sambor Opublikowano 8 Września 2012 #3 Opublikowano 8 Września 2012 Raczej nie. Zauważ że drugi grzejnik jest zasilany ochłodzoną wodą z pierwszego grzejnika. Aby takie coś miało sens należy drugi grzejnik mocno przewymiarować, no chyba że pierwszy jest za mały i różnica temp między zasilaniem i powrotem jest np 10C. Ponadto zastosowanie głowic termostatycznych i zadziałanie głowicy w pierwszym grzejniku odcina oba grzejniki. Pozdr. Cytuj
kiminero Opublikowano 8 Września 2012 #4 Opublikowano 8 Września 2012 Technicznie wykonalne... :P A celem jest...? To taka trochę wariacja na temat układu jednorurowego. Tyle, że tak się go nie wykonuje. Teraz jest źle? Po co ta zmiana? Jak zmieniać, to z przyłączy prostopadłych na przekątne (jeżeli to duże grzejniki). Cytuj
kiminero Opublikowano 8 Września 2012 #5 Opublikowano 8 Września 2012 Tak może być. Jakie pytanie, taka odpowiedź.... :D Cytuj
tomek200x Opublikowano 8 Września 2012 Autor #7 Opublikowano 8 Września 2012 teraźniejsze instalacje jest już stara i na dniach będe wymieniał całą instalacje z żelastwa na pexe i teraz zastanawiam sie czy jak wzioł bym ten drugi system to zaoszczędził bym i na materiale no i na ogrzewanej wodzie do rozprowadzenia tylko czy to zda egzamin ? bo wode i tak pcha pompka... Cytuj
sambor Opublikowano 8 Września 2012 #8 Opublikowano 8 Września 2012 Na materiale dużo nie zaoszczędzisz bo trzeba drugi grzejnik przewymiarować, o ile należąłoby policzyć a pex jest po ok 3-4zł/m. Oszczędności w wodzie ogrzewanej nie widzę. Cytuj
kiminero Opublikowano 8 Września 2012 #9 Opublikowano 8 Września 2012 teraźniejsze instalacje jest już stara i na dniach będe wymieniał całą instalacje z żelastwa na pexe i teraz zastanawiam sie czy jak wzioł bym ten drugi system to zaoszczędził bym i na materiale no i na ogrzewanej wodzie do rozprowadzenia tylko czy to zda egzamin ? bo wode i tak pcha pompka... No toż sambor już wyłożył. Każda oszczędność jest kosztem czegoś. Nie wiem, czy ty masz tylko dwa grzejniki, czy tylko to próbowałeś zobrazować, ale jeśli grzejników jest więcej, to ta oszczędność pośle twój kocioł ekspresem na złom. Na wyjściu 60, na wejściu 20. Tak się to skończy. No pięknie będzie szumiało... Cytuj
tomek200x Opublikowano 8 Września 2012 Autor #10 Opublikowano 8 Września 2012 tak dla zobrazowania piec ma około 37 kw Cytuj
tomek200x Opublikowano 8 Września 2012 Autor #11 Opublikowano 8 Września 2012 więc lepiej system zostawić taki jak jest???????? Cytuj
tomek200x Opublikowano 8 Września 2012 Autor #12 Opublikowano 8 Września 2012 no i jest całodobowy Cytuj
kiminero Opublikowano 8 Września 2012 #13 Opublikowano 8 Września 2012 więc lepiej system zostawić taki jak jest???????? "Twojego" systemu po prostu nie ma. Cytuj
tomek200x Opublikowano 10 Września 2012 Autor #14 Opublikowano 10 Września 2012 NO TO MI naprawde pomogliście Cytuj
vernal Opublikowano 10 Września 2012 #15 Opublikowano 10 Września 2012 Zostaw tak jak jest. Wystarczy? Cytuj
kiminero Opublikowano 10 Września 2012 #16 Opublikowano 10 Września 2012 NO TO MI naprawde pomogliście Kolego, sambor wytłumaczył ci dlaczego tak zrobić nie wolno i nie rozumiem czego jeszcze oczekujesz. Jak sobie wyobrażasz przepuszczenie energii 37 KW kotła przez półcalową gałązkę pierwszego grzejnika? Musi, powtarzam MUSI zostać dotychczasowy sposób podpięcia. Kryterium oszczędności źle się kończy w układach potencjalnie niebezpiecznych. Cytuj
tomek200x Opublikowano 11 Września 2012 Autor #17 Opublikowano 11 Września 2012 taka odpowiedz mi bardziej pasuje niż snucie domysłów . teraz wiem co mam robić DZIĘKI Cytuj
kiminero Opublikowano 11 Września 2012 #18 Opublikowano 11 Września 2012 Ju łelkom. Tylko nie podepnij wszystkich grzejników z PEX-a 16. Obowiązkowo zadbaj też o prawidłowość układu rur zabezpieczających naczynia. Stara instalacja była pewnie alternatywnie grawitacyjna i z nadmiarem ciepła sobie radziła. Niczym nie ryzykujesz pytając tu o poprawność planowanych zmian, a lepiej pytać przed niż po fakcie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi