Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie.Nie wiem czy w dobrym dziale pisze ten temat ale mam do was pytanie odnosnie palenia w tym piecu ZYWIEC KDO-U 22KW nie wiem dokladnie jak w nim sie pali wiem ze jest to piec dolnego spalania z klapka po srodku.Kiedy ta klapka ma byc otwarta a kiedy zamknieta?Dodam ze przed kazdym paleniem czyszcze piec i jest kupe sadzy w jego gornej czesci nie wiem jaki to jest tego powod czy poprostu ma tak byc? dodam ze mam wentylator ale zastanawiam sie czy lepiej nie bylo by zamontowac miarkownik ciagu poniewaz z tego co sie orientuje mam dosc duzy otwor kominowy okolo 22 na 27 cm po otwarciu regulacji na czopuchu na pelna moc slysze gotowanie wody sie w rusztach wodnych jak mam przykrecic ta regulacje na tym czopuchu?Dodam ze pale weglem orzechem 1 z KOPALNI-WUJEK

Edytowane przez jendrej83
Opublikowano (edytowane)

tak

niby wymagany jest ci膮g 15 Pa, ale z pewno艣ci膮 nie palisz na pe艂nej mocy wi臋c 10 Pa ci w zupe艂no艣ci wystarczy.

W tym kominie i w dodatku z dmuchaw膮 masz prawdziwy huragan.

聽

Dmuchaw臋 wyrzu膰, zamontuj miarkownik i tak dopasuj moc palnika by przy twoim zapotrzebowaniu pali艂 czysto bez kiszenia.

Na forum sporo by艂o o modyfikacji palnika w dolniaku, poszukaj r贸偶nych rozwi膮za艅, pokombinuj.

Edytowane przez Vlad24
Opublikowano

ja RCK kupi艂em tu http://kotly.com.pl/...--923.html?l=pl zawsze troche taniej

聽

Ale w opisie produktu jest z du偶y b艂膮d

聽

Regulator ci膮gu LG4 normalny instaluje si臋 w kominie.

Regulator ci膮gu kominowego to:

• eliminacja wp艂ywu warunk贸w atmosferycznych na prac臋 kot艂a poprzez ograniczenie ci膮gu kominowego w sytuacjach kiedy wzrasta on powy偶ej ustawion膮 na pokr臋tle warto艣膰
  • stabilizacja podci艣nienia panuj膮cego w kominie
  • poprawienie procesu spalania co wi膮偶e si臋 ze zmniejszeniem emisji CO2 do atmosfery oraz podwy偶szeniem sprawno艣ci kot艂a
  • w czasie przerwy w pracy kot艂a regulator ci膮gu kominowego utrzymuje sta艂膮 temperatur臋 w kominie na poziomie temperatury w pomieszczeniu, co znacznie zmniejsza problemy w fazie rozpalania kot艂a,
  • w czasie przerwy w pracy kot艂a regulator ci膮gu kominowego zapewnia wentylacj臋 komina przeciwdzia艂aj膮c zawilgoceniu.

Opublikowano

nie ka偶dy handlarzyk musi si臋 zna膰 na regulatorach

co艣 gdzie艣 s艂ysza艂 to napisa艂

聽

a czy to bezpo艣rednio zmniejsza CO, a po艣rednio poprzez ni偶sze spalanie i CO2 to ju偶 szczeg贸艂. Wa偶ne 偶e dolaniak b臋dzie 艂adnie i stabilnie furcza艂.

Opublikowano

Witam,

Nie bardzo mi si臋 taki RCK podoba przez to zimne powietrze dopuszczane do komina.

Wola艂bym tak, kt贸ry tylko zwi臋ksza op贸r przewodu i przez to zmniejsza ci膮g.

Ale czy takie istniej膮?...

聽

Pozdrawiam.

