Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam ogromną prośbę by ktoś mi narysował schemat podłączenia bufora do kotła, obecnie mam zawór 4D (kocioł Logica 20-27KW) nie wiem czy on ma zostać czy coś się zmienia w tym wypadku, co jest do tego potrzebne proszę o wyjaśnienie mi łopatologicznie. Pozdrawiam.

Opublikowano

Mam ogromną prośbę by ktoś mi narysował schemat podłączenia bufora do kotła, obecnie mam zawór 4D (kocioł Logica 20-27KW) nie wiem czy on ma zostać czy coś się zmienia w tym wypadku, co jest do tego potrzebne proszę o wyjaśnienie mi łopatologicznie. Pozdrawiam.

ile chcesz zapłacić za poradę??

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano

Bufor podłączasz bezpośrednio do kotła + zawór 3-drog na powrocie aby chronić kocioł.

Może się uda wykorzystać zawór 4-drog jako 3 drog , ale to prowizorka, najlepszy byłby taki co stabilizuje temp powrotu na jednym poziomie np zawór Esbe - są tam w ofercie specjalne zawory do pieców na paliwo stałe, otwierają się przy zadanej temp. - bez regulacji - typoszereg to 50,55, 60, 65, 70

pozdrawiam

Opublikowano

Ano takie jak w załączniku, sam używałem takiego ma 60 i na 50C ale mój kocioł z palnikiem na pellet zbyt często się wyłączał przy dochodzeniu do temperatury zadanej. ( zawór dłużej się otwierał niż kocioł nagrzewał i automatyka wyłączała palnik) zrezygnowałem z tego i wyprowadziłem powrót z połowy wysokości bufora.

Pozdrawiam

PS zawór 60C jest na sprzedaż.

ESBE do instalacji na paliwo stale.pdf

Opublikowano

W poście #6 masz napisane co i jak.

Jeżeli nie wiesz to poszukaj na forum i ew pytaj o konkrety, w katalogu załączonym w poście#8 są takie schematy ale ty nawet go nie otworzyłeś, a jednocześnie użalasz się o brak pomocy, nie ładnie.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Bufor podłączasz bezpośrednio do kotła + zawór 3-drog na powrocie aby chronić kocioł.

Może się uda wykorzystać zawór 4-drog jako 3 drog , ale to prowizorka, najlepszy byłby taki co stabilizuje temp powrotu na jednym poziomie np zawór Esbe - są tam w ofercie specjalne zawory do pieców na paliwo stałe, otwierają się przy zadanej temp. - bez regulacji - typoszereg to 50,55, 60, 65, 70

pozdrawiam

piszesz o zaworze 3D czy chodzi o zawór 3D termostatyczny czy zwykły Ustawiany ręcznie 3D

widziałem schematy w poście 8 tylko one mi nic nie mówią nie obchodze sie z tym na co dzień wiec szukam informacji by ktoś mi to przedstawił jak laikowi ( Łopatologicznie ) zrozumcie że nie każdy jest w tym temacie oblatany jak świński ryj po korycie.

Opublikowano

W poście #8 podane są zasady podłączenia kotła na paliwo stałe do bufora, Są tam 2 rodzaje zaworów termostatycznych - zawory VTC500 - VTC300. Różnią się one tylko wielkością -1" i 3/4" , posiadają stałą temp otwarcia opisaną w tabeli, tam nie ma regulacji - kupujesz zawór na daną temp, zakładasz wg schematu na stronie 107 i 108 załącznika i finito.

Regulatory LTC to wyższa szkoła jazdy służą głównie do współpracy kotłów do zgazowania drewna.

Ale nie szkodzi przeczytać całego załącznika wtedy już jesteś już oblatany jak świński ryj po korycie. :P

Pozdr.

• 3 lata później...
Opublikowano

sam używałem takiego ma 60 i na 50C ale mój kocioł z palnikiem na pellet zbyt często się wyłączał przy dochodzeniu do temperatury zadanej. ( zawór dłużej się otwierał niż kocioł nagrzewał i automatyka wyłączała palnik) zrezygnowałem z tego i wyprowadziłem powrót z połowy wysokości bufora.

Przepraszam za odkopanie tematu ale chcę zastosować w moim kotle na pellet który ładuje bufor ciepła podobne rozwiązanie o którym pisze kolega sambor.

Czy z tego co zacytowałem mam rozumieć że kocioł pelletowy nie ma ochrony powrotu stałotemperaturowym zaworem ESBE o którym jest mowa w temacie - jak to jest rozwiązane ?

Opublikowano

Rozwiązane jest tak jak napisałem, poniżej bardzo uproszczony schemat mojego układu kotłownii.

Nie podano el zabezpieczeń np zaw bezp lub zaw zwrotnych itp niezbędnych elementów

To tylko idea a nie schemat.

Wszystko zależy od sterownika kotła, samego kotła i innych elementów.

UWAGA: 

Zaprezentowane rozwiązanie jest sprzeczne z wymogami większości producentów,

więc jego stosowanie może doprowadzić do szybkiej korozji kotła a także utraty gwarancji na kocioł.

Za co nie odpowiadam!

Ponadto instalacja jest w układzie zamkniętym, a nie każdy kocioł może tak pracować.

PS

Moim zdaniem nie warto oszczędzać na zaworze 3-D termostatycznym!

post-18578-0-14602600-1467809955_thumb.jpg