosa :)
slawek0 Opublikowano 24 Listopada 2016 #703 Opublikowano 24 Listopada 2016 Trochę zmieniłem ustawienia w pracy: czas podawania - 2 sec. przerwa podawania - 12 sec. siła nadmuchu - 12 bieg z max 100 tryb pracy pomp - pompy równoległe histereza kotła - 2 stopnie histereza CWU - 3 stopnie przysłona na wentylatorze w pełni otwarta Poniżej zdjęcia - podpowiedzcie - czy dobrze się pali - czy dobry ogień
astragtc Opublikowano 17 Grudnia 2016 #705 Opublikowano 17 Grudnia 2016 koledzy jakie ustawienia zmienić, żeby spalić całość paliwa-eko-groszku (zostaje mi trochę niespalonego eko-groszku w popielniku ...
Erpolis Opublikowano 17 Grudnia 2016 #706 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zmniejsz podawanie Defro Komfort Eko Duo Uni R 25 kw
Maroo0 Opublikowano 1 Stycznia 2017 #707 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Witajcie.Tak sie zastanawiam czy nie za duzo spalam opalu.Piec to Blue Stel 12kw i ogrzewa ok.120mkw po podlogach i 150l boiler na 4 osoby.Pale mialem 23 za 370zl tona.Od 6 grudnia do dzis spalilem okolo 400kg.Podawanie mam 4s co 90s i w takich ustawieniach piec nagrzewa sie okolo 23 minut do zadanej temp.55(15 razy poda wegiel po 4s) i pozniej stoi bezczynnie okolo 40 minut i znow zaczyna sie z 15 razy poda i nadzor.Mial dobrze sie wypala,sadza do przyjecia w piecu ale czytajac osiagniecia innych to zpalili by mniej niz ja za ten czas.Gdzie jeszcze mozna cos zmienic w ustawieniach (dodam ze sterownik to st480 z pid i dziala w pidzie ale wylaczona funkcja halotronu do wentylatora bo zdecydowanie mniej tak spala niz jak halotron wlaczony)
gaizka2 Opublikowano 7 Stycznia 2017 #708 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Witam . Mam problem zlewa mi się popiół. Ekogroszek 0 Spiekalność, pięć 38 kw . Już różne ustawienia testowałem ręce mi już opadają. Wygląda to jak na zdjęciu. Wszystko jest wypalane tylko te zlewy ogromne się robią. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
gaizka2 Opublikowano 8 Stycznia 2017 #709 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Takie rzeczy dzisiaj zastałem. Sterownik Titanic palnik Eko energia. Aktualnie podawanie 5 s. Przerwa 30 . Nadmuch 4/12 przysłona otwarta . To samo działo się na przymknietej przysłanie, z większym wiatrem z mniejszym . Ręce już mi opadają. Nigdy nie miałem takich problemów. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Rober528 Opublikowano 8 Stycznia 2017 #710 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Jaki to eko. Wygląda na dużo wiatru. Jest sadza?
gaizka2 Opublikowano 8 Stycznia 2017 #711 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Sadzy nie ma . Eko import 26 . Spiekalność 0 . Z firmy LS POLAND . Klapkę na wentylatorze teraz mam przymknieta prawie na do końca zobaczę co będzie za parę h . Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
gaizka2 Opublikowano 9 Stycznia 2017 #712 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Przymkniecie klampki trochę pomogło ten spiek teraz robi się tylko z jednej strony . Zazwyczaj palę innym eko . I z tamtym nie mam problemów . Znajomy pali ta 26 i też nie ma u niego problemów. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
slawek0 Opublikowano 10 Stycznia 2017 #713 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Proszę pomóżcie już nie wiem co mam zrobić. czas podawania - 2 sec.przerwa podawania - 15 sec.siła nadmuchu - 9 bieg z max 100tryb pracy pomp - pompy równoległehistereza kotła - 2 stopniehistereza CWU - 3 stopnieprzysłona na wentylatorze w pełni otwarta praca podtrzymania - 15 sec przerwa podtrzymania - 30 min Wentylator w podtrzymaniu: czas pracy - 20 sec czas przerwy - 12 minut Zdjęcia: 1. martwi mnie że chyba za głęboko się pali 2. to co mi wychodzi z popielnika 3. w trakcie pracy
kecajbi Opublikowano 10 Stycznia 2017 #714 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Chyba faktycznie nisko Ci się pali bo masz jakiś niepokojący biały nalot na dole retorty. To jest Ekoenergia 25kW ? A masz założony czujnik temperatury podajnika ?
slawek0 Opublikowano 11 Stycznia 2017 #715 Opublikowano 11 Stycznia 2017 To jest ekoenergia 18 KW. tak mam założony czujnik temperatury. Na chwilę obecną z tego co zauważyłem najwyższa temperatura to była 36 stopni - nie wiem czy oki czy za duża.
kecajbi Opublikowano 11 Stycznia 2017 #716 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Hmm dziwne www.ekoenergia.eu tam jest palnik 10KW a później 25KW, może masz jakiś starszy model z I generacji. A może piec masz 18kW.. :) ale mniejsza z tym . 36 stopni jest ok 45 stopni to jest jeszcze dopuszczalna. Zazwyczaj sterowniki mają ustawioną graniczną temperaturę 60 stopni. W każdym bądź razie mój tak ma. Ten biały nalot jest "niepokojący" zadzwoń do ekoenergii i zapytaj się czy to jest normalne, ja czegoś takiego nie miałem i nie mam. Może wynika to z tego że masz mocno wilgotny węgiel lub miał. Co do nastaw to ja bym spróbował czas podawania 5 przerwa 30 . Jak będziesz miał niedopałki to zwiększ przerwę, ale nie więcej jak co 3. Wentylator dałbym na 30%. Po 2-3 godzinach pracy skoryguj to. Jak kopczyk opadnie to trzeba dołożyć o 1 podawanie i znowu korygować przerwę. Ja się męczyłem przez miesiąc żeby to odpowiednio ponastawiać . :(. Nie ma tzw. "złotej nastawy" wszystko zależy od węgla, wilgotności, kaloryczności, spiekalności. Daj znać czy się udało. :)
telmuz2002 Opublikowano 11 Stycznia 2017 #717 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Koledzy witam i proszę -błagam o pomoc. Od 3 miesiecy mam piec Kwm-Sgr 19Kw z podajnikiem slimakowym ale z rynną. Sterownik to ognik plus pid sl28 Piec nie jest nowy ma 7 lat ale nowy u mnie. Spalilem juz 3t eko (dobrego kalorycznosc 28 suchy) a w domu zimno. W piwnicy spedzam 12 godz dziennie Dom stary 100m2 nie ocieplony jeszcze. parterowy. Instalacja nowa ale bez zaworu mieszajacego. w domu 15st Piec nie osiąga temp nastawionej tj 60st. dociera do 45 i staje. Od czasu rozpalenia do czasu tej temp 45 mija 6godz Próbowalem juz wszystkic mozliwyc ustawień i nic. Jak zapalilem na ruszcie dodatkowym tym samym groszkiem to dobil bez problemu do 80st a kaloryferow nie dalo sie dotknąć :) Obecne ustawienia dmucawa 65% (ze 100%) przyslona zamknieta na ok 80% podawanie 7s czas przerwy 35s o podtrzymaniu nie pisze bo w życiu tam nie był.. Pomóżcie proszę.
slawek0 Opublikowano 11 Stycznia 2017 #718 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Hmm dziwne www.ekoenergia.eu tam jest palnik 10KW a później 25KW, może masz jakiś starszy model z I generacji. A może piec masz 18kW.. :) ale mniejsza z tym . 36 stopni jest ok 45 stopni to jest jeszcze dopuszczalna. Zazwyczaj sterowniki mają ustawioną graniczną temperaturę 60 stopni. W każdym bądź razie mój tak ma. Ten biały nalot jest "niepokojący" zadzwoń do ekoenergii i zapytaj się czy to jest normalne, ja czegoś takiego nie miałem i nie mam. Może wynika to z tego że masz mocno wilgotny węgiel lub miał. Co do nastaw to ja bym spróbował czas podawania 5 przerwa 30 . Jak będziesz miał niedopałki to zwiększ przerwę, ale nie więcej jak co 3. Wentylator dałbym na 30%. Po 2-3 godzinach pracy skoryguj to. Jak kopczyk opadnie to trzeba dołożyć o 1 podawanie i znowu korygować przerwę. Ja się męczyłem przez miesiąc żeby to odpowiednio ponastawiać . :(. Nie ma tzw. "złotej nastawy" wszystko zależy od węgla, wilgotności, kaloryczności, spiekalności. Daj znać czy się udało. :) Masz rację piec mam SKP 3D 18 KW :) Spróbuje tych nastaw co piszesz - dam znać. A do Ekoenergii dzwoniłem bo z jednego rogu eko mi wywala do popielniku a w tylej części popielenia żar zapada się do środka. Kazali mi zrobić zdjęcia, opisać problem i do dnia dzisiejszego nie mam odpowiedzi.
TIMON120777 Opublikowano 11 Stycznia 2017 #719 Opublikowano 11 Stycznia 2017 nalot na dole palnika i przebarwienia to efekt zbyt nisko schodzącego żaru- pali sie zbyt głeboko- tak bywa w ekoenergiach. wynik napowietrzania pionowymi nacięciami i otworów dosuszających które wdmuchują w złoże od dołu dodatkowe powietrze. w efekcie spalanie zachodzi już w obrębie ślimaka i przegrzewa się rura podajnika
kecajbi Opublikowano 11 Stycznia 2017 #720 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Masz rację piec mam SKP 3D 18 KW :) Spróbuje tych nastaw co piszesz - dam znać. A do Ekoenergii dzwoniłem bo z jednego rogu eko mi wywala do popielniku a w tylej części popielenia żar zapada się do środka. Kazali mi zrobić zdjęcia, opisać problem i do dnia dzisiejszego nie mam odpowiedzi. Jeśli nie odpowiadają to bym zadzwonił do serwisu producenta twojego pieca. Bo coś jest "mocno" nie tak . Tą temperaturę z czujnika podajnika podałeś mi kiedy piec miał włączoną dmuchawę, czy też był w końcowej fazie "czuwania" ? . Bo jeśli w stanie pracy to pomiar jest mniej "precyzyjny", dlatego że wentylator chłodzi. Sprawdź temperaturę na czujniku podajnika jak spadnie Ci temperatura zadana na kotle i piec się wtedy ma "załączyć" . Zaobserwuj to , bo może być tak jak TIMON120777 pisze że to jest od tego że Ci żar za mocno na dół schodzi. A to wtedy jest sytuacja niebezpieczna, bo może Ci się podajnik zapalić. / to oczywiście być tylko hipoteza/ ale lepiej dmuchać na zimne :)
TIMON120777 Opublikowano 11 Stycznia 2017 #721 Opublikowano 11 Stycznia 2017 główny problem tych palników to przegrzewanie rury podajnika i nierównomierne spalanie wynikające z innego sposobu napowietrzenia proponuję poczytać watek https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/11043-krs-tech-aqua-duo-15-kw/ tam jest mnóstwo o zaklejaniu otworów zarówno dosuszających jak i głównych w palniku i o sposobach jego uszczelniania. można zacząć od końca bo ostatnio koledzy sporo nowych rzeczy wrzucali. dodatkowo w popielniku sporo niedopału a to świadczy o złych ustawieniach- możliwe że połączonych z niewłaściwym uszczelnieniem palnika
slawek0 Opublikowano 11 Stycznia 2017 #722 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Hmm dziwne www.ekoenergia.eu tam jest palnik 10KW a później 25KW, może masz jakiś starszy model z I generacji. A może piec masz 18kW.. :) ale mniejsza z tym . 36 stopni jest ok 45 stopni to jest jeszcze dopuszczalna. Zazwyczaj sterowniki mają ustawioną graniczną temperaturę 60 stopni. W każdym bądź razie mój tak ma. Ten biały nalot jest "niepokojący" zadzwoń do ekoenergii i zapytaj się czy to jest normalne, ja czegoś takiego nie miałem i nie mam. Może wynika to z tego że masz mocno wilgotny węgiel lub miał. Co do nastaw to ja bym spróbował czas podawania 5 przerwa 30 . Jak będziesz miał niedopałki to zwiększ przerwę, ale nie więcej jak co 3. Wentylator dałbym na 30%. Po 2-3 godzinach pracy skoryguj to. Jak kopczyk opadnie to trzeba dołożyć o 1 podawanie i znowu korygować przerwę. Ja się męczyłem przez miesiąc żeby to odpowiednio ponastawiać . :(. Nie ma tzw. "złotej nastawy" wszystko zależy od węgla, wilgotności, kaloryczności, spiekalności. Daj znać czy się udało. :) Po wprowadzeniu zmian na palniku miałem coś takiego -to raczej tragedia oraz wielkie nazwę to zbrylone kamienie jakie spadły do popielnika.