Opublikowano

mo偶e by膰 i taki, byle dzia艂a艂

kupi艂e艣 teraz czy wcze艣niej i ju偶 masz zainstalowany?

kupi艂em wczesniej a zainstaluje jak bed臋 na urlopie za3-4tyg. u mie ulepszenia kot艂a bardzo si臋 ci膮gno z racji mej pracy na obczyznie.musze tez zachowa膰 pewien kompromis gdyz kocio艂 uzytk. osoba starsza i wiele pomys艂贸w nie da si臋 wdro偶y膰. nie moge tez urlopu przesiedziec w kot艂owni/偶ona by si臋 w艣ciek艂a/ ale my艣le 偶e przed zimo sie wyrobie. kocio艂ek juz teraz 艂adnie pracuje ale jeszcze mo偶na wiele zrobic. pozdrawiam
Opublikowano

Witam,

Nie bardzo mi si臋 taki RCK podoba przez to zimne powietrze dopuszczane do komina.

Wola艂bym tak, kt贸ry tylko zwi臋ksza op贸r przewodu i przez to zmniejsza ci膮g.

Ale czy takie istniej膮?...

聽

Pozdrawiam.

聽

mi ten drobny szkopu艂 te偶 nie poprawia humoru, ale co zrobi膰

w sezonie przetestuje czy granica kondensacji w kominie z RCK przesunie mi si臋 w g贸r臋 i o ile.

co do dzia艂ania, do dopuszczaj膮c wi臋ksz膮 ilo艣膰 powietrza zwi臋ksza te偶 opory, nie tylko temperatura.

Jak by to by艂o co艣 mechanicznego w 艣wietle przewodu kominowego, to pr贸cz ci膮gu (podci艣nienia) ogranicza艂o by obj臋to艣ciowy przep艂yw spalin.

Opublikowano

Jak by to by艂o co艣 mechanicznego w 艣wietle przewodu kominowego, to pr贸cz ci膮gu (podci艣nienia) ogranicza艂o by obj臋to艣ciowy przep艂yw spalin.

To by si臋 samo wyregulowa艂o, jak obj臋to艣膰 by艂aby za ma艂a do mocy, to ci膮g zacz膮艂by spada膰 i by si臋 znowu rozszerzy艂o.

Opublikowano

dopatrzy艂em sie pewnej r贸偶nicy w tych RCK ten m贸j tanszy ma zakres reg. 10-25Pa a ten z allegro 5-35.

Opublikowano

komin 14/28cm. / 7m. co masz na mysli z tym rozpatrzeniem

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Nie bardzo mi si臋 taki RCK podoba przez to zimne powietrze dopuszczane do komina. ,,,,

聽

Od razu zastrzegam, 偶e m贸j pomys艂 nawet mi si臋 nie podoba, ale podam go w celu rozwa偶enia.

聽

Skoro wpuszczenie zimnego powietrza do komina poprzez RCK wych艂adza nieco komin a tym samym zmniejsza jego potencjaln膮 energi臋 do pompowania spalin.

To czy nie lepiej by艂o by ten RCK umie艣ci膰 wy偶ej na kominie zamiast w kot艂owni na poziomie kot艂a. Wtenczas wych艂adzana by艂aby tylko jaka艣 "okre艣lona g贸rna" cz臋艣膰 komina.

聽

ps.

Sezon og贸rkowy.

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano

mo偶na ale co by to zmieni艂o?

skoro ciep艂a zapobiegaj膮cego kondensacji najbardziej potrzebujemy w g贸rnej cz臋艣ci komina

z drugiej strony im dalej RCK od czopucha tym wi臋ksza r贸偶nica w podci艣nieniu miedzy nastawionym a aktualnym. Jak b臋dzie wysoko nad tr贸jnikiem to ci膮g b臋dzie o kilka Pa ni偶szy ni偶 nastawa.

Opublikowano

Jakby by艂o wiadomo ile Pa mniejszy, to by si臋 zastosowa艂o offset i by艂oby ok.

Chodzi mi w艂a艣nie o kondensacj臋 spalin. Po prostu gdy komin jest do艣膰 mocno przewymiarowany, to zimnego powietrza b臋dzie du偶o i 偶eby zapobiec kondensacji trzeba produkowa膰 spaliny o wy偶szej ni偶 by si臋 chcia艂o temperaturze (偶eby u g贸ry si臋 nie la艂o).

Tylko teraz pytanie w艂a艣nie jest:czy dopuszczenie wy偶ej zimnego da dobry efekt czy te偶 dopu艣ci wy偶ej ale za to jeszcze wi臋cej ni偶 na dole, co w sumie da i tak t臋 sam膮 temperatur臋 u wylotu?

Opublikowano

na moje oko temperatura b臋dzie ta sama i wysoko艣膰 monta偶u nie wiele zmieni.

zastanawiam si臋 jak z wilgotno艣ci膮 takiej mieszanki.

zobacz na pierwszym wykresie jak rozjecha艂a si臋 temperatura rosy z temperatur膮 powietrza w momencie gdy spad艂a wilgotno艣膰 http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=IMAZOWIE18

wydaje mi si臋, 偶e mimo i偶 dopu艣cimy do komina jak膮艣 cz臋艣膰 ch艂odniejszego powietrza ok 20C i wilgotno艣ci 50-60% ( a mo偶e i 40% zim膮) to zmniejszy ono temperatur臋 spalin i zmniejszy te偶 ich wilgotno艣膰.

Punk rosy mo偶e si臋 przez to nie wiele zmieni膰. Po za tym przy ma艂ych mocach i niskich temperaturach spalin, ten ci膮g nie jest gigantyczny i RCK otwiera si臋 raczej minimalnym stopniu.

Opublikowano

Witam Koleg贸w

Poruszyli艣cie bardzo ciekawy temat, dodam, 偶e wilgotny komin to najwi臋kszy z moich problem贸w i w艂a艣nie na tym forum szukam rozwi膮zania tego problemu.

Podawa艂em ju偶 kiedy艣 w innym temacie linka do takiej strony http://www.humidity-calculator.com/

Niestety ten kalkulator pozwala oblicza膰 wilgotno艣c wzgl臋dn膮 i bezwzgl臋dn膮 tylko do temperatury 99 st C i dla powietrza a nie dla spalin. W spalinach jaka艣 cz臋艣膰 tlenu b臋dzie zast膮piona dwutlenkiem w臋gla - na pewno wp艂ynie to na zdolno艣膰 przenoszenia pary wodnej,ponadto pojawi膮 si臋 w r贸偶nych ilo艣ciach tlenki siarki te偶 nie bez znaczenia ale my艣l臋, 偶e pomimo tego ten kalkulator do takich pogl膮dowych przelicze艅 mo偶e by膰 przydatny.

A wi臋c spr贸bujmy policzyc ile wilgoci zmie艣ci si臋 w 1 m3 powietrza o temp 99st obliczamy wilgotno艣膰 bezwzgl臋dn膮 w punkcie rosy 570 g/m3 je偶eli do tego powietrza dpu艣cimy zimnego powietrza i zch艂odzimy go do temperatury 80 st to obliczamy 293g/m3 oczywi艣cie wzro艣nie te偶 o oko艂o 25% obj臋to艣膰 tego powietrza (spalin) czyli taka ilo艣c zabierze 366 g/m3.

Z tego wniosek je偶eli kto艣 ma problemy z wilgotnym kominem to nie nale偶y do niego dopuszcza膰 zimnego powietrza.