slawek0 Opublikowano 11 Stycznia 2017 #723 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Jeśli nie odpowiadają to bym zadzwonił do serwisu producenta twojego pieca. Bo coś jest "mocno" nie tak . Tą temperaturę z czujnika podajnika podałeś mi kiedy piec miał włączoną dmuchawę, czy też był w końcowej fazie "czuwania" ? . Bo jeśli w stanie pracy to pomiar jest mniej "precyzyjny", dlatego że wentylator chłodzi. Sprawdź temperaturę na czujniku podajnika jak spadnie Ci temperatura zadana na kotle i piec się wtedy ma "załączyć" . Zaobserwuj to , bo może być tak jak TIMON120777 pisze że to jest od tego że Ci żar za mocno na dół schodzi. A to wtedy jest sytuacja niebezpieczna, bo może Ci się podajnik zapalić. / to oczywiście być tylko hipoteza/ ale lepiej dmuchać na zimne :) hmmm i to jest dobre dwa razy zgłaszałem jako by, że coś jest nie taki z piecem. Po przyjeździe serwisantów - stwierdzenie, że to jest wina ekogroszku a nie pieca. Serwisant stwierdził, że po stronie pieca nie ma żadnych wad. Pomyślałem zatem zmienię miejsce zakupu eko - brałem z trzech miejsc - i to samo. Powiedziałem na infolini producenta - i co słyszę....że wina eko. Miało być taki pięknie -raz na tydzień wybrać popiół i zasypać podajnik - a ten piec jest moją zmorą :) Czekam na podłącznie gazowe - jak tylko mi założą to chyba zdecyduje się na całkowite przejście na ogrzewanie gazem.
slawek0 Opublikowano 11 Stycznia 2017 #724 Opublikowano 11 Stycznia 2017 główny problem tych palników to przegrzewanie rury podajnika i nierównomierne spalanie wynikające z innego sposobu napowietrzenia proponuję poczytać watek https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/11043-krs-tech-aqua-duo-15-kw/ tam jest mnóstwo o zaklejaniu otworów zarówno dosuszających jak i głównych w palniku i o sposobach jego uszczelniania. można zacząć od końca bo ostatnio koledzy sporo nowych rzeczy wrzucali. dodatkowo w popielniku sporo niedopału a to świadczy o złych ustawieniach- możliwe że połączonych z niewłaściwym uszczelnieniem palnika dzięki Timon - poczytam wątek.
TIMON120777 Opublikowano 11 Stycznia 2017 #725 Opublikowano 11 Stycznia 2017 ewidentnie niedopalony wydłużanie przerwy podawania na początek i to dość mocno aż do momentu eliminacji niedopału lub kiedy przestanie osiągać zadaną. jeśli mimo wydłużania przerwy moc spadnie i nie będzie rosnąć temperatura a niedopał nadal będzie to wtedy zacznij zwiększać moc nadmuchu koryguj rzadko i czekaj na przystosowanie układu do zmian-4-6 godzin minimum zanim zrobisz kolejną korektę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.