Pozdrawiam

Opublikowano

na moje oko temperatura b臋dzie ta sama i wysoko艣膰 monta偶u nie wiele zmieni.

zastanawiam si臋 jak z wilgotno艣ci膮 takiej mieszanki.

zobacz na pierwszym wykresie jak rozjecha艂a si臋 temperatura rosy z temperatur膮 powietrza w momencie gdy spad艂a wilgotno艣膰 http://www.wundergro...p?ID=IMAZOWIE18

wydaje mi si臋, 偶e mimo i偶 dopu艣cimy do komina jak膮艣 cz臋艣膰 ch艂odniejszego powietrza ok 20C i wilgotno艣ci 50-60% ( a mo偶e i 40% zim膮) to zmniejszy ono temperatur臋 spalin i zmniejszy te偶 ich wilgotno艣膰.

Punk rosy mo偶e si臋 przez to nie wiele zmieni膰. Po za tym przy ma艂ych mocach i niskich temperaturach spalin, ten ci膮g nie jest gigantyczny i RCK otwiera si臋 raczej minimalnym stopniu.

wpuszczenie zimnego powietrza zawsze powoduje zwiekszenie wilgotnosci wzgl臋dnej co musi sko艅czyc sie kondensacj膮

Opublikowano

A wi臋c spr贸bujmy policzyc ile wilgoci zmie艣ci si臋 w 1 m3 powietrza o temp 99st obliczamy wilgotno艣膰 bezwzgl臋dn膮 w punkcie rosy 570 g/m3 je偶eli do tego powietrza dpu艣cimy zimnego powietrza i zch艂odzimy go do temperatury 80 st to obliczamy 293g/m3 oczywi艣cie wzro艣nie te偶 o oko艂o 25% obj臋to艣膰 tego powietrza (spalin) czyli taka ilo艣c zabierze 366 g/m3.

Dobra, to zabierze max 366 g ten kubik.

Ale Vlad tutaj m贸wi艂 o r贸偶nych wilgotno艣ciach bezwzgl臋dnych powietrza i spalin.

Zak艂adaj膮c, 偶e powietrze ma mniejsz膮, to wody w mieszaninie b臋dzie mniej ni偶 570 g (kt贸re przechodzi艂o w wysokiej temperaturze).

Tylko teraz - o ile? :lol:

Trzeba mie膰:

1. Wilgotno艣膰 bezwgl. spalin [ja chc臋 dla zr臋bki ;), z drzewem s膮 zawsze najwi臋ksze problemy]

2. Lub to samo dla innych paliw

3. Dla powietrza z kot艂owni [mo偶e znad czopucha jest lepiej ni偶 z do艂u...]

聽

I co艣 policzy膰 troch臋, pobawi膰 si臋 tym.

聽

Pozdrawiam.

Opublikowano

偶e by nie by艂o JA SI臉 NA TY NIE ZNAM, tylko sobie co艣 tam dedukuje :)

analizuj膮c te tabelk臋 wida膰 wyra藕nie, 偶e im mniejszy nadmiar powietrza tym wy偶szy punkt rosy, oraz im wi臋ksza zawarto艣膰 wodoru w paliwie tym wi臋ksza wilgotno艣膰 spalin i tym samym wy偶szy punk rosy.

To dlatego z czecha leje si臋 jak z ..., a z antracytu nic. Skoro woda jest nie palna, to zak艂adam, 偶e ca艂a zawarto w powietrzu dostarczonym do spalania opuszcza kocio艂 + para wodna powsta艂a w wyniku spalania. Zatem wilgotno艣膰 spalin zawsze b臋dzie wi臋ksza od wilgotno艣ci powietrza. Jak na to wp艂ywa g臋sto艣膰, pr臋dko艣膰 i fazy ksi臋偶yca NIE WIEM :(

Troch臋 b臋d臋 m膮drzejszy jak zrobi si臋 zimno i troch臋 sobie popal臋 z nisk膮 temp spalin i RCK

Opublikowano

Z tego kalkulatora wynika, 偶e zawsze jak dopuszczamy zimnego powietrza do spalin i je sch艂adzamy to obni偶amy punkt rosy. oczywi艣cie je偶eli powietrze z RCK b臋dzie suche to b臋dzie troch臋 lepiej.

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.